Solo, bortom lederna och långt från folk. Fjällvandringsplaner, fjällvandringsminnen, fjällvandringsprylar*
(*garanterat sponsorfritt fjällvandringsnörderi)

Solo, bortom lederna och långt från folk. Fjällräv och retorikvetare som efter 20 år på fina men inte så naturrika platser såsom Rom och Malmö hittat hem till Dalarna. Mest bekant med fjällområdet kring Ljungdalen, där familjen haft stuga sedan barndomen. Sarek upptäcktes som vuxen och särskilt Rapadalen har lockat under flera vandringar.

Användarnamn: Elvah

Intressen: Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Paddling, Foto, Utförsåkning, Träning, foto, matlagning, RPG-spel, musik.

Mer på profilsidan


Liten avhandling om mina byxor

En fråga som jag tampas med och som diskuterats i en hel del forumtrådar är byxfrågan: Existerar det ett par vattentäta vandringsbyxor som andas, så att man kan ge sig ut med ett enda par brallor istället för att släpa med sig både vandringsbyxa och skalbyxa?

Svaret ser ut att vara nej och det här är en genomgång av mina byxor och grubblerier kring dessa.

Skalbyxor

Jag vill ändå inte släppa tron på att med rätt skalbyxa skulle det kunna funka att lämna vandringsbyxan hemma. Jag har bara inte hittat den än.

Det räcker ju inte att skalbyxorna andas. De ska gärna även vara utrustade med fickor, förstärkningar och vara smidiga. Helst ska de funka i såväl högsommarvärme som höstrusk. Vädret kan ju växla snabbt i fjällen, och ska det nu vara ett enda par med ut på färden måste de ju funka i ett brett väderspektra. Det här låter förstås omöjligt.

Jag har gjort det vid många tillfällen förvisso. Mina lätta tvålagers Arcteryx Beta SL andas bra och går utmärkt att vandra i med bara underställ under. Skulle det bli på tok för varmt skulle det funka att gå i bara underställsbyxor.

På tur iklädd lätta skalbyxor och underställsshorts. Temperaturen kanske 15 grader och småblåsigt. Behagligt.

Tyvärr uppstår ändå en zon mellan tillräckligt hög värme för bara underställ och så pass låg temperatur att underställ och skalbyxa inte blir för varmt. (Att bara ha den kalla, klibbiga skalbyxan utan fukttransporterande underställ under är ju helt uteslutet.) Någonstans kring 18-20 grader samt vid blåst ligger den zonen för just dessa skalbyxor i min mening. För varmt för båda, för kallt för ena.

Ett annat problem är att i avsaknad av förstärkningar på knä och rumpa kommer de förr eller senare nötas och släppa in vatten. Vidare vill jag gärna att vandringsbyxor ska vara utrustade med rejäla fickor. Jag är med andra ord inte riktigt nöjd.

Jag kom för en tid sedan över ett par nybegagnade Klättermusen Durin som är en skalbyxa i någon stretchvariant och med förstärkningar. De har bra fickor, sitter skönt och är som en bonus väldigt snygga.

De är lite för tunga att använda i rejäl sommarvärme och onödigt tunga att bära i ryggsäcken allt för stor del av vandringen. Jag har hunnit använda dem under en höstvandring till vilken de passade bra. Jag blev dock blöt i dessa under en regnig vandringsdag, främst nertill, och jag har använt dem för lite för att veta om det var väta som kom inifrån, utifrån eller från kängorna. Möjligen är de nämligen lite väl förstärkta i nederkant för den som ändå bär höga kängor. (Det kan ha varit så att det smet in väta vid kängorna för att de är för stela och bylsiga för att sitta bra vid kängskaftet?)

Klättermusenbyxornas nederkant: Se fyrkantigheten som kommer sig av de stela, kraftiga förstärkningarna. Inte optimalt i kombination med höga kängor. Känns mer som en vinterbyxa nertill, dock är den smidig upptill.

Vattenresistenta byxor

Ett alternativ som ibland nämns är att även om det kommer någon liten skur använda ”vattenresistenta” plagg som andas, och bara plocka fram goretexen vid riktigt hällregn.

Softshellbyxor (såväl som softshelljacka) har jag bara testat en gång på vandring och bestämt mig för att kategorisera som vinterkläder. Det blev varmt, tungt och blött. Håller inte emot någon större mängd regn.

