Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Minus 13,6 men ändå plus 25.....

I natt var det utlovat kallt och klart väder och då passade jag på att sova ute i hängmattan. Det är något speciellt med att sova ute under bar himmel när det är kallt och stjärnklart och den här natten bjöd på sånt väder. Det var inte extremt kallt, bara 13,6 grader minus, men det var klar himmel med (nästan) fullmåne och massor av stjärnor synliga på himlen.

För att vara säker på att slippa frysa hade jag dubbla sovsäckar, en gammal Fjällräven Himalaya (dun) och en lika gammal Caravan 1000 (dun). Och det fungerade, jag frös inte ett dugg förutom om nästippen där den stack upp ur andningshålet! Inuti sovsäckarna var det 25 grader varmt så det var inga som helst problem med att sova.

Däremot tror jag inte att jag skulle gå på en längre skogstur och sova i hängmatta. Det finns ett stort problem me det och det är när man kliver upp på morgonen. Då är allt som legat utanför sovsäcken kallt och fruset och det är inte så kul att kliva in i kalla kläder.

Nej, övernattningar under skogsturer företas helst vid en lägereld, liggande på granris. Lägger man bara på med kraftiga vedklabbar det sista men gör på kvällen samt har tändved redo så är det betydligt trevligare att vakna upp där än om man sovit i hängmatta.

Men, det är ju inte tillåtet att elda överallt, så det är ju helt möjligt att sova i hängmattan på vintern vilket jag nu bevisat, åtminstone för mig själv.

Lite bilder:


Den efterfrågade bilden av mig inne i "kokongen"


Ny variant av trädinfästning med sk Tree-Huggers


Tarpen sätts upp med stretch-cord till karbinhakarna


Lite tyngd längst ner på tarpen för att den inte ska slacka när jag lägger mig i hängmattan

Eftersom det var kallt och framförallt klart sattes tarpen bara fast på den ena sidan så att den bara fungerade som ett vindskydd. Sikten uppåt blir således helt fri.

Ha det!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-11-29 13:21   Staffan Andersson
Ser riktigt mysigt ut att ligga i den där och kika på stjärnorna en klar och kall natt!
 
Svar 2009-11-29 15:30   peter1969
Jo, det är riktigt härligt. Men man behöver ju inte en hängmatta för att görs det.
 
2009-11-29 14:31   asp
" Det finns ett stort problem me det och det är när man kliver upp på morgonen. Då är allt som legat utanför sovsäcken kallt och fruset och det är inte så kul att kliva in i kalla kläder"

Varför inte förvara kläderna i sovsäckarna så de är varma å goa när du kliver upp!?

/p-a
som oxå använder hängmatta fast inte provat på vintern...
 
Svar 2009-11-29 15:29   peter1969
Det blir så trångt om man ska ha en massa kläder inne i sovsäcken under natten. Däremot skulle man kunna ta in kläderna i sovsäcken en stund innan man ska kliva upp så att dom värms upp.
 
2009-11-29 19:24   Astrakanen
Hej!
Bra gjort! Massor av frisk luft fick du. Kom det fram något nyfike djur till dig, eller något annat spännande som hände under natten?
 
Svar 2009-11-29 20:59   peter1969
Nej, det var otroligt tråkigt ur den synpunkten. Dessutom sov jag så bra så att jag lär ha missat om något djur var synligt under natten.
 
2009-11-29 22:12   Öhrnell
Kul att du tog dig ut, och kul att få se kokongbildbevis. Nu saknar jag bara en filmatiserad version av hur du tar dig i och ur. Hade du termometrar i sovsäcken för att kontrollmäta, eller är temperaturen uppskattad?
 
Svar 2009-11-30 07:33   peter1969
Jag hade tänkt filma men det var lite för kallt för fingrarna och kameran för att få det att fungera riktigt bra. Jag får återkomma med en filmatiserad version till våren istället.

Jag hade telefonen i sovsäcken (jag äger ingen klocka) och på den är det tempmätare också.
 
