Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


-21,9 i natt och jag lever!

Jodå, jag lever i allra högsta grad trots att det blev rätt så kallt i natt med 21,9 som lägst under natten. Vad har jag då gjort?

Jo, jag har gjort ännu en testnatt ute i hängmattan med diverse grejer som skulle testas. Det viktigaste testet var att se hur det gick med renskinn som bottenisolering och det testet föll ut rätt väl.

Det absolut viktigaste är ju att man slipper frysa om ryggen och det var inga som helst problem. Eftersom renskinn är lite för korta för att man ska rymma hela kroppen så lade jag 2 renskinn litegrann omlott. Det gjorde ju då att det i ryggen och rumpan var dubbla lager renskinn. Skönt och varmt!

Däremot så finns det ju vissa nackdelar med renskinn. Dom är väldigt tunga och väldigt skrymmande i förhållande till andra lösningar. Att dra med sig 2 renskinn i en barnpulka är nog inte så lyckat, då ryms det nästan inget annat. Nej, ska jag på en längre tur så blir det nog 1 renskinn och för att slippa frysa om fötterna får jag då stoppa in en kortare bit liggunderlag inuti sovsäcken under fötterna. Har inte testat detta själv men jag har läst om många som använder det när dom kör med underquiltar som inte är i fullängd.

En annan nackdel med renskinn är att dom är fulla av renhår! Naturligtvis är det ju dom som värmer och isolerar men dom har en tendens att lossna och mitt microfleeceunderställ är allt annat än läckert just nu.

Frös jag inte alls under natten då?

Jo, litegrann om näsan men det var när ansiktsmasken glidit i sidan. Då var det bara att rätta till det och somna om. Jag frös ibland lite om knäna men inget som gjorde att jag låg vaken längre stunder. Jag hade med mig en extra sovsäck som jag hade tänkt lägga ovanpå som en topquilt men jag ansåg det inte nödvändigt.

 Gick allt väl då?

Nja, det blev väl till slut lite problem för mig men inte med kylan vilket jag hade trott på i första hand. Förutom att jag som vanligt blev pissnödig fram mot halv fyra snåret och blev tvungen att kliva ut ur den varma sovsäcken för att uträtta mina behov så slutade natten med ett abrupt uppvaknande halv sex på morgonen.

Då sa det plötsligt pang, och jag låg på marken. Linan som håller upp hängmattan hade gått av. I och för sig inte helt förvånande i och med att jag experimenterat lite med tunnare material till mina whoopie slings. Jag hittade ett material på järnaffären här hemma, ett material som används till fotbollsmål, som är flätbart och bara kostar 79 öre per meter. Jag hade testat det innan och det hade funkat men detta var första hela natten. Lite förvånande att det höll såpass länge i alla fall.

Nu efteråt ser jag att repet stretchat rätt så mycket och då har en avbränd ände dragits in i flätningen och då har det uppstått en onödig friktion på linan som fått den att brista. Jag får nog lov att testa en gång till innan jag ger upp det experimentet men då ska jag ha betydligt längre trådändar. Att det stretchar i sig är ju inte så lyckat men om jag hamnar lite närmare marken under natten tycker jag inte spelar så stor roll. Tur att jag gjorde det i natt så att fallet inte blev så långt att jag slog mig. Jag blev nog mest förvånad när jag hamnade på marken.

Förutom att jag är nöjd med renskinnens isolering så fick jag dessutom höra pärlugglans karakteristiska läten i natt. Det vara många många år sedan jag hörde den. Hoppas att vi får ha den kvar i skogarna åtminstone den här vintern.

Nä, nu har jag litegrann att göra innan skidåkningen börjar på TV.

Ha det!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-12-04 12:15   greenjuice
Vilken kylig utmaning! :-)
 
Svar 2010-12-04 13:03   peter1969
Det gick betydligt bättre än förväntat. Synd att linan gick av, jag sov så skönt just då.
 