Min erfarenhet av vattenresistensen hos vaxade Fjällrävenbyxor, är att man blir blöt. En gång när jag ändå var på hemväg efter en vandring och det började småregna, bestämde jag mig för att testa tesen ”står emot lättare skurar”. Det gjorde de absolut inte!

Sammanfattningsvis är väl min slutsats är att ”vattenresistens” kan vara ett ofunktionellt attribut. Med på turen behövs ju även skalbyxorna ändå. Och båda är så pass kraftiga att ett av paren ändå måste ligga i ryggsäcken när de andra används.

Friluftsbyxor

Fjällrävenbyxorna Keb (perfekta fickor) och Nikka (något lättare) använder jag ofta. Vaxade knän håller emot väta kortare stunder på marken. Vaxet funkar som en förstärkning som gör att de håller för att sitta i, dock inte för att ramla och kana ner för en stening slänt:

Lappade Fjällrävenbyxor. Skillnaden mellan den nypåsatta lappen i G1000-väv och tyget under (använda cirka 2 år) säger en del om färgens hållbarhet. Att sätta i relation till den miljömässiga hållbarheten förstås.

Jag älskar de här byxorna vid uppehållsväder, men med regn i luften börjar trasslet. Antingen ska skalbyxorna knölas på över de kraftiga byxorna. Det blir obekvämt och prylarna som man haft i byxfickorna blir svårtillgängliga. Eller så ska byxorna av till bara underställ och skalbyxorna på, när regnet kommer.

Vandringsbyxor av och skalbyxor på är det skönaste alternativet anser jag. Är det något regn i luften är det underställ och skal som åker på direkt på morgonen. Oftast är det ju just den sortens väder. Och då landar jag ofta i att de där vandringsbrallorna aldrig hade behövt hänga med ut på turen överhuvudtaget. Med många undantag förstås.

Småkylig vandring i dis, men utan en droppe regn på fem dagar. Kebbyxorna gjorde jobbet. Men det irriterar mig att ha släpat på skalbyxor i ryggsäcken i onödan.

En nackdel med vaxade byxor är att de torkar långsamt. Då är det betydligt bekvämare om de inte är vaxade, eller bara vaxade precis över knä och rumpa. Eller om det inte är några Fjällrävenbyxor med vax/förstärkningar och funktionella fickor alls, utan ett par mjukare, stretchigare och lättorkade vandringsbyxor, vilka förstås hypotetiskt sett skulle kunna ha bra fickor och förstärkningar ändå. (Jag känner inte till några sådana.)

Som alternativ till Fjällrävenbyxorna använder jag ett par mjukare men vindresistenta budgetbyxor, vilka är lite skönare att ha under skalbyxorna. Nackdelen är att fickorna är väl små och de saknar förstärkningar.

Och där fick jag nytta av detta misslyckade självutlösta foto som jag av någon anledning inte slängt. Namnlösa budgetbyxor, ofrivilligt fotograferade.

De skönaste byxorna jag haft är utan tvivel Stormbergs gravidbyxor i mjuk stretch. Men de saknar rejäla fickor och är inte särskilt vindtåliga. Jag räknar dem till kategorin ”luftiga, lättorkade”, egenskaper som jag av flera anledningar inte prioriterar. Det är dock de enda gravidbyxor jag hittat på marknaden.

Jodå, där var en liten begynnande mage under jackan.

Det här med att bära de vanliga vandringsbyxorna vid regnskurar istället för att krångla fram skalbyxorna, är något som förespråkas av många. Är de tillräckligt lätta så ”torkar de snabbt”. Jag håller inte med efter att ha testat med de där gravidbyxorna. Min upplevelse är att vädret i fjällen sällan är sådant. Det som blir blött förblir ofta blött tills torkrum tillgås. Men visst, en riktig sommardag så, om det mot all förmodan skulle komma en svalkande skur just då...

...Då vill det dock till att byxorna tål sol och vatten:

Tyckte ni skillnaden mellan byxa och lapp var synlig på Keb-byxorna? Det är nämligen inget emot hur mina Nikka ser ut! Så här blekbrun blev den svarta färgen efter en veckas vandring en ovanligt varm sommar:

Vid 30-gradig värme fann jag mig tvungen att stänka ner kläderna med fjällbäcksvatten emellanåt för att få svalka, något jag gjorde under tre dagar kanske.

