Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Kall utenatt!

I natt testade jag att sova ute i hängmattan trots vintern. När jag åkte hemifrån var det 7-8 grader kallt så det såg ut att bli en lagom kall natt.

För säkerhets skull hade jag tänt upp en eld och dragit fram en massa ved så att jag skulle få lite extra värme från elden.

Denna tiden på året blir det ju mörkt väldigt tidigt på kvällen så klockan sex la jag mig i sovsäcken och det kändes riktigt skönt att ligga där med elden på lagomt långt avstånd. Jag hade lagt fram en hög med ved så att jag skulle kunna lägga på mer ved om det behövdes.

Jag somnade inte direkt utan låg och gonade mig i strålningsvärmen från elden och inte förrän framåt niotiden somnade jag för kvällen.

Jag drömde en massa konstiga drömmar och helt plötsligt kände jag hur ett par kattklor satt fast i baksidan av vänstra låret och jag blev livrädd eftersom jag visste att jag var alltför långt hemifrån för att det skulle vara våra katter. Tänk om det var något mysko djur som hittat en stor saftig köttbit att äta? Jag försökte skrika för att skrämma bort det hemska djuret men jag fick inte fram ett ljud ur strupen. Paniken växte när jag kände ännu en klo nagla sig fast i låret. Äntligen fick jag fram ett ljud och jag skrek till och i samma veva fick jag upp dragkedjan till sovsäcken och tittade ut för att se vad det var som klöst mig. Det var då jag upptäckte att även det var en dröm.....

Jag märkte även att jag frös som en hund och att elden slocknat. Jag stålsatte mig och klev upp ur sovsäcken och fick snart fart på brasan igen. Det kändes otroligt kallt och eftersom det var stjärnklart förstod jag att kylan slagit till under natten. Jag hade ingen termometer med mig men det var troligtvis någonstans mellan 15-20 grader. Efter lite gymnastiska övningar och godisätande så klev jag ner i sovsäcken igen. Det kändes riktigt skönt att lägga sig igen och jag förstod inte varför jag frös så mycket för en stund sedan.

Nu hann jag bara sova en timme innan jag vaknade av att jag frös igen. Ryggen och armarna var det som var kallast och jag kunde inte begripa varför jag frös där. Nu orkade jag inte fixa med elden igen utan försökte få tillbaka värmen genom att röra mig lite i sovsäcken. Det gick och jag somnade igen men jag fortsatte att vakna flera gånger under natten av att jag frös om ryggen.

Tio över sju vaknade jag av att elden brann och att sambon och barnen höll på med frukost! Härligt uppvaknande, hann jag tänka innan jag vaknade och upptäckte att även det var en dröm och att klockan bara var fem. Frös gjorde jag fortfarande men jag lyckades somna om.

Klockan sex vaknade jag på riktigt och då var jag less på att ligga och frysa. Det hade blivit så pass ljust att det gick att se spåret jag kommit efter så jag tände elden och värmde mig vid den innan jag packade ihop och åkte hem. Åkturen hem var riktigt behaglig och skön eftersom jag snabbt fick upp värmen i kroppen. Ljuset var tillräckligt bra så att jag kunde se färska har och rävspår.

SLUTSATS
När man fryser drömmer man mardrömmar?
Nej, däremot har jag kommit fram till att jag behöver en varmare sovsäck för att kunna sova i hängmattan på vintern. Alternativt att jag gjort något fel när jag satt upp kitet så att loftet på något sätt trycks ihop på undersidan. Eftersom jag frös om rygg och armar skulle det kunna vara förklaringen.

Enda fördelen med nattens hängmattetur var att jag inte hade ont i ryggen när jag vaknade. Det brukar jag alltid ha när jag ligger på marken.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-02-01 16:43   annakari
Har jag förstått det rätt att du inte har liggunderlag under ryggen att det endast är sovsäcken som håller värmen? BRRR fryser vid bara tanken. Men jag tycker du är tapper som ligger kvar fast du vaknar flera gånger.
 
2009-02-01 20:36   brigas
Lägg ett renskinn i hängmattan.
 
2009-02-01 22:28   Wolf25
Kanske du kan sy ett extra överdrag, typ en bivacksäck?
 
2009-02-02 07:34   peter1969
I och med att det inte borde vara något tryck på sovsäcken så borde det ju värma lika mycket på ovansidan som undersidan eftersom jag hänger i luften, eller hur?

Men det funkade inte så denna gången. Jag tror att det kan bero på att hängmattan är längre än avståndet mellan hålen jag gjort i sovsäcken och då trycks nog loftet på undersidan ihop.

Jag ska hänga upp hängmattan i dagsljus och lägga i en lämplig testperson så att jag kan kolla om min teori stämmer. Om den gör det ska jag korta av hängmattan litegrann så att loftet inte trycks ihop.

Om min teori stämmer vill säga!

Tapper och tapper, dum är ett annat ord som går att använda..........
 
2009-02-02 12:05   Islusen
Knasiga drömmar....
 
2009-02-02 22:20   Thomas Traneving
Tror också på ett liggunderlag eller renskinn att ligga på. Hur det än är så fryser man lättare om ryggen.
 
2009-02-03 00:04   fowwe
Ja, det här var ett övernattningsförsök som heter duga! Tyvärr tror jag lägereld är överskattad. Om jag skulle lita på en sådan skulle bara det ge mig mardrömmar ;-). Hellre kylan som den är och så tillräckligt med isolering (liggunderlag) överallt där säcken trycks ihop. Samt något vindskyddande ovanpå. Jag har också haft jobbiga drömmar ibland när omständigheterna inte varit så bra, och det finns inget som är mer psykiskt tröttande!
 
2009-02-03 08:06   peter1969
Vitsen med att ha hängmattan inuti sovsäcken är just att slippa ha ett liggunderlag inuti. Jag ska experimentera lite till och se om jag kommer fram till en bättre lösning.
 
2009-02-03 21:54   peter1969
Jag har mätat nu och konstaterat att hängmattan är 8cm längre än avståndet mellan hålen i sovsäcken. Då är det nog inte så konstigt om loftet på ryggsidan trycktes ihop och jag frös. Jag har nu kortat hängmattan så att den är 5cm kortare än sovsäcken.

Återstår att se om det funkar men det får jag försöka till helgen.
 
2009-02-04 00:08   fowwe
Jag har kollat upp vad du skrivit om din konstruktion och kan säga att jag är imponerad av ditt projekt. Ser fram emot att läsa om fler test!
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.