• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Vad är smidigt sommarkök?

Om du primärt ska koka vatten sommartid tycker jag att du ska du välja en toppmonterad.
Om du ibland vill kunna laga mer avancerad mat så väljer du en toppmonterad som går att reglera bra. Soto windmaster t.ex. Den har en riktig gasregulator som gör regleringen väldigt bra och konsekvent.

Det är inget snack om att trangia är bra, men väger det upp vikten och storleken?
Jag var länge motståndare till gas i allmänhet och toppmonterade brännare i synnerhet. Har kört bensinkök i många år. För ett par år sedan gick jag över till gaskök med slang. Ångrade det inte. Nu har jag ett toppmonterat med gasregulator och jag tror inte att jag kommer ångra det heller. Lika bra reglering som traditionella fotogenkök, men väger ingenting.
 
beror ju på vad för slags tur det är. för kajaken har man mer plats och kan äta godare än på fjället. själv har jag olika och varierar lite. nu när jag ska fjällvandra snart åker en minimalistisk uppsättning med. En 750 ml Toaksbytta i titan och en firemaplebrännare toppmonterad, men så blir det bara vattenkok också.

Trangia är väl trygga och bra men sällan viktvärda för en person.
 
Primus LITE+ är ett litet och lätt toppmonterat gaskök om/när det bara gäller att koka upp vatten. Det är ett kompakt och smidigt kök för en person men inget för några utsvävningar med matlagning från grunden.

/Birger
 
Man bestämmer ju faktiskt i praktiken vilket kök man behöver ha med sig när man packar maten. Så det går bra att börja med ett lätt toppmonterat, för att så småningom köpa ett lite tyngre spindelkök. Om dagsturer/helgturer dominerar är ett tyngre kök inte ett hinder. Men om man bär långt med mat för flera dagar/veckor vill man gärna ha så lätt kök/mat som möjligt.

Optimus Crux Lite är ett toppmonterat kök. Väger 82 gram ink packpåse. Tillkommer vikt för vindskydd.
Optimus Vega är ett lätt spindelkök. Väger 200 gram ink packpåse. Tillkommer vikt för vindskydd.
Trangia vindskydd 27 med GB74 väger 472 gram inklusive påse för brännare o påse för kök 27.

Vingligast är Crux Lite.
Lättast att steka på är Vega.
Bäst vindskydd oavsett vad du hittar på till de andra har Trangian. Vad gäller kastruller ligger Trangia bra till i vikt men greppsnäppan väger en del. Ett lättare alternativ till greppsnäppan är handtaget i Trangia 28. Se även lock till Tundra III Mini.
Till de andra köken är det fritt fram att välja kastrull. Till Crux en smal hög som rymmer 100 eller 230 grams gastub kanske.. Till Vega eventuellt en låg och vid som är lite effektivare med gasen.,

Det finns lättare kök än Crux Lite och Vega, anledningen till att jag valt att jämföra just dom är att dom funnits länge på marknaden och är typiska för sin kategori.

/John
 
För egen del blir det ibland gourmetturer med ambitiös matlagning, då fungerar en fristående brännare på egna ben med slang för bränslet bäst. Gas är funkis på sommaren, en MF-brännare blir något tyngre men också funkis om den har finreglersd låga.

Tillbehör är en Expedition Fry Bake, ett par kastruller för kok och preparation samt kryddor och en liten skärbräda och en gammal makrillslev som får tjäna som stekspade. Och en Pot Parka som kan ställas runt vindskyddet och ger fantastisk bränsleekonomi mitt i allt gourmetöverflöd.

Annars blir det ofta frugalare måltider med T25 (om vi är två-tre) eller T27 (solo). Stuvningar, enklare stekjobb och vanliga uppkok funkar perfekt med Trangia. Duossalbyttorna är funkis men även HA-byttorna är enkla att använda. GB74 är standardbrännaren men i kallare väder kan det bli MF-brännare.

Ska jag äta ren påsmat (köpt eller självtorkad) är det mitt gamla MSR Reactor som gäller komplett med lång rf-sked.

