Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Utenatt!

Nu har jag testat att sova ute under bar himmel vintertid och det var riktigt intressant.

Jag åkte hemifrån mitt på lördagen och efter ungefär en timmes åkning var jag framme vid den plats som jag valt ut för mitt utenattsprojekt. All packning hade jag i den barnpulka som jag fixat till och det funkade hyfsat bra att dra den. På platten ute på myrar och sjöar var det inga problem men inne i skogen är den alltför instabil. Den välte ett par gånger vid dom värsta passagerna och det fungerar inte på längre turer.

Kring halv två var jag framme vid lägerplatsen och jag började med att skotta en grop för elden. Därefter började jag leta ved och det var inga problem i gammelskogen (Tack Moder Svea!). Jag hittade flera tallar som blåst av eller ramlat omkull och dom doftade härligt av tjärved så att få liv i elden var inte heller några problem.

Efter att elden brann ordentligt spände jag upp presenning på den sida av elden dit röken inte blåste. Som underlag för sängplatsen tog jag ett par rejäla knippen med grankvistar samt mitt liggunderlag.

Så här såg det ut:

När lägret var ordnat, omkring halv tre, så hade det redan börjat mörkna ordentligt så det blev till att börja med matbestyren. Jag hade med mig en isborr så jag åkte ner på tjärnen intill och hämtade vatten. När det var klart kunde jag ta det lugnt en stund eftersom allt som behövdes för kvällen och natten nu var klart.

Till middag blev det potatismos och en burk Bullens (mums). Orkade inte äta upp alla korvar så det som blev över sparade jag till frukost.

Ett problem med att vara ute den här tiden på året är att det blir mörkt så fruktansvärt tidigt. Solen går ner kring tretiden och omkring fem är det beckmörkt. Kvällarna blir ruskigt långa när man ska sitta och titta på elden men samtidigt blir det ju en rofylld stund.

Efter middagen tog jag fram sovsäcken och kröp ner i den och låg och glodde i elden och planerade framtida projekt men jag kände att jag blev ruskigt trött av detta och efter bara nån timme blev det kvällsfika. Sittande i sovsäcken åt jag kakor och drack kaffe. Gott!

Klockan åtta orkade jag inte hålla mig vaken längre utan la på ved en sista gång, kissade och la mig för natten. Till en början frös jag litegrann om knän och rumpan men det gick snabbt över.

Jag sov i ungefär timslånga intervaller fram till midnatt så varje gång jag vaknade la jag på mer ved som jag lagt inom räckhåll från sovplatsen. Efter midnatt sov jag gott till klockan tre när jag vaknade till en stund men efter att ha sett vad klockan var somnade jag om igen. Strax efter sju på morgonen började jag frysa igen och efter att ha kollat vad klockan var konstaterade jag att det var kroppsklockan som fått liv i mig igen.

Jag hade lagt undan ett par bitar av tjärved som gjorde att det blev lätt att få upp elden igen trots att det snöat någon centimeter under natten. Till frukost blev det havregrynsgröt med torkade bananer och massor av socker. Samt korven som blev över från middagen.

Det tog ungefär en och en halv timme att göra frukost och bryta lägret och en timme senare var jag hemma igen lagom till skidskyttestafetten på TV.

 

Förbättringar:

1. Bättre såg, den jag hade var för klen, en riktig bågsåg behövs för att kunna såga upp ett ordentligt vedförråd.
2. Större presenning, den jag hade var 2x3m och det är i minsta laget.
3. Varmare underkläder, helst i ylle.
4. 2 stora termosar, så att man kan värma mer vatten på kvällen när man ändå inte har något att göra. Då har man färdigt vatten till morgonbestyren.

Sovsäcken fungerade bra tillsammans med ett tjock liggunderlag och mycket granris. Isborr var bra att ha med sig så att det blev lätt att fixa vatten.

Men, nästa gång, ska det inte vara midvinter för det blir så tråkigt att sitta i mörkret och glo........

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-12-21 13:06   thegedd
Mysigt - man blir sugen...........
 
2008-12-21 13:08   Islusen
Eller så får du ta med något trevligt sällskap. Att sitta och stirra in i en eld är ju bland det bästa som finns, och har man någon att lösa världsproblemen med samtidigt är det ínte ett dugg tråkigt! Trots midvintermörker.
 
2008-12-21 15:38   Öhrnell
Många bra tips blev det. Sällskap verkar inte vara så dumt om man ska ge sig ut när det är som mörkast.

Vad är det för barnpulka du har? Är det en sådan som man drar barn i på skidturer, eller en sådan som barnen har i pulkabacken?
 
2008-12-21 15:38   brigas
Tänker att jag vill göra nåt liknande nån natt,men som sagt,det blir en låång kväll.Fast riktigt mörkt är det ju aldrig.
En bra dragpulka är också viktig att ha,oavsett om man drar själv eller har dragdjur med.
En riktig stockeld vore härligt att ligga bredvid.
 
2008-12-21 18:00   Annicas fjällängtan
Jag tror på iden att ha någon med sig att dela en mörk vinternatt med. Det är också en erfarenhet av anturen att uppleva hur kort dagen faktiskt är här uppe när man inte har alla elektriska ljus att förlänga den med.
 
2008-12-21 19:53   peter1969
Jo, när man gör nåt sånt här kan det vara kul med sällskap men jag känner ingen som är tillräckligt tokig för att testa. Sen är det ju kul att veta om man klarar av det själv. Pulkan jag använde är en helt vanlig pulka som barnen har i pulkbacken. Jag har gjort skaklar av elrör och borrat lite hål i pulkan för remmar. Det finns några sajter om hur man bygger bla denna: http://www.johanlundstrom.net/pulka/index.shtml
Tyvärr går det inte att packa så mycket för då välter den lätt. Det går bra så länge det är platt mark men när man hamnar i skogen med alla knölar så välter den. Kan tänka mig att det blir problem när man åker på skrå också.
 
2008-12-21 23:43   Kjartan
Trevligt skrivet! Jag var ute på en liknande tur tidigt i februari i år, håller med Dig om att det blir rejält drygt där på kvällen. Något att läsa eller, för all del, lite trevligt sällskap kan säkert förhöja upplevelsen ytterligare. En nalgeneflaska med varmvatten i sovsäcken gör Dig mindre beroende av värmen från elden för att sova gott.
 
2008-12-22 11:42   annakari
Appropå lägereld. Du får mig att tänka på hur jägare förr i världen höll värmen på veckolånga jaktturer genom att lägga ris på kolen medan den fortfarande var varm. Sen låg man antagligen på ett skinn ovanpå. Har alltid funderat om det funkade så bra som det lät men skulle aldrig våga testa. God jul Peter.
 
2008-12-22 13:02   peter1969
Varma stenar kanske vore ett säkrare alternativ än kol?
Men det är å andra sidan inte så lätt att hitta stenar på vintern.....
 
2008-12-23 08:30   lankwaifong
Härligt med första utenatten Peter! och jag håller förtås med övriga om att sällskap är bästa medecin mot långa kvälllar. Kom förbi Uman någon helg om du vill ha med dig någon ut. Vi sover ute ganska ofta. Ska lägga upp bilder på min snökoja som invigdes häromnatten :-)
Ett annat tips kan väl vara att göra en rejäl och långsambrinnande stockeld, men då beövs som du påpekat en rejäl såg. Jag böjde av min lilla vikbara fiskars för ett tag sedan. De är bra, men bara tills de går sönder...
//M
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.