2010-12-04 12:59   BrittMarie
Då hade du det bra mycket kallare än jag inatt...men troligen kravlade vi oss ur våra sovsäckar nästan samtidigt för att uträtta behov... bloggtext om min utenatt kommer.
Så söt du är, förresten ;)
 
Svar 2010-12-04 13:04   peter1969
Tack!
Du är antingen blind eller ironisk;)
Inte ens en mor kan gilla det där ansiktet, åtminstone med masken på.....
Men den funkar bra kalla utenätter.
 
2010-12-04 18:27   äventyrssugen
Man kan ju börja fundera när man får komentarer om att man är söt först när man täcker för 90 % av ansiktet:)
Imponerande med hängmatta i -22 grader! Det tycker jag skulle vara lite läskigt. Men det verkar ju som du har överlevt som sagt var. Trots linbrott.
Jag drar mig till minnes ett försök att sova i hängmatta en vinter när jag gick på gymnasiet. Det började snöa, vräkte ner blötsnö, och jag hade ingen tarp eller pressening över mig. Efter halva natten var min dunsovsäck som en blöt wettextrasa och jag höll på att frysa ihjäl. Tillbingade resten av natten med att springa upp och ned i slalombacken i Bjursås för att hålla värmen.
 
Svar 2010-12-04 19:38   peter1969
Det är nog enda sättet att få såna kommentarer:)
Det är egentligen inga större problem att sova i hängmatta på vintern jämfört med att sova ute eller i tält vintertid. Bra isolering under och varm sovsäck. Däremot vet jag inte om hängmatta är något att satsa på vintertid häruppe i skogen. Då är det nog bättre att sova invid en stockeld på granrisbädd. Betydligt mer praktiskt att sova invid en eld.

Men det är alltid kul att pröva och det kommer jag att fortsätta med.
 
2010-12-04 21:07   dHANScan
Bra som I svenson'er testar vintergrejor. Det kallasta jag prövat att tälta var kring minus 10 för ca 20 år sidan. Senare har jag blivit bekvämare - varför sova ute i en så lång natt som i december när också kissandet skall passas. Så var det inte då man var yngre om jag minns rätt
Har dock tältat för ca 2 veckor sidan - utan snö och med 0-+2 tror jag det kallaste var

Söt? Först då jag så det bild tänkte jag det var en karnevalskostym, tänkte inte alls att det kunne vara deg. Spekulerar mer på hur du tog bilden

Har följt dina andra hängmattatexter. Mycket lärorikt. Har ingen erfarenhet själva. Har inte heller grejor själva till så kallt
 
Svar 2010-12-04 22:25   peter1969
Att sova ute i december/jabuari är rätt så tråkigt eftersom nätterna är så långa. Men oftast under den tiden på året hänger jag upp hängmattan i skogen bakom huset, då kan jag sitta inne med familjen tills dess att det blir sängdags. I morse vaknade jag ju dessutom först av alla, även om det inte riktigt var meningen....:)

Inte alls svårt att ta bilden, det är bara att hålla ut kameran med den ena armen och sikta på ett ungefär. Ibland siktar man rätt och ibland blir det helt galet.
 
2010-12-06 13:33   Minnatur
Vilken förvåning nör du vaknar upp av smällen... hahaha.... Ursäkta...
 
Svar 2010-12-06 13:46   peter1969
Jo, jag blev väl lite smått överraskad. Dessutom sov jag så himla gott just då, det hade blivit lite mildare under morgonen och nästippen var varm å go. Men nästa helg blir det nog till att prova igen, kanske med lite ny utrustning.
 
2010-12-06 14:11   Minnatur
Om du utför mer än ett testsov till kommer jag envist att kalla detta för en vintertur... Tänk lite på oss som sällan kommer loss... :-)
 
Svar 2010-12-06 18:41   peter1969
Jag kommer ju inte heller loss. Däremot bor jag ju mitt inne i skogen så det är ju plättlätt att sova ute en natt då och då. Jag kan ju, om jag vill, byta om inomhus och sedan bara gå ut till hängmattan och sova.

Men kalla det gärna för vintertur, det låter mäktigare.....
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.