Texter om vandringar, erfarenheter, geocaching & friluftsliv

Vandring är en stor passion. Efter ha vandrat i flera år i svenska fjällen och låglandsleder bl.a. Höga Kust-leden och Bergslagsleden har jag vänt kosan mot Sydeuropa. Där finns många intressanta bergsområden bl.a. Pyrenéerna och Alperna. Hittills har jag hunnit med två turer i Pyrenéerna och första gången i franska Alperna i somras (2010). Gjorde en tur i Skottland för flera år sedan. På hemmaplan försöker jag gå ut på Bohusleden när tillfällen ges. Även dagsturer i naturen runt och utanför Göteborg.

Bor numera i Göteborg.

/Jonas

Användarnamn: greenjuice

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Utförsåkning, Vandring, skidåkning, geocaching, matlagning ute i naturen

Mer på profilsidan


Testtur på Bjärehalvön

Inför den här turen visade väderprognosen att det skulle bli dåligt väder med rikligt regn, blåst och även risk för åska. Det passade mig perfekt tänkte jag. Anledningen är att jag vill blöttesta min utrustning. En del av utrustningen var ny. I slutet av våren hade jag fått hem ett nytt tält, Tarptent Double Rainbow, som är tänkt att fungera som både solo- och tvåmanstält. Men ett sådant tält kräver att man själv sömtäter det. Sömmarna är alltså inte täta och man får själv göra det. Ett sätt att hålla kostnaden lägre samt kunna producera tält många som möjligt. Detta är vanligt bland små tillverkare (cottage industry).

Tarptent Double Rainbow

Jag hade också skaffat ett sovtäcke som annars i engelsk term kallas för quilt. Sovtäcket har komforttemperatur på -1.  Ett nytt liggunderlag hade också införskaffats för att på prov att se om det kunde ersätta Termarest Neoair som jag inte är riktigt komfortabel med.

Senaste turen i franska Alperna, när jag vandrade i Vanoise nationalparken hade jag precis innan skaffat nya skor, Inov8 Roclite 319. Jag hade redan ett par skor som fungerade bra förra året men helt plötsligt av någon anledning inte funkade senast på Skåneleden (se mitt tidigare inlägg). Så jag var tvungen att hitta ett annat alternativ och det blev de här skorna. Jag köpte också inläggssulor med stöd för pronation och fotvalv. Skorna fungerade bra i Alperna. Nu ville jag testa dem med goretex-strumpor under blöta förhållanden.

Välmarkerad led som vanligt.

Två etapper på Bjärehalvön

Jag hade bestämt mig för att gå på Skåneleden mellan Båstad och Torekov. Det var lagom med två etapper. Jag anlände till Båstad strax efter lunch och påbörjade vandringen direkt. Eftersom jag också sysslar med geocaching så passade jag på att söka upp några cacher och logga dem utmed leden. Från stranden i Båstad gick jag mot hamnen, åt lunch på en restaurang och fortsatte vidare.  Det började regna. Tog på mig goretex-strumporna.

Att vandra längs kusten ger en viss frihetskänsla, inte som att vandra i skogen. Där har man mer kontakt med naturen på något sätt. Här på Bjärehalvön befinner man sig i mittemellan – man har kontakt med havet men står fortfarande på landet. Det regnade lite – inte så mycket. Det var frisk bris också som rådde under dagen. Skåneleden är som vanligt, lättvandrad och välmarkerad. Jag hade gått samma etapp för många år sedan men kunde ändå inte minnas leden så mycket. Ett par timmar senare hade jag nått vindskyddet vid Knösen och vid det här laget regnade det mycket. Jag satte mig i vindskyddet och kokte vatten till kaffe. Observerade regnet under kaffedrickandet. Fyllde på vattenflaskan vid vattenkällan en bit från vindskyddet. Dags att fortsätta gå upp mot Knösen. Där tänkte jag övernatta i mitt nya tält.

