Erfarenheter av Sealskinz och lätta dojor i fjällen

Eftersom det här med låga skaft på kängor kommit upp i en diskussionstråd kanske mina erfarenheter kan vara av intresse.
ag tog upp frågan om gympadojor, sandaler och Sealskinz som fotbeklädnad i de svenska fjällen på Utsidans forum i våras.

För att ge er en bakgrund till mina erfarenheter och det sätt på vilket jag testat de här fotbeklädnaderna så låt mig först ge en kort beskrivning av min tur. Jag startade de sista dagarna i juni på Kungsleden i Hemavan och avslutade vandringen i Nikkaluokta 20 dagar senare. Jag gick inte mer än 3-4 dagar på Kungsleden, utan rutten var i grova drag följande: Hemavan-Tärnasjön- Vindelälvsdalen- Laisdalen- Vuoggatjålme- Ikkesjaure- Mavasjaure- Pieskehaure- Staloluokta- Alkavagge- Rapadalen- Vassjavagge- Sitojaure- Saltoluokta- Vakkotavare- Kaitumjaure- Kebnekaise- Tarfalavagge och Nikkaluokta. De understrukna platserna provianterade jag på och vilade hel- eller halvdagar. Totalt blev det hela cirka 50 underbara mil.

Jag tror att såväl väder som väglag och terräng bjöd på det mesta de svenska sommarfjällen kan erbjuda en vandrare. Det var allt från välspångad led till myr och obanad snårskog. Snöfält och stenskravel saknades inte heller. Det var dagar med horisontellt regn då man gärna virade in sig i regnstället och dagar då man mestadels gick i bara kortbyxorna. Det var en ren vandring utan alpina inslag, inga glaciärvandringar eller någon bergsklättring. Jag låg ute under mitt hemsydda tarptent under det mesta av vandringen.

Hela vandringen kan ses som ett massivt fälttest av ultralätt utrustning om man väljer den synvinkeln. Det handlade dock mest om att genomföra en länge närd dröm om en riktigt lång vandring där jag ville komma så nära naturen, och mig själv som möjligt. Jag gick ensam, något som jag gjort i många år och som jag funnit vara den mest välgörande och helande enskilda aktiviteten i mitt liv.

Att använda ultralätt utrustning var en extra krydda och ett sätt att också suga på karamellen lite extra i förväg, eftersom jag ägnat en hel del tid åt att tillverka min egen utrustning. Basvikten var 9,5 kilo, vilket då inkluderade 1 kg fullkomligt onödig videoutrustning. Till detta kom ca 1 kg mat per dag. Som mest vägde packningen 16 kg inför ett sexdagarspass utan proviantering. Normalt hade jag bara 3-4 dagar mellan provianteringstillfällena, vilket gav en startvikt på 13-14 kg. Det går naturligtvis att komma ned ännu mer i vikt, och jag håller som bäst på att putsa på detaljerna och planera nya hemgjorda utrustningsdetaljer.

Nu till fotbeklädnaden. Jag hoppas ni fortfarande orkar läsa, men jag tror att bakgrunden jag givit är viktig för att underlätta förståelsen för mina erfarenheter.

På fötterna hade jag ett par vattensportsskor, Salomon Tech Amphib. De vägde 740 gram och kan enklast beskrivas som ett par gympadojor med nylonnät istället för sedvanlig väv och stoppning. Jag testade ett par Garmont Nagevi vid turer i hemmaterrängen, men valde bort dem då de sög för mycket vatten . Jag gjorde bedömningen att de aldrig skulle torka under en vandring i de skandinaviska fjällen, som ju är ganska blöta. Varför i onödan göra skorna tyngre än de redan är? Det valet känns i efterhand helt riktigt.

Jag valde bort sandaler eftersom en del personer med erfarenhet menar att det är lätt att hälen halkar utanför sulan i lutande terräng, vilket ger mycket sämre vriststöd. Alla håller inte med om detta, det vet jag och jag får väl testa sandaler så småningom. Jag kan dock säga att jag vid flera tillfällen var glad att jag inte hade sandaler. Det var vid gång i skogsterräng då vassa pinnar ibland stack upp i hålfoten. Jag trodde att nylonnätet skulle gå sönder vid pressen från min hela vikt på den spetsiga pinnen, men det höll. Hade jag haft sandaler som var öppna i hålfoten så tror jag att det varit klart plågsamt och att dessa pinnar kunnat leda till skador som allvarligt bromsat min framfart.