2009-11-30 10:18   Thomas Traneving
Vad mysigt det ser ut men förstår att det inte är ett nöje att dra på sig frusna kläder på morgonen.
/H
 
Svar 2009-11-30 11:06   peter1969
Nej, det drar väl ner helhetsbetyget att kläderna är kalla. Men det är dom ju å andra sidan nästan alltid under vinterhalvåret när man idkar uteliv. Därför åsikten att det är bättre att ha en eld igång när man övernattar i skogen under vintern, då är det lättare att värma upp kläderna och sig själv på morgonen.
 
2009-11-30 12:50   Minnatur
Ett tips till dig...

Det är den atmosfäriska strålningen som gör att du fryser om näsan... Det är bra mycket kallare att sova ute under bar himmel än t.ex. sova ute men under en gran... om du bara kan fixa ett skyddande hölje mellan dig och atmosfären så kommer du inte att frysa... Vad det beträffar kläderna så är det bara att lära sig sova med kläderna ihopknölade i fotänden.. Jag har gjort massvis med svinkalla vinterturer på det viset inte speciellt trångt.... (Jag har en lite längre vintersovsäck bara... och alltid varmvatten i en eller två Nalgene vattenflaskor i säcken. Fördelen med det är att du har lagom ljummet vatten på morgonen när du vaknar...)

SOV SÅ SÖTT!!!
 
Svar 2009-11-30 18:37   peter1969
Jo, jag kanske får testa att knöla ner kläderna nästa gång och se om det går bra. Jag har ju ganska nära till testplatsen..... (bakom huset).
 
2009-11-30 17:49   seobserver
Hoppas att du kunde hålla 27° vid huden så att du inte frös för eländigt.
Men god sömn tyder på att det gick väl. Rymlig sovsäck så att du får ner kläderna rekommenderas. Ansiktsmask är inte dumt, andas genom ärm leder till två nya problem, död volym, dvs sämre syresättning och stelfrusen ärm på värmejackan.....obra.
Tarptak har du ju haft, på vintern bör det vara nära. Inklivningsfilmen väntar många här på...........utklivnings brukar vara lika uppskattad.
//J
 
Svar 2009-11-30 18:40   peter1969
Jodå, nog var det tillräckligt varmt i sovsäcken, inga problem där. Men ansiktsmask, menar du någon typ av rånarluva då? Jag tror att jag testat det någon gång men eftersom jag rör mig så mycket när jag sover så slutade det bara med att jag vred huvudet inuti rånarluvan och då hamnade "andningshålet" på någon helt annan plats än vid näsan. Inklivningsfilmen kommer men jag tror nog att ni blir besvikna, det är inte alls så spännande eller komplicerat som ni verkar tro.
 
2009-12-05 14:10   4623
Peter! Har du huvudet så nära knutarna? Blir inte det rysligt obekvämt? Undrar också om du har tre linor i karbinerna? Ser ut att vara en ridgeline, en tarplina och en lina till själva hängmattan. Rena ingengörskonsterna!
Har du lyckats få tätt vid "in och ut- ur sovsäckenlinorna"? Kan vara ett ställe att knöla in kläderna annars. Fast min hängmatta är längre än din, så det kanske inte fungerar.
 
Svar 2009-12-05 14:22   peter1969
Jag ligger med huvudet väldigt nära stoppknuten på själva hängmattan om det är det du menar. Det funkar, "struten" på hängmattan blir då som en kudde. Ja, det är en ridgeline och i den fäster jag tarpen. Själva tarpen har inte en lina utan bara en gummicord i var ände. På hängmattan har jag en lina i varje ände med en pålstek på (ögla). Innan jag gör öglan trär jag den genom öljetten som jag fäst i var ände av sovsäcken.

Jag funderar på att göra en liten instruktionsfilm för att bättre kunna visa men det är ljust så få timmar på dagarna så jag hinner inte nu. Framåt våren ska jag försöka hinna med en film.

Jag borde nog rymma lite kläder inne i sovsäcken men jag är rädd att det blir obekvämt. Men jag ska i alla fall prova.
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.