I alla väder och årstider ska det dock bryggas kaffe. Använder droppfilter och en 0,5L mugg med isolering. Muggen är också kåsa.

Köpråd är börja med att bestämma vad du ska laga, införskaffa sedan utr. Trangia fungerar som en bra plattform att börja med och kan lätt kompletteras med olika tillbehör eller med en lättviktsbrännare som står direkt på gastuben och ett separat lock till trangiabyttorna.

//J
 
Tillbehör är en Expedition Fry Bake, ett par kastruller för kok och preparation samt kryddor och en liten skärbräda och en gammal makrillslev som får tjäna som stekspade. (klipp) //J
Kan tillägga att för den som vill steka mycket kan en Fry Bake lyfta matlagningen ordentligt. Banks Fry Bake är för den som inte känner till konceptet ett slags dutch oven i hårdanodiserad alu. Kommer med ett lock som man kan elda småkvistar på och med en värmekälla på undersidan får vi en stekpanna som också blir en fältugn. Vi har både den lilla "Alpine" och den stora "Expedition" varianten, båda är favorittillbehör.

...Pannan har inget handtag så ett trangiagrepp eller motsvarande behövs...och förvaras i en gammal bomullspåse...

//J
 
Mitt val va 1973 ett Trangia, det har jag kvar. Köpte nytt kök för 2 år sedan. Det blev också Trangia men nu den mindre modellen 27. jag har både spritbrännare och gasbrännare.
Jag byter aldrig ut det.
Står stabilt på i stort sett vilket underlag som helst (nåja - i naturen alltså)
Kokar upp vatten till kaffet snabbt.
Ja, det är tyngre än spindelkök, men allt utom gasflaskan finns tillsammans, bara att ta tag i remmen och dra fram det ur ryggsäcken.
Som sagt, jag byter aldrig till något annat, inte ens ett Trangia Triangle

lite av samma åsikt och med en 100 grams flaska så kan man ha denna bipackad i 27:an med gasbrännaren, tamoj och lite tillbehör I köket utan att det blir allt för packat eller besvärligt att packa ihop igen. en 100 grams flaska campingasol är lätt att beräkna i hur länge den räcker - till 14 halvliters uppkok vid lungt väder och räker för en helgtur med marginaler! - en risuppkok med 20 minutesjudning under lock kostar lite drygt som en vattenuppkok om man drar ned lågan till väldigt liten under sjudningen - och mer behövs inge för att vidmakthålla kokningen under lock.

Sedan kan man banta trangina utan att offra för mycket på funktionaliteter - det kan räcka med en gryta, skippa i stekpannan och ha en aluminiumlock med samma storlek etc. även om jag personligen har svårt att avstå från 2 grytor då med 2 grytor kan ha flera saker igång samtidigt (sås/soppa/varmvatten) och använder man andra byttor för detta som ersättning så skall deras vikter också räknas in som en del av köksvikten. - sedan har Ikea en barn-set med köksprylar i livsmedelsplast som efter lite anpassning med kniven går ned i en Trangia 27 (visp, stekspade i plast) - just vispen saknas om man skall röra ned pulversoppa som inte vill lösa sig smidigt och dyligt och är inte så lätt att snabbt improvisera fram duglig ersättare för ens i skogsmark.

Många studerar vikten och jagar gram på köket i bekostnad på robusthet och vindskydd - men hur är det med er mat - räknat i vikt alltså? I slutändan är det hur mycket ryggsäcken väger med allt istoppat oavsett och hur mycket är 25 gram bantning på köket och blir mindre robust värt gentemot 25 gram potentiellt mer mat - de flesta har 25 gram fett kring midjan som kan offras med smula mindre portioner istället om det nu står mellan mat och köksvikt när det gäller totalvikten.
 
Senast ändrad:
Jag gillar ditt resonemang på slutet Torbjörn, men är lite orolig att det för mig slutar med ett ägg och en skiva bacon per dag och en gjutjärnsstekpanna och en järnspis att laga till det på, eftersom det finns några överflödskilon på kroppen.

/John
 

Logga in

Tips!

<% if (false): %> <% endif %>