Tål i så fall inte byxorna att torka i solen?! Frågetecken och besvikelse, även om jag förstår att det finns en positiv miljöaspekt i att färgen bleks så här lätt. Begreppet vattenresistens får i vilket fall en ytterligare innebörd som jag inte förväntade mig av så dyra byxor för utomhusbruk.

Alternativ jag inte testat

Sammanfattningsvis har jag alltså inte hittat ett par vandringsbyxor som är både lätta, mjuka, stretchiga OCH videsnårtåliga OCH vindtäta OCH har förstärkningar OCH bra fickor. Och som om det inte vore nog, som inte förstörs i solen. Och som sagt (men mer förståeligt) har jag inte hittat ett par skalbyxor med dessa egenskaper samt som är vattentäta och andas.

Har jag missat någon superprodukt? Och när kommer någon byxproducent att lyckas fylla tomrummet?

En byxvariant som jag inte provat är typen jaktplagg, som ser ut som vanliga ”Fjällrävenbyxor” men som även har vattentätt membran. Det jag funderar på kring dessa är egentligen inte andningsförmågan utan snarare att yttertyget i bomullsliknande material ser ut att lätt suga åt sig vatten.

En annan byxvariant som jag inte testat och som bådar gott är Fjällrävens vandringstights. En nackdel med att enbart vandra i tights är möjligen att det inte bildas någon värmande luftspalt under tyget. Vilket är ett måste för en som jag med frusen rumpa, som helst slänger på ett par merinoshorts under byxorna redan från det att temperaturen sjunker mot en sådär +15, i synnerhet om det blåser. De skulle i och för sig kunna bäras ovanpå tightsen.

Avslutningvis

För att ytterligare komplicera ekvationen vill jag hävda att ju varmare och mer vindstilla, ju kraftigare plagg är nog ändå vad jag vill ha. Mitt främsta tvivel mot att vandra i såväl tights som underställ och stretchbyxor – ja i allt annat än vindtäta, slittåliga vandrings- eller skalbyxor, är definitivt detta:

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-04-05 21:13   Kogoyo
Det var en rejäl avhandling. Håller med om en hel del och har så klart upplevt liknande problem. Men jag tror lösningen är väldigt enkel, billig o lättvikt: regnkjol. (Jag är kille). Var oxå insnöad på friluftsutbudet men förstod att byxorna jag letade efter inte fanns på den marknaden. Så jag köpte ett par mjuka ("fin-")byxor i ull, typ vanliga dockers, i secondhandaffären för 80 kr. Förstärkningar kan man sy dit själv om man tycker det behövs. Regnkjol löser både vind- o vattentåligheten samtidigt som benen såklart andas då de inte är inplastade. Samtidigt enkelt att lösa behoven utan att krångla av och på massa byxor o knappar o dragkedjor. Taraaa!
 
Svar 2017-04-05 22:07   Elvah
Den kjolen måste väl gå ända ner till anklarna om nu inte byxorna ska bli blöta? Vad händer i så fall med rörligheten? Jag ser framför mig hur jag ska över ett renstängsel i långkjol och blir på tämligen glatt humör. :)
 
Svar 2017-04-06 12:22   Kogoyo
Och hur många ggr har du behövt krångla dig över ett renstängsel? Antingen kan man konstant sätta upp massa "men" eller så kan man prova o lära sig nå nytt.
 
Svar 2017-04-06 12:32   Elvah
Absolut. Allt ska förstås testas i jakten på den perfekta lösningen! Från att ha testat poncho är jag dock inte övertygad om plagg utan passform på fjället. Blir lätt till vindsegel.
 
2017-04-06 09:23   scandiaca
Jag gillar en ventilerande byxa för vandring, och regnbyxa vid behov. Med tanke på hur kallt det kan bli även sommartid så funkar regnbyxan även som vind- /värmebyxa.
 
Svar 2017-04-06 10:31   Elvah
Instämmer gällande det behagliga i att bära den ventilerande byxan när det är varmt, men när den där lätta regnbyxan ändå ofta ska vara på mest hela tiden för att skydda mot blåst och skurar, så saknar jag fickorna och tycker att den är för klen för rivskador, sitta på marken, stå på knä.
 