Jag testade att gå i gympadojor med nylonsstrumpor under en hösttur 2003 och blev raskt blöt och kall. Fötterna blev inte varma oavsett hur jag gick på och svettades, så jag bytte efter någon dag till gummistövlarna. Ur denna erfarenhet föddes tanken på att komplettera med vattentäta sockar, typ Sealskinz.

Jag har alltså under min vandring antingen gått i tunna, snabbtorkande supersockar och Tech-skorna, eller så har jag dragit ett par vattentäta Sealskinz-sockar över supersockarna. Jag gissar att jag använt dessa metoder ungefär halva vägen var, möjligen med övervikt åt enbart supersockar.

Att gå utan vattentäta sockar har funkat utmärkt i de flesta väglag. Man blir naturligtvis blöt, men sockar och skor suger upp väldigt lite vatten som man tvingas släpa på. Det är sällan jag har blivit kall om fötterna, trots att det var ganska kyligt under större delen av min vandring. För det mesta låg temperaturen dagtid på 8-12 grader. Kall har jag blivit vid mycket långa pass i myrar eller på blöta översilningsmarker med smältvatten, där man går i vatten 10-20 minuter i stöten eller mer. Ett annat tillfälle då man kan bli kall är när det är dagsregn med blåst och kallväder. Vid sådana tillfällen har jag kört SealSkinz hela dagen.

Ibland har jag startat med SealSkinz på morgonen och bytt efter någon timme. De SealSkinz jag valde var den knälånga sorten, som gjorde ”stöveldjupa” vad möjliga. Det verkade smartare än de kortare sockarna, eftersom man ju för det mesta bär dem nedhasade till anklarna för att maximera ventilationen.

Jag är mycket nöjd med det här systemet och kan helhjärtat rekommendera det. Det är en fröjd att gå med lätta skor på fötterna. Det är också en fröjd att gå med mjuka skor på fötterna. Inledningsvis så spände jag alla remmar och snören på skorna för att ge ”stöd” åt foten. När vänster hälsenefäste började göra ont så släppte jag helt på hälremmen på denna fot. Effekten blev en slags kippande toffla, som ibland sögs fast en aning i lerig terräng. Foten flöt runt inne i skon på ett sätt som först oroade mig. Efter ett tag märkte jag att den foten verkade på mycket bättre än den som var insnörd, så då lossade jag på remmarna även på högerfoten. Bingo!

Den känsla jag nu har är att fötterna (som ju faktiskt är konstruerade för att fungera utan skor) mår bäst om de kan röra sig och glida runt och flyta ut kring alla ojämnheter i terrängen. Gränsen går naturligtvis när väglaget är sådant att man riskerar att tappa skorna, då får man strama åt remmarna en aning.

Jag tror inte att jag någonsin kommer att gå till fjälls under sommaren med kängor eller gummistövlar någon mer gång. Jag kan verkligen rekommendera andra att testa den här modellen. Om man måste ha stadiga kängor för glaciärvandringarna eller andra aktiviteter så tror jag att man tjänar mycket kraft på att bära dessa i ryggsäcken utom just på glaciärerna. Istället kan man vandra i sina vadnings-/lägerskor. Att helt enkelt vända på den traditionella tågordningen alltså. Men min uppfattning är att det krävs verkligt extrema behov för att överhuvudtaget motivera att man har med sig tyngre skodon än icke sugande gympadojor. Detta gäller i ännu högre utsträckning om man går längs markerade och spångade leder och sover i stugor mest varje natt. Och de allra flesta fjällturer är ju också kortare i både tid och avstånd än min testrunda. Så om det funkade för mig under de omständigheterna så tror jag att det kan funka för andra i de flesta sammanhang.

Skall man nämna några nackdelar så är det väl att skorna efter bortåt 75 mil (inklusive träningsturer) är slut. Det är framförallt dämpningen i sulan som verkar ha gett upp, men de är så klart smutsiga, slitna och ett snörfäste lagades i fält med nylonlina. Jag tycker dock inte att detta är någon större nackdel, eftersom jag prioriterar att ha sköna fotplagg framför sådana som håller länge. Är detta viktigast så kan man ju välja plåtskor…

En annan nackdel kan vara att man blir smutsig om fötterna och att smuts som samlas i strumporna och sedan torkar där kan ge skavsår. Jag tror att det var detta som hände mig de sista dagarna då jag fick lite skav på undersidan av pektån på båda fötterna. Att skölja fötter och strumpor flera gånger per dag är alltså en god idé, framförallt om väglaget är sådant att man går ganska lite i vatten.

Själv vill jag prova metoden med gympadojor och Sealskinz under en blöt och ruggig hösttur, genom Sarek eller så. Om man tar sina gamla fiberpälssockar under SealSkinz så borde man kunna hålla värmen ganska hyfsat även i blötsnö eller annat kallväder. Någon som har erfarenhet av detta?
Jörgen
 
Klockrent!!

Jag "tröttnade hårt" på mina garmount picos kängor i sommras när jag gick upp på Knutholdstind i Jotunheim. Jag hade då endast dagturspackning och upplevde att fötterna var fångade i ett par pansarvagnar. Har tidigare varit upp på bla Kilimanjaro med dessa skor, men då gick vi så långsamt att det inte gjorde något med stabbiga kängor. Konceptet med lätta skor känns helt rätt. Att kunna röra sig lätt och smidigt över block och sten är ju en ren njutning, att hitta rätt balans och timeing och undvika att använda händerna (sysslar ofta med detta när jag är ute i sthlms skärgård). Med ett par för stabbiga skor blir man bara begränsad. Ska åka och köpa ett par lätta, ickesugande skor i eftermiddag!! Tack för din fina redogörelse från din tur...
 
MikeMike; sa:
vem säljer Sealskinz?

/M


http://www.polder.se/

Produktinformation

FEMTE SÄSONGEN!.......... med en sådan dyr strumpa och vi säljer “MYCKET” av den trots priset och det är NOLL % klagomål på den så gott folk..........den fungerar som utlovat!

400:- för ett par strumpor!
SEAL SKINZ är ingen ”vanlig” strumpa, den har 3 skikt där mellanskiktet är ett vattentätt membran som andas, vilket gör foten torr trots att man löper genom vatten eller åker skidor i blötföre.
Är du frusen om fötterna så är detta definitivt rätt produkt för dig!
Strumpan ersätter din tjocka strumpa, du kan köra bara med Seal Skinz eller bara en tunn strumpa närmast foten.
Seal Skinz passar givetvis utmärkt också till löpning, cykel, golf, vandring med mera.


Material/Uppbyggnad

Nyhet!
Förstärkt strumpa med Merinoull vilket gör den ännu varmare! För er som verkligen har problem med att ni fryser så fort ni är ute och åker skidor i minusgrader.
 
Var köpa?

Jag köpte mina Sealskinz direkt från http://www.sealskinz.com, eftersom den knälånga varianten var svår att hitta någon annan stans. Det är glädjande att de nu finns i merino-ull, istället för bomull. Dessa krävde verkligen en extra innersocka av helsyntet.
Min erfarenhet är att alla membran som andas endast gör det bra om man jämför med en svart plastsäck. Om jag gick en hel dag i Sealskinz så blev jag fuktig om fötterna. Mindre än i stövlar dock, men tillräckligt för att jag skulle ta av mig dom så fort möjlighet gavs.
Jörgen
 
Min erfarenhet så här långt; Sealskinz är ganska bra i början men de förstörs rätt fort, nu har jag efter nåt års brukande kasserat 2 par som slitits ut. Då de är hyfsat dyra i inköp känns de inte alltför prisvärda. Hur bra de andas är lite svårt att säga men inte alltför mycket skulle jag gissa, fuktspärrsockar i tätt material mellan inner och yttersockar kanske kan vara ett bättre alternativ ibland.
 
jamo; sa:
Min erfarenhet så här långt; Sealskinz är ganska bra i början men de förstörs rätt fort, nu har jag efter nåt års brukande kasserat 2 par som slitits ut. Då de är hyfsat dyra i inköp känns de inte alltför prisvärda. Hur bra de andas är lite svårt att säga men inte alltför mycket skulle jag gissa, fuktspärrsockar i tätt material mellan inner och yttersockar kanske kan vara ett bättre alternativ ibland.

Stämmer helt med mina erfarenheter. Jag håller på att testa om det kan vara ett alternativ att sy billiga fotpåsar i andande väv och se dem mer som förbrukningsmaterial, avsedda att hålla en veckotur eller så. Kommer att testa detta under sommaren.

Jörgen
 
Vattentäta sockar..

Skrämmer liv i en gammal men intressant tråd...

Hur har det gått med egentillverkade fuktspärrar mellan sockorna..?
Fortsatt användande av Sealskinz, någon blöt Sarektur?

Är själv inne på att testa samma sak och tar gärna emot alla era erfarenheter, bra som dåliga!

//A
 
Re: Vattentäta sockar..

andy69; sa:
Skrämmer liv i en gammal men intressant tråd...

Hur har det gått med egentillverkade fuktspärrar mellan sockorna..?
Fortsatt användande av Sealskinz, någon blöt Sarektur?

Är själv inne på att testa samma sak och tar gärna emot alla era erfarenheter, bra som dåliga!

//A

Jodå, jag har sytt ett par påsar av mextex och de funkar ungefär lika bra som Sealskinz. Dvs de håller hyfsat men inte 100% tätt. Sealskinzen kroknar enligt min erfarenhet alltför snabbt och jag noterade häromveckan att mitt senaste par börjat läcka.

Jag hade både Sealskinzen och de hemgjorda på min Lainio-tur förra hösten och de funkade som sagt ungefär lika bra. Men jag använde dem inte mycket. Jag har märkt att det oftast är skönast att gå i tunna strumpor och snabbtorkande skor, utan täta sockar. Men för riktigt bistert väder är de fortfarande en viktig backup att ha med, tycker jag.

Jag är intresserad av att testa Gortex cykelsockar och Rocky Goretex-sockar (har inte hittat i Europa) som alternativ till Sealskinz. Finns det någon som har erfarenhet av dessa vill jag gärna höra om det.

Jörgen
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
cloud76 Erfarenheter för området kring Márggo (nordväst om Ritsem)? Fjällvandring 7
randomnilla Erfarenheter av tält från Decathlon samt tunnel vs. självstagande? Fjällvandring 14
JuliaL1 Kinsarvik - Trolltunga, erfarenheter, tips? Fjällvandring 0
marianneg Erfarenheter av etapp: Nikkaluokta - Vistas Fjällvandring 8
tsebring Erfarenheter av björlings glaciär (östra leden till Kebnekaise sydtopp) Fjällvandring 10
Elin75 Erfarenheter av vandring i Bunnerfjällen? Fjällvandring 2
tsebring Erfarenheter av Hydrologgrottan? Fjällvandring 3
jotho Erfarenheter av björn efterlyses. Fjällvandring 12
Morannon Nordkalotten - Söker tips och erfarenheter Fjällvandring 14
resqual Erfarenheter - färdväg Fjällvandring 5
avslut120813 Erfarenheter från Vadvetjåkka Nationalpark? Fjällvandring 5
MarkusN Billiga fjällkläder - tips och erfarenheter efterlyses! Fjällvandring 9
markusbacka Kungsleden abiskor-nikkaloukta med hund. Erfarenheter och mat? Fjällvandring 14
Elin-d Dovre fjell - tips och erfarenheter Fjällvandring 0
Medon Erfarenheter av Södra Storfjället från Atoklinten? Fjällvandring 7
Sofie_W Borgafjäll, erfarenheter? Fjällvandring 4
mherma Bydalen-Vålådalen. Erfarenheter sökes. Fjällvandring 5
virab Vandring med barn i Sylarna-trakten - erfarenheter? Fjällvandring 1
carl_ Darfallahku? Bilder eller erfarenheter? Fjällvandring 15
Gaion Nepal -Vandringar/Trecking och erfarenheter. Fjällvandring 27
matala-0 Har du erfarenheter av följande sträcka? Fjällvandring 2
nils73 Erfarenheter med "vadarpåsar"? Fjällvandring 6
PerAnd Jojoleden 19-26 juli 2004 - erfarenheter Fjällvandring 0
plp Erfarenheter av Linnés väg(vallevagge)? Fjällvandring 3
eaglerock Erfarenheter av att boka biljetter hos Connex? Fjällvandring 22
bjornw Grönländska erfarenheter? Fjällvandring 4
74580 Erfarenheter av NEW GREENLAND HYDRATIC TROUSERS?? Fjällvandring 0
Jörgen Fjaderlatt.se I fjällen med Sealskinz och lätta dojor Fjällvandring 20
Ccalle Sarek - lätta skor Fjällvandring 7
CharlottaK Lätta dagsturer norr om polcirkeln, midsommartid Fjällvandring 9
awellander Lätta vandringskängor Fjällvandring 6
Vägslav Lätta sandaler till vandring? Fjällvandring 24
carl_ Lätta och varma handskar lagom för sommarfjäll? Fjällvandring 4
såg Om min lätta packning och varför den är så lätt. Fjällvandring 18

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.