Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


-33,6 i hängmattan, sov som ett barn!

Sov i hängmattan i natt och hade som lägst -33,6 grader!

Jag trodde inte att det var möjligt att sova så gott som jag gjorde när det var så kallt men vaknade väldigt förvånad efter ungefär 6,5 timmes sovande nu på morgonen.

Gick i säng strax efter 11 igår kväll, då var det -31 grader kallt. Jag har gjort en ny hängmatta av ripstop som är större än min DD. Hade fått lite vibbar från HammockForum att en större hängmatta, framförallt bredare, skulle ge en skönare sovställning och jag måste säga att det fungerade ypperligt. Har aldrig sovit så gott i hängmatta och då har jag ändå en hel del sköna nätter i min DD.

Under mig hade jag dubbla hemmagjorda underquiltar som jag gjort av gamla syntetsovsäckar. Under dom, som ett extra skydd, hade jag ett "undercover" av vind-/vattentät silnylon. Om det är så superklokt att ha ett vattentätt skydd på vintern ur kondenssynpunkt återstår att se. Det funkade i alla fall i natt. Ovanpå mig hade jag min Fjällräven Himalaya dunsovsäck som en topquilt.

På mig hade jag dubbla underkläder, ullfrotte närmast kroppen och microfleece utanpå. Dessutom dubbla yllesockar, tunne fleecejacka, täckbyxor, balaclava och öronlappsmössa.

Jag vaknade ett par gånger under natten, men bara för att rätta till balaclavan när näsan tittat fram. Somnade genast om och då kan det knappast räknas.

Klockan 05.25 vaknade jag "på riktigt" och kände att det var dags att gå på toa. Jag blev väldigt förvånad att klockan var så mycket, jag hade helt enkelt sovit så gott! Väldigt förvånande faktiskt, hade nästan väntat mig att min utrustning inte skulle fungera i så extrema temperaturer.

Jag låg och drog mig i 10 minuter innan jag insåg att det definitivt inte skulle gå att somna om. Klev istället upp, samlade ihop det viktigaste och gick den oerhört lååååånga promenaden hem till huset. Det var miiinst 50 meter att gå.....:)

Som sagt jag är väldigt förvånad men samtidigt otroligt glad att det fungerade att sova i hängmattan trots denna extrema kyla. Att det var riktigt varmt och skönt är en sak men att min DIY-hängmatta blev så fabulöst skön att ligga i hade jag inte väntat mig. Jag är som sagt var nöjd med min DD men detta var helt otroligt skönt!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-01-15 09:08   äventyrssugen
Grymmmt!
Men först trodde jag att jag hade avslöjat dig med fusk. Att innertemperaturen i ditt tarp var + 5,36 grader. Och jag tänkte mig en fotogenkamin utanför bild.
Sen insåg jag att det var klockan.:-)
Men du sover alltså inte i sovsäcken utan har den bara över dig???
Är det inte lätt att det blir glipor i sidorna när du rör dig på natten?
 
Svar 2011-01-15 11:07   peter1969
Innetemperaturen (den nedersta) gick inte att mäta, hade mätaren mellan underquiltarna och fick inget resultat. Kan ha varit minusgrader eller något annat, vet ej. Givaren till utetempen hänger jag upp på tarplinan, en bit utanför tarpen så att det inte ska komma varm luft innifrån tarpen och "messa" tempen.

Jag drar upp dragkedjan en bit så att det blir en fotbox och stoppar in benen där. Sen drar jag upp sovsäcken och stoppar in den på sidorna. Egentligen så ligger jag väl "fast" sovsäcken så att det på det sättet inte blir några glipor. När man vänder sig under natten finns det naturligtvis en risk att det kan bli en glipa men det märks ganska fort och det är snabbt åtgärdet.

Ärligt talat blev jag väldigt överraskad att det gick så bra. Jag hade nog trott att jag skulle vakna under natten och tvingas ge upp och gå in. Nu när jag vet att det fungerar behöver jag inte vara så orolig när jag ska ut på en riktig tur. Då ser man ju även till att man gjort upp en rejäl eld i närheten samt att man har ordentligt med ved. Då är det ju lätt att värma sig om det skulle behövas.
 
2011-01-16 17:32   Thomas Traneving
Att du ens kom på tanken att gå ut och sova hängmatta när det var -33 grader ute!!!!! Modigt!
/H
 
Svar 2011-01-16 20:45   peter1969
Det underlättar om man är lite knäpp!
Jag ska ju sova 3 nätter i slutet av januari på SKAHOw så inför det måste man ju kolla att utrustningen fungerar. Så nu vet jag det! Det lär knappast bli mycket kallare då, hoppas jag.

Sen så är det väldigt kul att testa gränse på olika sätt, detta är ett av sätten.
 
2011-01-17 14:46   BZ120
cool
har du ritningar/ instruktioner på den hängmattan (e lite sugen på en själv)
 
Svar 2011-01-17 15:01   peter1969
Att göra en hängmatta är det absolut lättaste som finns (om det inte är myggsäsong och du behöver ett myggnät).
Tygstycket jag använde är av ripstopnylon och mätte 156x300cm.
Jag gjorde en sk whipping-knut i varje ände.
Hur man gör en whippingknut hittar du här:
http://www.tothewoods.net/HomemadeHammock2.html
Där finns det även en massa andra tips!
 
2011-01-23 18:07   avslutatmedlemskap160620
Fattar jag dig rätt att du inte har något liggunderlag i hammocken?
Janne
 
Svar 2011-01-23 19:24   peter1969
Jo, jag har inget liggunderlag i hängmattan. Däremot så hade jag dubbla underquiltar gjorda av gamla sovsäckar hängandes under hängmattan. Det är betydligt skönare än liggunderlag. En underquilt täcker betydligt större bredd än ett liggunderlag så man kan röra sig betydligt mer med underquilt.
 
2011-01-23 18:07   avslutatmedlemskap160620
Fattar jag dig rätt att du inte har något liggunderlag i hammocken?
Janne
 
2012-01-08 23:04   fotografiskt
Otroligt spännande! Ska själv göra några blygsamma försök om det mot förmodan skulle bli någon vinter i år. :)
 
Svar 2012-01-11 10:43   peter1969
Testa massor hemma i skyddad miljö. Det blir så mycket enklare när man inte riktigt vet hur och om grejerna funkar som det är tänkt. Det är massor av "twikande" innan man får det att funka bra i vintermiljö.
 
2012-02-06 18:50   fotografiskt
Har nu gjort ett test i -17. Gick suveränt!
 
Svar 2012-02-09 15:42   peter1969
Härligt!
Testade 4 timmar i minus 40 i helgen.
Började dock frysa om fötterna samt att jag blev pissnödig så 0400 gav jag upp och gick hem......
Men det var kul att testa iaf!
 
2012-02-09 18:52   fotografiskt
Oj! Gisslet för mig är att fötterna lätt blir svettiga med kyla som följd. Försöker med talk och förtvättat, men det hjälper inte alltid. Jag använder också innersulorna till värmestövlarna för att slippa att sätta fötterna i frusna stövlar, men de är ju också lite fuktiga.

Men gott försök! -40° Hur skyddar du ansiktet?
 
Svar 2012-02-13 13:41   peter1969
Ansiktsmask för ansiktet´.
Jag har lite olika varianter; balaclava, rånarluva samt en med neopren/fleece.
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.