2017-04-06 16:56   erito
Byxor i materialet Dermizax NX bör du testa om du inte redan gjort det. Skriv gärna någon rad sedan om vad du tycker. Andas extremt bra och vattentäta utan speciellt mycket "prassel" :)
 
Svar 2017-04-06 18:36   Elvah
Kan tänka mig det. Har inte haft tillfälle att känna på materialet. Intressant tips! :)
 
2017-04-06 18:38   Nyingen
Vore ju skoj om nån uppfann byxan du efterlyser men jag tror att vi får dras med antingen kombivarianter (som som alltid vid kombinationer är mer "varken eller" än "både och") eller bära med oss skalbyxan i ryggan. För mig funkar detbra med ett par Fjällräven i G1000 utan stretchpartier som är dåligt vaxade :-) och därmed tillräckligt snabbtorkade och sen ett par tunna lätta Arcteryx skalbyxor av okänd modell. Kör dem utanpå de vanliga vandringsbyxorna. Inte optimalt och rätt tråkigt men enkelt och den minst dåliga varianten jag tastat.
En kollega tipsade om Norrönas Finnskogens hybrid, som hade fördelen att vara ännu mera snabbtorkande än de Fjällräven han kört med förut.
Själv ska jag nog testa Taigas lätta sommarvariant av Forester när jag tycker mig ha råd. Ingen av ovanstående är ju annat än vandringsbyxa och löser ju inte problematiken i din egentliga frågeställning... men det beror ju enligt mig på att det inte finns några bra lösningar på just det problemet :-)
Tack för ett intressant och härligt nördigt inlägg!
 
Svar 2017-04-06 19:38   Elvah
Tack! :) Jag tycker egentligen att det är rätt lätt att hitta olika varianter av vandringsbyxor som jag trivs väldigt bra i. Oavsett om det är för att man har småprylarna nära till hands i fickorna, inte behöver oroa sig för att knäna nöts sönder, de är bekväma osv... Det är helt enkelt TRÅKIGT när regnet kommer och man måste gå ner ett stort antal hack på komfortskalan.
 
2017-04-07 14:25   snurte
Spontant låter budgetbyxorna som det bättre valet. Att de saknar förstärkningar kanske vägs upp av det lägre priset? I så fall är mindre fickor den enda riktiga svagheten.

Att skapa en byxa som klarar av alla dessa förutsättningar bra är nog tämligen svårt att lyckas med tyvärr. För egen del kör jag istället på skalprincipen fullt ut med shorts, billiga tunna joggingbyxor och skalbyxor till det. Blir det riktigt kallt har jag underställ att ta på, men det har än så länge inte hänt. En förutsättning för att det här ska fungera bra är att skippa kängor och använda mindre skor som man kan trä byxorna över. Måste man ta av de vid varje skiftning av beklädnad blir det sannolikt ganska omständligt.
 
Svar 2017-04-24 11:27   Elvah
Det där med kängavtagning är en infallsvinkel som jag missade. Jag har i nuläget inga byxor alls som går att dra över mina Meindl Dovre Extreme. Det är onekligen omständligt. Då får man nästan ta en diskussion om vad man väljer att ha på fötterna, men jag tycker nog att låga kängor är än mer opraktiskt. Då ska man ta av och på dem vid vart och vartannat vattendrag istället.
 
Svar 2017-05-15 16:05   snurte
Ditt resonemang kring låga kängor håller jag med om och förespråkar därför terränglöparskor som ett alternativ. Då behöver man inte ta av sig skorna vid vad och kan enkelt byta byxor. Vid en vandring tidigt på säsongen med mycket snö och smältvatten skulle jag nog inte välja det dock; även om man kan lösa sådana problem också med neopren- eller membransockor.
 
2017-04-11 07:07   Islusen
Shit..... Den sista bilden... Jag hade ju förträngt! Har blivit sönderbiten MÅNGA gånger genom stretchtyget på Lundhagsbyxorna, och också brottats med funderingar på vad man egentligen ska ha för byxor, då nämnda byxor dessutom blir genomblöta vid minsta lilla regnstänk. Rätt värdelösa med andra ord. Så jag hade resignerat och tänkt tajts, i kombination med riktigt lätta och smidiga 'riktiga' regnbyxor... Men nu vet jag inte om det är en så bra idé 😨 Har bott i ett riktigt mygg- och knotthål senaste åren så jag fattar inte riktigt hur jag kunde bortse från den 'lilla' detaljen. Tack för påminnelsen!
 