Vy mot Laholmsbukten & Halland

Väl uppe på Knösen valde jag en plats som var minst lutande och med utsikt mot Hallandskusten. Det regnade rätt mycket nu. Efter tältet hade rests upp, tog jag fram ett par linor som jag skulle använda till att stabilisera tältet vid kraftig vind. Gick ut och satte dit linorna. Sedan tog jag fram mina vandrarstavar och lyfte ena absid och fäste med ett par linor så att det blev en öppning med absiden som tak. Nu kunde jag ha utsikt och samtidigt använda köket medan det regnade.

Matlagning & utsikt under absiden!

Under natten och morgonen därpå

Från kvällen och under natten blåste det kraftigt men inte i sådant läge att det betraktades som storm. Det blixtrade också. Jag observerade hur tältet höll mot vinden. Upptäckte att tältet läckte trots sömtätning. Det var tre ställen som läckte vatten och det tycks vara där flera sömmar var inblandade bl.a. flärp, meshtyget och yttertyget som var hopsydda på samma ställe. Men det var inte så allvarligt att det skulle påverka min sömn under natten. Lade ut liggunderlaget och tog ut sovtäcket från påsen. Låg och läste lite en pocketbok med pannlampan.

Det hade blivit regnuppehåll på morgonen men det var dimmigt och fuktigt. Sovtäcket var torrt trots fuktigheten och värmen. Antar att överskottsvärmen ventilerades bort under natten eftersom sovtäcket bara täcker ovanpå kroppen och inte under. Jag sov gott och frös aldrig.

Fixade frukost och packade ihop tältet och ryggsäcken. For iväg. Strövade in på Hovs hallar. Dimman lättnade och sikten blev bättre. Men fortfarande hängde gråmolnen kvar i himlen. Nådde senare Gröthögarna vid stranden.

Hovs hallar

Tog några cacher längs leden. Jag gick ständigt och tog bara mikropauser. Var helt inne i flow-tillståndet under vandringens gång. Slutligen kom jag fram i Torekov vid lunchen.  Därmed var turen avslutad för den här gången. Förresten, hur fungerade nya utrustningen? Jo, den fungerade väl förutom läckagen i tältet. Men en ny sömtätning fixar det.  

Gröthögarna

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-07-26 13:32   Håkan Friberg
Hur var utrymmet? Kommer det att fungera som ett tvåmans?
 
Svar 2011-07-26 14:58   greenjuice
Oja, det kommer att fungera som duotält. Det är något större än TT Cloudburst 2 med bättre höjd och absider vid sidan. Men absiderna är smala. Finns plats för ryggsäckar. Vid dåligt väder är det svårt att undvika att det blir lite blött därinne när man ska in i tältet & samtidigt ta av regnkläderna.
 

Läs mer i bloggen

Vandring i Gran Paradiso, Alta Via 2

Årets vandring skedde i italienska Alperna. Tidigare har jag mestadels vandrat i franska Alperna bl.a. i nationalparken Ecrins och Vanoise. Även har jag gått i Pyrenéerna ett par gånger på både spanska och franska sidan av bergskedjan. Den här gången var jag nyfiken på nationalparken Gran Paradiso på italienska sidan av Alperna. Det skulle åter bli en ren stugtur igen. Vi skulle gå från Chardonney till Courmayeur på en led som heter Alta Via 2.

Hemkommen från italienska Gran Paradiso

För en vecka sedan kom vi hem från italienska Alperna där jag och min färdkamrat har vandrat på Alta Via 2-leden som passerar nationalparken Gran Paradiso. Det var en mycket fin tur. 

Fortsättning om Viewranger: Skärmdumpar

I förra inlägget presenterade jag hur Viewranger fungerar och vad man kan använda appen till för. Jag har mest nytta av Viewranger på hemmaplan eftersom jag beger mig ofta ut på rundvandringar här i Skåne. Vid längre turer som alp- eller fjällvandringar använder jag mest till att lokalisera min position ute i terrängen. Att använda appen varje dag vid längre turer blir problematiskt då batteriet inte håller mer än en dag även om mobilen körs i flygplansläge.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.