Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


-24 grader i hängmattan i natt......brrrrrr!

Ännu en natt i hängmattan, denna gång använde jag utrustningen lite annorlunda än förra gången.

Renskinn som isolering underifrån
Jag stoppade in ett renskinn mellan de dubbla lagren i hängmattan och det fungerade faktiskt i den meningen att det både rymdes och låg stilla. Ett renskinn är ju lite för kort för att man ska rymmas raklång så därför stoppade jag in en bit liggunderlag i fotänden.

Sovsäcken
Jag använde den som en topquilt dvs jag drog igen dragkedjan enbart vid benen och använde resten mer som ett täcke. Fördelen med det är att det blir betydligt lättare att ta sig ner i hängmattan. Nackdelen är att det blir en aning kallare med risk för kalldrag i sidorna, därför klädde jag på mig lite extra.

Kläder
Dubbla underställ, underst ullfrotte och utanpå microfleece. 3 par sockar, täckbyxor, dunjacka, balaclava och en tjock mössa med öronlappar. Tanken med att klä sig så mycket är för att testa ett tänkbart scenario när man är ute och det kanske blir ner mot 30 grader kallt. Då vill man nog ha så mycket kläder som möjligt på sig under sovsäcken.

Uppsättning
Jag har fått låna whoopie slings gjorda av Amsteel och lite andra smågrejer för uppsättningen av hängmattan. Det funkade otroligt bra och det är inte längre någon risk att jag ska dråsa i backen mitt i natten. För den som inte vet vad whoopies är så kan ni googla på Whoopie Slings.

Hur gick det då?
Kylan ovanifrån var inga större problem. Varm sovsäck och varma kläder gjord det riktigt behagligt. Det gick bra att rymmas trots mycket kläder men det var väl antagligen pga att jag använde sovsäcken som en topquilt. Det enda jag frös om på ovansidan var nästippen som än en gång tittade fram och fick lite för mycket kall luft på sig.

Kylan underifrån var det som fick mig att gå in igen kl 0510 på morgonen. Det räcker helt enkelt inte med ett enda renskinn när det är så kallt som det nu var i natt. Men jag vill heller inte dra med mig 2 renskinn om jag ska ut på tur. Däremot kan jag tänka mig att ha med mig ett extra liggunderlag. Så nästa helg blir det nog till att prova med renskinn OCH liggunderlag som isolering. Få se hur det går. Det är egentligen bara på en del av kroppen det blir kallt och det är i ryggslutet och rumpan. Men det är ju inte heller så konstigt, det är ju mest tyngd där:)

Jag hade ju stängt igen bägge kortsidorna på tarpen även om det inte blåste något. Anledningen till det var att jag ville se hur mycket kondens det blir och det blir faktiskt en hel del. Även om kortsidorna inte är helt stängda så blir det rejält med kondens under tarpen. Även på sovsäcken vid ansiktet till blev det en hel del kondens så där gäller det att tänka till lite. En fuktig dunsovsäck är ju ingen höjdare, framförallt inte på vintern.


I den övre linan (se trädet) sitter hängmattan. Delen som hänger rakt ner hör till whoopien.


Rejält omstoppad i hängmattan


Vy från huvudet mot fötterna. Riktigt varmt och skönt.


Balaclava och pälsmössa med öronlappar.
Och ja, jag vet att utstyrseln klär mig:)

Ha det!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-12-11 14:19   asp
Kul läsning, fina bilder. Träning inför SKAHOw?

Använder oxå dubbel hammock för att hålla liggunderlag på plats.

Har gjort samma upptäckt som du, det är alltid ryggen man fryser om på vintern. Skall prova med ett hellångt + ett kortare liggunderlag.

Hang safe!

/p-a
 
Svar 2010-12-11 15:43   peter1969
Jajamensan, träning inför SKAHOw.
Funderade också på ett kortare liggunderlag som extra isolering, det behöver ju bara nå från rumpan och en bit upp på ryggen. Men det skulle gärna få vara lite bredare än ett normalt underlag. Får fundera på det i veckan.

Du är hjärtligt välkommen på SKAHOw!
 
2010-12-12 21:04   dHANScan
Bra hållit ut. Men 5-7 timmor el mer utan backup i form av varmt hus och riktig bädd i närheten hade nog varit kritiskt?
Lycka till med nya experiment!
Att fukten i form av kondens inne i tarpen bidrar til kylan är väl sannolikt.
Men som sagt, med 5-6 grad kallare än du räknat med var det ändo bra hållit ut
 
Svar 2010-12-13 12:54   peter1969
Nu under experimentfasen känns det bra att sova nära huset så att jag kan smyga in i värmen om det blir för kallt. Det enda som jag egentligen hade problem med var att det blev kallt i ryggslutet, vilket inte var så oväntat. Det är oftast den delen av kroppen som är svår att isolera när man ligger i en hängmatta.

Därför ska jag testa med en kortare bit liggunderlag som däremot måste vara lite bredare än normala liggunderlag. Normalt breda liggunderlag är för smala i och med att det är svårt att ligga kvar om man vrider sig under natten. Så därför letar jag nu ett liggunderlag som är 80-100cm brett och minst 120cm långt. Lär bli svårt att hitta, så det slutar nog med att jag klipper itu ett standardunderlag och tejpar ihop det med silvertejp:)
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.