Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Vad det är kul att sy!

Jag trodde aldrig att jag någonsin skulle skriva en sådan rubrik men nu är det gjort för det är faktiskt kul att sy.

Jag håller som sagt var på att fixa nytt bärsystem samt packpåse till en aluminiumram jag hittade på loppis. Det går väl ganska bra även om jag svor en del igår kväll när jag skulls börja sy packpåsen. Helt plötsligt vägrade symaskin sy som den skull. Jag testade trådspänning, nålbyte, träda om tråden samt en massa svordomar. Till slut löste sig allt med en välriktad droppe symaskinsolja. Tänk vad litet som behövs för att det ska bli kul igen.

Avbärarbältet och bärremmarna är i princip klart, det som fattas är öljetter så att jag kan fästa dom på ett lätt sätt. Hål i ramen samt pinnar för fastsättningen fanns redan på ramen så därför känns det som lättast att sätta dit öljetter. Problemet med öljetter är att det är så svårt att få tag på där jag bor. Jag har hittat lämpliga öljetter hos en som syr pulköverdrag men hon hade inga stansar till salu. Att beställa är ett alternativ men då brukar det så mycket annat som jag inte behöver. Nåväl, ingen panik, det är ju en del kvar att göra innan jag behöver öljetterna.

Ikväll ska jag fortsätta med packpåsen men utsidan är ganska glättig och när jag ska sy på utsidan så funkar det inte. Ska testa med maskeringstejp och se om det går bättre då. Packpåsen ska även den sitta fast med hjälp av öljetter. På så sätt kan jag variera storleken på säcken med hjälp av olika packsäckar. Den jag gör nu är på 50 liter men jag ska göra en mindre i samma modell också om den här blir bra.

Materialet till säcken är vattentätt så därför ska jag förse den med rullstängning så slipper jag ha plastpåsar inne i säcken. På så sätt slipper jag spännremmar för ett lock samt snölås.

Slutvikten torde hamna kring 1200-1300 gram. Den går naturligtvis att göra lättare om jag beställer tyg från någon tygfirma men det tyg jag använder nu köpte jag för 25 spänn på loppis.

Ramen för 20kr och tyget för 25 + spännen och remmar gör att slutsumman hamnar på en dryg hundring........

Det är kul att sy!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-11-12 19:15   BrittMarie
När jag såg rubriken trodde jag det var Öhrnell som var igång vid symaskinen igen - och så var det du!
Visst är det kul att sy, men det är inte helt lätt att få snygga stygn i halt och tunnt tyg! Hoppas du delar med dej om du kommer på något bra trick!
 
2008-11-12 19:33   Håkan Friberg
Ha! Samma tanke hos mig! Det vore intressant att få se någon bild.
 
2008-11-12 22:06   Öhrnell
Visst är det roligt att sy, men att göra bra saker för en spottstyver och dessutom få klura lite på kupen går ju inte av för hackor heller! (Säger jag, som numera är fullt sysselsatt med att sticka yllevantar i väntan på nästa tälttygssändning från Tyskland...)
 
2008-11-13 08:39   peter1969
Jo, det kommer väl lite bilder så småningom.
Jag fick mest använda mitt onyanserade vokabulär igår, både på det hala tyget men även över min förmåga att göra fel.
Till sist insåg jag att jag kunde sy med baksidan av tyget uppåt med samma slutresultat och då gick det bättre. Jag hann få ihop säcken igår, nu väntar jag bara på leveransen av öljetter så att jag kan montera ihop hela kalaset. Till sist ska jag göra en rullförslutning men det vill jag vänta med tills jag provmonterat allt.
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.