Berättelser, tankar och betraktelser omkring friluftsliv, äventyr och natur...

Jag är en friluftstörstande storstadsbo. Som nu fyllt 40 år och bestämt sig för att aldrig sluta leka äventyrare...

Har en blogg här på sidan
http://www.utsidan.se/blogs/minnatur/index.htm

Användarnamn: Minnatur

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Paddling, Foto, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Iskall längtan...

Det är inte för inte som jag gillar den bitande kylan som har greppat oss.

Nog är det väl ändå; när det är lite kärvt och fruset, som den största glädjen också infinner sig..

Att kliva upp något för tidigt för att ge sig iväg till stället där turen skall börja. Känna frusenheten i kroppen när termometern knirrar under -20 grader. Visst infinner sig ibland en motighet att öppna bildörren och ta av sig de varma skorna, för att sätta på sig de betydligt kallare skidskornskorna. Men ack så skönt det är när man väl står där i den morgonbitande isskuggans land, färdig att trava ut mot ett okänt äventyr. Den fullpackade 90-literssäcken och den överfulla pulkan kan kännas som ett ok utan gräns... men med rätt fokus och övertygelse är dessa saker istället hem, lyx och glädje... Ibland känner jag att "Jaga grammet" har gått för långt... Varför vill ingen kämpa längre... Vad är det som gör att man upplver mer bara för att man bär mindre...???

90-liter på ryggen, fullastad pulka bakom, -23 grader och 4 dagar på tur...

När jag skidvandrar i svackan upp mot ett krön, det sliter i kroppen och svetten lackar... finns det då något vackrare än en soluppgång i toppen av en uppförsluta, där de första gyllenbruna solstrålarna bryter fram genom trädtopparna...!!! Nej, det är nästan oslagbart... Hade det varit mycket vackarare utan en tung packning???? Nej, jag tror jag hade skidat förbi utan att se skönheten...!

GULDBELÖNING när ansiktet träffas av den gyllenvarma morgonsolen...

Nu menar jag inget illa mot er som jagar gram. Det kan vara en rolig grej att komma på hur man skalar bort, lite här och lite där... Men det börjar i vissa fall bli lite löjligt tycker jag...

OBS inga hängmattepersoner behöver känna sig träffade... det är snarare så att ett speciellt projekt verkar riktigt roligt att kapa gram i... om snörena håller... Du vet vem du är :-)

Jag föredrar nog att skaffa mig ett par starka och positiva äventyrskamrater till istället för en ny ryggsäck för 5000 kr och en ny jacka, som väger några gram mindre, för ytterligare 5000...

Alla är vi olika...

Jag föredrar ett par gamla robusta Sundinskidor och en rejäl packning som håller i alla väder...

Sablarns vad jag längtar ut på tur nu!!!

Med kylvarma hälsningar

Joakim

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-12-16 10:10   asp
"90-liter på ryggen, fullastad pulka .... 4 dagar ..."

Hade du både diskbalja och bastu med dig? Jaja, det finns folk till allt som vi säger i Värmland :-) Ha det gott i alla fall!
/p-a
 
Svar 2010-12-16 19:07   Minnatur
Hahaha... du har en poäng... vi var faktiskt 4 som hade grejer med i pulkan inklusive en del studielektyr... Här är vi på väg, i Arvikatrakten, rakt ut spenaten... och du, ja sa ju faktiskt inte att 90-liters säcken var fullpackad... :-)
 
2010-12-16 11:11   thegedd
Om denna tur vill jag veta mer, skriv och berätta....
 
Svar 2010-12-17 13:13   Minnatur
Vi får se vad som kommer... jag har lite andra berättelser i "pipeline"... :-)
 
2010-12-16 17:34   peter1969
Självklart måste du lätta på packningen, det är så ooootroooligt trevligare med lätt packning:)
Hmm, det kan väl aldrig ha varit mig du syftat på med hängmatteperson och snören som går av......:)
Men nu har jag faktiskt fått tag på snören som håller, så nu behöver jag i alla fall inte vara rädd att ramla ner!

Var gick turen förresten? Önskar att jag hade tid att åka bort i 4 dagar men samtidigt får det nog vänta nån månad med turer, det är ju mörkt nästan dygnet runt häruppe nu.
 
Svar 2010-12-17 13:15   Minnatur
Turen gick ut från Arvikatrakten... EN tur ute på myrarna...
 
2010-12-22 11:35   BrittMarie
Visst är det skönt med riktig vinter och till viss del håller jag med dej om gramjakten också. Men visst skriver du att 90-litersryggan var fullpackad...apropå ditt svar till Per-Arne... :-)
 
Svar 2010-12-23 19:58   Minnatur
Japp, kanske inte till bristningsgränsen men med en vintersäck modell Mammut tyinnvinter, ett stormkök med stor gryta, liggunderlag (ett uppblåsbart som komplement till det bakom säcken) varma kängor, Stor dunparkas, två glöggflaskor och mat för julfirande så fylls säcken snabbt... Dessa bilder är från när jag studerade Friluftsliv och överlevnad vilket innebar en massa utrustning typ spadar, klätterutrustning med isskruvar, stegjärn, dubbelrep, klättersele, hjälmar osv... Jag lovar att det blev fullt!
 

Läs mer i bloggen

Världsrekord kanske???

Jag var ute i helgen, i Stockholms ytterskärgård, för en stunds fiske med övernattning. Turen bjöd på många höjdpunkter, inte minst den att få studsa fram i 40 knop på vågorna, men också stilla natur och möte med inte mindre än 6 st Havsörnar.. Om detta kommer en längre berättelse senare men nu till det märkligaste....

Jag hävdar att jag mycket möjligt är ny rekordinnehavare av titeln "Världens minsta fisk på stort skeddrag"....! Kan man ha rekord i minsta fisk????

Behöver hjälp med denna undran!

I slutet av Juli var jag och familjen ett par dagar på Västkusten, närmare bestämt på Smögen. Under en kvällsvandring ute på klipporna hörde jag ett envetet surrande och plötsligt landar en 5 kronor stor skalbagge på mig. Jag knäppte bort den och den flög en liten båge och landade åter på mig. Detta upprepades ungefär 10 gånger innan jag lyckades lura den...Baggen var lite väl närgången tycker jag. Kameran fanns med och uslingen lyckades fångas på bild... Nu undrar jag om någon vet vad detta är för insekt...

Svaret på bildfrågan är...

...svaret är SKRÄDDARE, mycket riktigt... Skulle jag fråga någon av mina 500 Facebookvänner i mediabranschen samma fråga skulle svaret inte vara självklart... Men ni är ju och andra sidan naturvänner...

Jag tycker det är häftigt att de tunna benen skapar en sådan ytspänning, visste inte det själv...


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.