Svar 2017-04-11 09:26   snurte
Då kan det vara läge att prova tunna löst sittande joggingbyxor eftersom de stoppar myggen (kallas ibland vindbyxa). Polyestertyget är dessutom tåligare än man tror. Precis som med tights får man såklart inte mycket i form av fickor dock.
 
Svar 2017-04-24 11:34   Elvah
En gång när jag körde bara underställ och lätt skalbyxa, och det var en sådan där varm, vindstilla dag, fick jag helt enkelt hälla djungelolja på underställsbyxorna som jag gick i. De såg inte helt vackert tigermönstrade ut och fungerade sådär mot myggen.

Stoppar polyesterbyxor mygg så finns det kanske tights som gör det också. Fast jag är lite skeptisk, stretchtyg hindrar ju inte myggen. Någon får gärna ut och prova!
 
Svar 2017-05-15 16:18   snurte
Det är just stretchtyget som är skillnaden mellan tights och joggingbyxa i polyester. Det senare tyget är helt "stelt" utan någon stretch så det finns inga maskor för myggen att sticka igenom.
Det är inte särskilt dyrt att prova heller då ett par Pro touch på Intersport kostar 300 kr.
 
2017-04-14 09:14   fowwe
Moderna friluftskläder är för mig närmast ett mysterium. Kommer jag in i en affär så är de avdelningarna svårare för mig att begripa än videsnåren i Sarek. Därför är det bra med utredningar som denna för att skapa lite ljus i dimman. Jag har läst och begripit (i någon mån) och det tackar jag för.
 
Svar 2017-04-24 11:43   Elvah
Moderna friluftskläder kännetecknas väl av att det finns ett stort utbud av varianter för väldigt många olika smaker, vilket också ger rätt olika recensioner. Detta var definitivt en självupplevd och ytterst subjektiv sådan. ;)
 
2017-06-09 08:19   Maets78
Klättermusen är på väg ut med ett par nya byxor i modellen Allgrön, det kanske inte säger dig något men jag har har bland mycket annat från Klättermusen, deras Allgrön jacka och har haft den på en CX cykeltur genom södra Sverige under försommaren, det borde räcka som förklaring till både funktion och hållbarhet, sedan är det ju alltid bättre (enligt mig) att ha flera skal på sig men det är ju säkert bara en smaksak. Jag har också ett par Fjällräven Keb Eco Shell, men jag är rätt härsken på Fjällrävens egen kundtjänst så jag vill ogärna rekommendera just den biten (till skillnad från Klättermusens kundtjänst som är UNDERBARA!

Hoppas det hjälper och om det inte gör det fråga mer så förtydligar jag om jag var otydlig =)

mvh
Mats
 

Läs mer i bloggen

Lockad av The Dark Side (del 2: turkos är det nya mörka)

Timglaset rann i sin stilla fart, hur mycket jag än skyndade, pressade och stångade mig svettig. Labyrinten av videstammar var kompromisslös. Om Stuolojågåsj skulle vara för svår och regnet skulle fortsätta så här, skulle det mycket väl varken gå att ta sig framåt eller tillbaka. Det här är del 2 om vandringen mot The Dark Side.

“Hur man ska färdas utmed floder, det vet jag nog. Man ska rida långsamt och se floden flyta fram där nere och vattnet glittra och pilträdens grenar dansa i vinden. Man ska inte färdas där med en drake i hälarna.”

Lockad av The Dark Side (del 1: ett behagligt vägval)

Idén om en färd till skuggsidan av månen hade etsat sig fast. Kärlek och skräck. Jag hade inget annat val än att ta mig an den mest frestande och skrämmande vandring: The Dark Side. Men ett behagligt vägval hotade förstöra planerna.

Det gick att stå ut medan jag var i rörelse, men så fort jag stannade kom de fram från sitt gömställe, i lä bakom ryggsäcken där de åkte snålskjuts uppe i passet, och gick till attack. Jag åt en bar gående.

Fjällvandring? En begreppsdiskussion

Fjällvandring kan innebära väldigt olika saker och jag kan sakna ett begrepp för den form som jag själv utövar. Att vi associerar väldigt olika saker med fjällvandring blir tydligt ibland i mötet med nya bekantskaper:


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.