Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


DIY Pulka

Min pulka är gjord av en flatbottnad pulka och är väl mest tänkt som ett komplement till ryggsäcken. Det går nog att använda enbart pulkan under kortare turer. Packmåtten är 80x35cm och det går nog att packa 25cm högt. Teoretiskt ryms då 70 liter men om snön är lös kan det nog bli besvärligt att dra pulkan. På hårt underlag kan man nog packa pulkan full och ändå få en behaglig tur. Jag har valt att inte ha skaklar på pulkan. Istället drar jag bara pulkan i ett rep som jag fäster i avbärarbältet med en karbinhake. Jag har testat med skaklar av elrör men de kändes lite veka. Dessutom tippar pulkan lätt om terrängen är ojämn och då är det lättare att få pulkan på rätt köl om man bara använder ett rep.

Beskrivning

Själva pulkan består av en flatbottnad pulka från finska Oerthex. Jag hade sett Staffan Andersson (på utsidan.se) göra en liknande pulka och han hade då använt sig av en sån. Fördelen med en flatbottnad pulka är uppenbara. Det ryms mer och den får lägre tyngdpunkt. När jag hittade en kortare variant på järnaffärn här hemma så bad jag dom kolla om det gick att få tag på en längre. 2 veckor senare hade jag en längre pulka till det facila priset av 80kr. Snacka om service!

Jag har valt att sy ett kapell på pulkan av den anledningen att jag vill skydda min packning på ett bra sätt. En del använder helt enkelt en vanlig ryggsäck som dom lägger i pulkan (med bärremmarna uppåt). På så sätt kan dom bära pulkan på ryggen vid besvärliga passager. Jag tycker om att vara tvärsöver så jag valde kapell istället.

Kapellet har jag sytt av ett tyg från ett överblivet bomullstält. Jag mätte hur långt det var runt hela kanten på pulkan med hjälp av ett snöre, sen sydde jag ett kapell som var lika långt som snöret och 45cm högt. I nederkant på kapellet gjorde jag bara en fåll men i överkant sydde jag en kanal så att jag kunde stoppa in 2st 80 cm långa elrör. Elrören fungerar som stängning av kapellet så att det inte kommer in snö.

Kapellet har jag fäst på undersidan av pulkans ytterkant med hjälp av buntband. Vid varje fästpunkt har jag borrat två hål i pulkan med knivspetsen. Det kändes mer kontrollerat med knivspetsen än med en vanlig borr men det är nog en smaksak vad man använder. Det ena hålet har jag borrat på pulkakanten och det andra 1-2cm ner på sidan. På kapellet har jag tagit ut ett motsvarande hål med håltången och fäst kapellet med buntband. Kapellet sitter fast på undersidan av pulkakanten så att det ska bli så tätt som möjligt. På framsidan av pulkan sitter kapellet däremot fast ovanpå eftersom det annars skulle vara ivägen för dragsnöret. Totalt drygt tjugo fästpunkter för kapellet.

Dragsnöret har jag fäst genom att dra snöret ner genom originaldraghålet och sedan fäst snöret vid en kort bit elrör som jag sedan fäst till pulkan med hjälp av buntband. Tack vara elröret blir inte påfrestningarna på själva hålet för stort.

Jag har även fäst 2 spännremmar så att jag kan säkra packningen. På ena sidan har jag gjort två avlånga hål där jag fört in remmen och knytit fast den. På så sätt riskerar jag inte att tappa bort någon rem när jag slår läger, den sitter alltid fast i pulkan.

På den andra sidan av pulkan har jag borrat två hål och knytit fast en snörstump. Jag kan då dra spännremmen genom snöret och sedan tillbaks och spänna.

Klart!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-02-22 08:42   Jockemeister
Tjusigt! Enkelt är bra. Jag önskar att det kunde vara lite mer snö här hemma så att man kunde bygga en pulka och faktiskt använda den .
//Jocke
 
2009-02-22 09:19   Öhrnell
Vad fiffig du är som mätte med snöre! Det verkar så oändligt mycket enklare än att pyssla med måttband av olika slag.

Drar du två spännremmar parallellt också så borde även denna gå att bära som en ryggsäck i nödfall. Det enda som får mig lite tveksam är att det bara är en enda fästpunkt för dragsnöret. Blir det inte instabilt? Kanske inte. Det brukar kanske bara vara en fästpunkt på barnpulkor också, och med unge i så är de ju rätt stabila i sidled...
 
2009-02-22 20:18   4623
Snygg! Med den kapellfärgen lär du ju hitta rätt på den också. Här kom snön i natt och nu är det plusgrader. Det är två år sedan vår pulka var ute sist. Anna
 
2009-02-22 22:03   brigas
Draglina,alltså inga skaklar.
Hur är det att ha bakom sej?
 
2013-02-12 09:44   matte.claesson
Hej.
Jag blir väldigt sugen att bygga en egen fjällpulka. Nyfiken bara var man kan köpa denna flatbottnade pulka i Sverige - en 'järnaffär' skrev du?
 
Svar 2013-03-02 07:54   peter1969
Mina senaste pulkor köpte jag på en ICA-butik. ICA tog in såna där pulkor förra vintern och då fanns dom på lite olika ICA-butiker. Gå in på närmaste ICA-butik och kolla om dom fortfarande har dom i sortimentet.
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.