Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen?

Vad menas

Kan någon förklara skillnaden mellan an "vanlig kniv" och en "överlevnadskniv" för mig. Är det så att den vanliga kniven byter namn om den används i en livshotande situation?
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Kan någon förklara skillnaden mellan an "vanlig kniv" och en "överlevnadskniv" för mig. Är det så att den vanliga kniven byter namn om den används i en livshotande situation?

En överlevnadskniv har normalt en 90 graders bladrygg som kan få gnistor från ett eldstål, samt har en bladtjocklek mellan ca. 3 och 5 mm, för att kunna hålla för hårt arbete (t.ex. spänta ved). Ofta fulltånge, men inte med nödvändighet.

Något som avviker från detta, och som inte är en kökskniv eller fällkniv, skulle jag kunna se som en "vanlig kniv". T.ex. Mora 711.
 
En överlevnadskniv har normalt en 90 graders bladrygg som kan få gnistor från ett eldstål, samt har en bladtjocklek mellan ca. 3 och 5 mm, för att kunna hålla för hårt arbete (t.ex. spänta ved). Ofta fulltånge, men inte med nödvändighet.

Något som avviker från detta, och som inte är en kökskniv eller fällkniv, skulle jag kunna se som en "vanlig kniv". T.ex. Mora 711.

Jag föreslår: googla på överlevnadskniv, sedan på survivalknife. Se vilka träffar du får så förstår du varför du aldrig kommer att kunna få igenom ditt uttryck och din definition som något annat än din subjektiva uppfattning.
De knivar du framhåller är ju utmärkta knivar. Bättre på somligt och sämre på somligt. En F1 är ju en utmärkt kompromiss där styrka är i första rummet och användbarheten ännu är hög. Den där vildsvinskniven är grövre och tyngre än de flesta har behov av men för den som behöver den blir den ju perfekt.
Blir bara svårt att försöka trumma igenom att just eldning i svensk natur är ett särskilt bra område för den, klart den fungerar men otaliga eldare under oräknelig tid har visat att en vanlig kniv kniv räcker för den grejen. Vad du än krånglar till det kring eldning med batongning och bärande av vedkök får du väl hålla med om att eld tillhör baskunskaper snarare än expertnivån???

Bosse
 
Googlar du på bushcraft kniv eller knife hittar du de knivar du beskriver samt också den typ av friluftsliv du förespråkar. Lite nischat och specifikt på samma sätt som lättpackning är det.

Fast jag är själv bara jägare fiskare bärplockare svampplockare hobbysnickare vedhuggare medeltung fjällvandrare.. Jag har saker jag uträttardär i naturen och vill inte krångla så mycket. En lätt men stadig kniv som dinglar med i bältet samt vanan att använda den löser mina uppgifter.

Jag accepterar att man kan ha olika uppfattning beroende av aktivitet och specialintresse men har svårt att tugga i mig att en Morakniv eller vanlig allmogekniv nu efter 100-tals år helt plötsligt inte skulle vara perfekt att använda vid eldning. Du vet generationer av skogsarbetare och bönder och flottare utarbetade ända in i märgen av långa dar och tungt knogande samt människor före dem har bevisat motsatsen!

Jag väljer att se det du skriver om som bushcraft, dvs en kontext där moderna människor försöker hitta tillbaka till det traditionella sättet att leva i naturen utan att ha de traditionella kunskaperna och utan att egentligen leva av naturen. Ofta med nån tanke om att klara sig i naturen om det typ blir krig eller naturkatastrof. Då är det våldläkter av nära och kära som är helvetet och en kallsup kloakvatten som dödar dig via lungorna.

Bosse
 
Tack för info

En överlevnadskniv har normalt en 90 graders bladrygg som kan få gnistor från ett eldstål, samt har en bladtjocklek mellan ca. 3 och 5 mm, för att kunna hålla för hårt arbete (t.ex. spänta ved). Ofta fulltånge, men inte med nödvändighet.

Något som avviker från detta, och som inte är en kökskniv eller fällkniv, skulle jag kunna se som en "vanlig kniv". T.ex. Mora 711.

Nu förstår jag vad du menar för sorts kniv även om definitionen just nu ser ut att vara din egen. Skönt att veta att man har några sådana men å andra sidan håller jag inte på att "joxa" med eldstål eller spänta ved i fjällen. Jag har aldrig hittat någon ved som behöver späntas där - i alla fall inte på kalfjället. Men visst har jag en kniv med mig (f-n vet varför).
 
<klipp>

Jag accepterar att man kan ha olika uppfattning beroende av aktivitet och specialintresse men har svårt att tugga i mig att en Morakniv eller vanlig allmogekniv nu efter 100-tals år helt plötsligt inte skulle vara perfekt att använda vid eldning. Du vet generationer av skogsarbetare och bönder och flottare utarbetade ända in i märgen av långa dar och tungt knogande samt människor före dem har bevisat motsatsen!

<klipp>
Bosse

Att folk i hundratals år använt något bevisar i mina ögon inte att det skulle vara det optimala valet idag. Förr fanns det kanske inte så många varianter på kniv att välja på och man blev bra på att nyttja det man hade. Sker produktutveckling och man ska hantera lite grövre ved med en kniv förordar jag nog något större än någon av moras klassiska modeller.

Allt var inte bättre förr, även om somligt var det!

/Patrik
 
Att folk i hundratals år använt något bevisar i mina ögon inte att det skulle vara det optimala valet idag. Förr fanns det kanske inte så många varianter på kniv att välja på och man blev bra på att nyttja det man hade. Sker produktutveckling och man ska hantera lite grövre ved med en kniv förordar jag nog något större än någon av moras klassiska modeller.

Allt var inte bättre förr, även om somligt var det!

/Patrik

Eller så är det så att man behöver den större kniven idag, för att man har sämre kunnskap än vad man hade förr?
 
Alla kan ju inte tänka utanför boxen, markvedsgrenar makar man in i elden och behöver ej såga, hugga eller klyva. Torrt ris bryter man av med händerna.
Kniv på fjället skär korv, bröd samt vintertid skrapar skidor.

De som tror att överlevnadsförmågan sitter i en stor och dyr kniv har inte prövat själva. Gå gärna en överlevnadskurs så lär ni er.

go tur
 
En kniv är en bit vasst stål med ett handtag att hålla i. Är den för friluftsbuk behöver den vara stadig nog att hålla för tänkt användning. Behöver man frakta den så är slire för bältet eller fällbart blad vanligast. Rent praktiskt får man kompromissa med storleken. Antar att nån tangentbordsvirituos redan nu upptäckt 1000 fel och känner att det kliar i argumentationsnerven.

Tango. Angående produktutveckling. Ska jag förstå dig som att det är utveckling att sluta makelda, bryta den ved som går med kroppen för att istället bära en stor tung och tjock överlevladskniv som gör att man kan batonga av grov ved i tvärveden. Detta trots att det redan finns små lätta sågar samt vanliga tradidionellt skandinaviska knivar att tillgå. Jag blandar inte in ägarglädje och personlig smak här utan bara frågan av varför den enkla hanteringen av eld utvecklas med hjälp av ett mer specialiserat verktyg när ett basverktyg räcker.

Bosse
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips