Viktoptimering av kök vs koktid/gasåtgång

Det är egentligen Fire Maple FMS-117T (98g) som diverse friluftsfirmor importerat billigt från Kina och sålt under egna namn. Jag har själv en "tjeckisk" 117, 118* (med förvärmningsslinga) och en "polsk" 116 (den toppmonterade :).
Trodde inte det fortfarande hände sedan FM karskat upp sig och börjar sälja sina fina kök själva, men Addnature (eller rättare sagt Robens) är tydligen fortfarande inne i den svängen. Samt till och från Biltema, men de brukar sälja lite billigare (och tyngre) versioner med ståldelar i st f titan.

* ser att versionen 118T med förvärmningsslinga numera är omdöpt till "Blade 2 Titanium" hos FM (den väger lite mer).
Så för 35 g extra får man en förvärmningsslinga. Det kanske det kan vara värt att kunna köra vätskematat? Tyvärr har ju gasventilen hos Firemaple inga ben som man kan fälla ut (som t ex Optimus), så det blir väl en balansakt att få flaskan att stå upp-och-ner.
 
Så för 35 g extra får man en förvärmningsslinga. Det kanske det kan vara värt att kunna köra vätskematat? Tyvärr har ju gasventilen hos Firemaple inga ben som man kan fälla ut (som t ex Optimus), så det blir väl en balansakt att få flaskan att stå upp-och-ner.
Tre tältpinnar fixar det.
 
Det blev ett Soto Windmaster, så toppmonterat ändå. :)
(Jag älskar hur det låter när man fäller ut kastrullstöden för övrigt. :D )

Det lutar mot att jag kör Trangiakastrull då skillnaden i effektivitet jämfört med titan tycks vara betydande enligt många.

Jag kommer inte ha möjlighet att testa det mer än på en tvådagarstur innan en 7-9-dagarstur i Sarek, så skulle behöva hjälp att förstå hur mycket mer(?) det kommer dra jämfört med det Primus Eta Spider (som har rejält vindskydd såväl som värmeväxlare) som jag använt på långturer innan. Det är ju vansinnigt snabbt.

Jag gör dryckuppkok 3/dag, samt 2 uppkok till frystorkat eller nudlar. Har klarat mig med 230 g gas och med gott om gas kvar i tuben efter en vecka.
 
Försök att testa hemma under verkliga förhållanden med både vind och rejält kallt vatten som förutsättning. Väg tuben innan, koka upp de mängder och mål du planerar för en typisk vandringsdag, och väg tuben efteråt. Gör du detta i så nära verkliga förhållanden som möjligt får du nog en ganska bra siffra på hur mycket gasset går åt per dygn.
 
Försök att testa hemma under verkliga förhållanden med både vind och rejält kallt vatten som förutsättning. Väg tuben innan, koka upp de mängder och mål du planerar för en typisk vandringsdag, och väg tuben efteråt. Gör du detta i så nära verkliga förhållanden som möjligt får du nog en ganska bra siffra på hur mycket gasset går åt per dygn.
Svårt att göra det realistiskt och jämförbart med en augustifjälldag, när det ser ut så här hemma. :ROFLMAO:
Skärmbild 2023-06-19 205848.png
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Det är riktigt, men jag tror inte omgivningstemperaturen har avgörande betydelse. Nog viktigare att vattnet är kallt (finns ju kylskåp) och realistiska vindförhållanden men som sagt sommaren hat fler dagar innan augusti;)
 
Jag har begränsad erfarenhet av bränsleåtgång med toppmonterad brännare under längre fjällvandringar. Då vi oftast går två eller tre i sällskap brukar vi dela på ett Trangia 27 resp 25 med gas. Om vi tar fallet två personer på en längre tur i Sarek med Trangia 27 och GB-74 brännaren brukar en 450g flaska räcka upp till 9-dagar. Då ser en typisk vandringsdag från matlagningssynpunkt ut som följande för två personer:
- Frukost: gröt 6dl vatten och kaffe 5dl vatten
- Lunch: pastarätt eller liknande, 5dl vatten och upp till 10 min koktid. Varm dryck ex soppa, 5dl vatten
- Middag: Frystorkat och varm dryck, 1-1,5 liter vatten beroende på rätt.

Så allt på en typisk vandringsdag, vi kokar upp drygt 3 liter vatten och vi har två rätter som behöver lite tid att sjuda.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips