faltkajak K1, val av kajak??

Hej

Âr i valet och kvalet inför anskaffande av kajak för egna egotrippar. Jag har paddlat glassfiberkajak i många år, vkv lisa och icefloe och trivdes med det. Nu har jag en klepper tvåmanna som jag paddlar med ungarna, och visst kan den paddlas själv också, men det blir stort och tungt tycker jag.

Jag kommer att paddla 90% dagsturer, några få helg och långturer i havsbandet men också i älv, inte fors dock.
Diskutionen om faltkajak eller icke är jag färdig med hoppas jag! ( tycker bara att koncepet är härligt)

Hur står sig en klepper k1 i fart mot standard havkajak ( kommer att paddla med kompisar nån gång) tänker på den modellern som är 4,5 m (kommer inte ihåg navnet på den nu). ( segelmöjligheten lockar lite)

Folbot cooper verkar intressant, bra pris, men har noen någon kommentar om byggkvalitet, sjöegenskaper m.m?
Några andra modeller som kan rekomenderas? Vill kunna hålla okej fart och har fått för mig att kajakerna under 4,5 blir för korta för bra fart, möjligt jag tar fel!

Tänker först och främst satsa på beg-köp, så utbudet ätr lite begränsat!
 
Hej

Folbot cooper verkar intressant, bra pris, men har noen någon kommentar om byggkvalitet, sjöegenskaper m.m?
Några andra modeller som kan rekomenderas? Vill kunna hålla okej fart och har fått för mig att kajakerna under 4,5 blir för korta för bra fart, möjligt jag tar fel!

Har en Cooper själv, som paddlas i hav, även i icke försumbar sjö. Den håller måttet för det. Livstids garanti där också.
 
Jag har både en Klepper Aerius 1 och en Folbot Cooper. Coopern känns mycket snabbare och går hyfsat att paddla utan roder, vilket jag inte lyckats så bra med i Kleppern. Byggkvalitén är OK, men inte samma bandvagnskänsla som Kleppern - väger också ca 10 kg mindre.

Dock kände jag mig lite osäker i Coopern när det visade sig att isen hade börjat lägga sig under min senaste tur, jag vet inte hur lätt vassa iskanter skär igenom duken och hade inte någon större lust att testa.

Kleppern är snabbare än man tror, men inte så snabb som man skulle vilja - det är förresten inte Coopern heller, eller så är det jag själv som är långsam. Kleppern är extremt stabil, perfekt om man vill fotografera.

Båda tar ungefär lika lång/kort tid att bygga upp.
 
Tack för svar!

Jag antar att konstruktion och byggkvalitet är bättre/ mer gedigen på kleppern, dubbelt så dyr i alla fall! Material m.m läser jag mig till.

Âr det blixtlås på coppern, läst att dem kan läcka ibland, men det kan inte vara et stort problem?

coopern är ju närmare fem meter lång, men om jag förstår svaret rätt är inte kleppern nämnvärt långsammare trots bredd m.m. Coopern väger väl mycket mindre? Om jag förstår det rätt är coopern mer rank, men jämfört med vad, kleppern, om den liknar på aerius II, som är som en roddbåt. Har haft en icefloe, den tyckte jag var rank, men vande mig vid det!
Âr det nån stor skillnad på lastutrymme? Kleppern tar säkert några kilo mer, men det är nog sällan jag kommer att lasta så mycket! Kleppern har väl uppblåsbara "fribord" som aeII, har coopern nåt motsvarande?
Går coopern att segla, mastfot?
Kleppern ser man ju beg ibland, men coppern ser jag inte så ofta! Här i norge har jag hitils inte sett en enda faltkajak ännu, bara ally-kanot, så oavsett blir det att röra på sig eller köpa osett.... beror på pris/ ålder m.m!

Jag skulle inte vara orolig för hypalonskrovet på min aeII i is om det inte blev för vasst, men här fryser ju aldrig fjorden, men fjällsjöarna är bottenfrusna!

Johan
 
Âr det blixtlås på coppern, läst att dem kan läcka ibland, men det kan inte vara et stort problem?
Jag har inte märkt av det i alla fall.
coopern är ju närmare fem meter lång,
Strax över fem meter till och med, har jag för mig.
men om jag förstår svaret rätt är inte kleppern nämnvärt långsammare trots bredd m.m.
Jodå, den känns mycket långsammare.
Coopern väger väl mycket mindre?
Som sagt ca 10 kg skillnad.
Om jag förstår det rätt är coopern mer rank, men jämfört med vad, kleppern, om den liknar på aerius II, som är som en roddbåt. Har haft en icefloe, den tyckte jag var rank, men vande mig vid det!
Stämmer. Coopern är rankare än Kleppern, men förmodligen stabilare än det mesta.
Âr det nån stor skillnad på lastutrymme? Kleppern tar säkert några kilo mer, men det är nog sällan jag kommer att lasta så mycket!
Ingen större skillnad, faktiskt.
Kleppern har väl uppblåsbara "fribord" som aeII, har coopern nåt motsvarande?
Ja.
Går coopern att segla, mastfot?
Tror inte det - det finns andra, mer klepperliknande, kajaker från Folbot som går att segla.
 
Hej,

I princip har du dessa att välja mellan:

http://www.klepper.com
http://www.longhaulfoldingkayaks.com
http://www.feathercraft.com
http://www.folbot.com
http://www.nautiraid.com
http://www.poucher-boote.de

Flera av dessa går att få tag på begagnade, om än dock inte i Sverige.

Söker man efter en faltkajak som har egenskaper liknande en glasfiberlåda så ska man nog satsa på Feathercraft K1 Expedition - men andrahandspriserna är ganska höga (liksom nypriset på 38 000 kr + moms). Feathercraft är mycket respekterade och hela båten går ned i en väska.

Om snabbhet inte är så väldigt viktigt så skulle jag idag satsa på en Longhaul Folding Kayak Mark 1 Classic. Den byggs av f.d. importören av Klepper i USA och är enligt min mening bättre än originalet, spec. vad gäller hur delarna sitter ihop. Deras modell är 4.90 lång, Klepper kom med den längden också strax efter om jag inte minns fel.

Folbot får anses som det mest prisvärda, kanske. Men de har och har haft kvalitetsproblem. Inga stora grejor, men gör en sökning i dessa forum så får du en rättvis bild. Dock har de enligt uppgift utomordentlig kundservice och garanti. Cooper är klenare byggd än t.ex. Kodiak.

http://foldingkayaks.org/phpBB/
http://www.folbotforum.com/

Notera förresten att lastförmåga verkligen skiljer!

Folbot Cooper: 124 kg
Klepper AE1 / Long Haul Mark I: 300 kg

Pouch är ett gammalt östmärke som nu efter murens fall ser en renässans. Tyvärr har samma sak skett med priserna, som nu är tämligen höga, om än dock billigare än Klepper och LH. Kvaliteten har väl varierat över åren

Lite resurser:

http://www.faltboot.de/
http://www.faltbootbasteln.de/
http://www2.utsidan.se/faltkajak/
http://www.foldingkayaks.org/

/Mats
 
Glömde ju lilla Wayland i Polen:

http://www.wayland.com.pl/

Samma konstruktion som Klepper, men till polska arbetarlöner och en lite ojämn kvalitet. Dock verkar det ha bättrat sig betydligt de senaste åren, kolla t.ex. denna recension:

http://foldingkayaks.org/wayland1.shtml

En K1:a, 500 x 72 cm liknande Kleppers Langeiner och Long Hauls MK. I, kostar cirka 1348 EUR, plus frakt (ca 100 EUR till Stockholmsområdet). Så billigt att man nästan kan chansa.

Och att Wayland har kopierat Klepper må vara förlåtet - det har ju Long Haul gjort också, medan Klepper i sin tur har kopierat Long Haul i vissa avseenden...!

/Mats

Klepper Aerius I
 
Klepper kvalitet

Hej :-D

Vi har solgt Klepper i Danmark de sidste 6 år og kvaliteten er fantastisk. Vi har ikke haft en eneste reklamation på grund av fabrikationsfel eller materialfel.

Det nye TPU skrogmaterialet (a la Feathercraft) gir lavere vikt og er lettere å reparere i felten enn det traditionelle rågummi Hypalon.

Marknaden for begagnade Klepper er begrenset, men søk på Ebay og på tyske sites –*kanskje er du heldig!?

Morten B
 
Hei og takk for alle svar!
Har lest alle, så og si alle specs på alle de kjente faltbåtene, så det er vel bruken som til syvende og sist blir avgjørende.
Jeg heller nok litt mot klepper, er strålende fornøyd med min aeriusII, om enn den er tung, litt treg og dyr. Kvaliteten er topp, min er 25 år gammel.

Wayland er interessant, klepper kopi, men hva gjør det. Har lest reviewen på den, hvis kvaliteten er stabil føles den som en utfordrer.... og skulle nå skroget byttes etter ti år er jo ikke det all verden med de prisene i forhold til klepper. Noen som vet av noen som har en slik, eller et skrog til klepper laget av dem??

Snart premiære for i år, 1 april blir det kajakk tur i fjorden!!
 
En klepper jämfört med en standard kajak i glasfiber? Är inte det att jämföra en standardbil med en moppe???

Jag skulle kunna tänka mig en plåckepinn kajak om jag reste mycket till svår tillgängliga platser. Med flyg!

Annars så är det hårdplast för mig. Har provat en vet inte vilket märke dock. Men den var som att paddla ett drivankare.

Är dessa kajaker billigare?

Berätta för mig som inte är invigd vad är de bästa fördelarna med dessa kajaker.
 
För mig så uppstod behovet för faltkajak när jag skulle få hela familjen ut på kajaktur samtidigt. Jag har en k2 i glasfiber, 1 bil och kunde inte få 2 k2 på taket, vi är 4 i familjen, och en hund!
Jag hadde otrolig tur och om över en klepper aerius II för en billig peng, så nu kan vi dra alla fyra med en bil på kajaktur.
Visst är den tung och ganska långsam i förhållande till en enkel glassfiber/ hardshell kajak. Men den kan seglas, något jag gör ganska ofta i lagom vind, kan faktiskt kryssa ganska okej.
Sjövärdig som bare det, enorm lastkapacitet, snabb och lätt att sätta ihop.¨
Men visst är det subjektivt, fart är inte så viktigt för mig, men täta luckor kanske jag saknar, segelmöjligheten är viktig, stabiliteten vänjer man sig vid oavsett kajak och anpassar sig till det.

Men jag gillar konstruksjonen, känslan i vattnet.... men tyvärr är kajakerna dyra, börjar på 30 för nya kajaker, alla fall klepper!
 
En klepper jämfört med en standard kajak i glasfiber? Är inte det att jämföra en standardbil med en moppe???

Jag skulle kunna tänka mig en plåckepinn kajak om jag reste mycket till svår tillgängliga platser. Med flyg!

Annars så är det hårdplast för mig. Har provat en vet inte vilket märke dock. Men den var som att paddla ett drivankare.

Är dessa kajaker billigare?

Berätta för mig som inte är invigd vad är de bästa fördelarna med dessa kajaker.

Eller som å sammenligne en Land Rover med en Porsche 911? Olika fordon for oiika förmål.
Hva en faltkajak ( typ Klepper) fattas i fart och smidighet, vinner den på andre områden.
En faltkajak har suverent stabilitet, lastförmåga, aktiv og passiv sikkerhet. Den er oerhört stryktålig og kan fixas med enkla midler, om det behövs. Utrymme og komfort er mycke bra og kajaken ägnar sig derför bra til längre turer, fotografering, fiske, etc.

Den kan alltid oppbevares innomhus – i bilen, på hotelrummet, i stugan eller hemma. Den kan tas med överallt på planeten, med bil, tog, buss eller flyg – eller sendes med UPS :-D

Et bra testimonial er vel at faltkajaken används på mange av världens hårdaste expeditioner og av militære specialtropper, og at en faltkajaks livslängd räknas i generationer.

Nej, en faltkajak er inte billigare. Borde den vara det?

Om du derimot önskar hög fart og minimal vikt, väljer du något annat. Different strokes for different folks.

Morten
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
MaritC Klepper - vad är bästa sättet att sälja faltkajak? Paddling allmänt 5
eyck Ny "origami-baserad" faltkajak Paddling allmänt 19
MarkusF Faltkajak K1 eller K2? Paddling allmänt 19
Gyllenmane Faltkajak Paddling allmänt 2
Vidminsvans Faltkajak, att prova? Paddling allmänt 11
tiddelipom Reparera faltkajak Paddling allmänt 2
Peter Elmlund Segla med faltkajak Paddling allmänt 2
myospinae Bygga faltkajak? Paddling allmänt 5
Kalle E Bygga faltkajak Paddling allmänt 6
marzelius Luleälven i faltkajak? Paddling allmänt 12
Berneflott Gratis faltkajak, ett projekt Paddling allmänt 2
Knall Val av torrdräkt Paddling allmänt 23
Knall Val av paddel 2021 Paddling allmänt 55
Skafto_nordstrommarna Val av havskajak för paddling vid västkusten Paddling allmänt 17
CamillaiSkåne tips vid val av havskajak - är själv kort & lätt Paddling allmänt 19
thocar Val av skor - paddlingstur med kanadensare? Paddling allmänt 5
pingo Val av kanot Paddling allmänt 6
Jokkmokkguiderna Val av kanadensare Paddling allmänt 0
Niklasx Hjälp med val av kajak Paddling allmänt 5
McO Val av kajak (PE eller glasfiber) under 10.000 kr? Paddling allmänt 10
Kajsa-Warg Val av kajakpaddel/åra. Paddling allmänt 19
Agadesign Val av kajak Paddling allmänt 2
Noahspappa Val av Kajak Wilderness Systems Paddling allmänt 5
Tryps Vilken plastkajak - hjälp med val önskas Paddling allmänt 11
rideyounger Val av paddel. Paddling allmänt 40
MagnusBroden Material val på kajak Paddling allmänt 47
iena val av dubbel kajak? Paddling allmänt 13
KajakPaddlaren123 Val av paddel och väst Paddling allmänt 5
NordenJolt Funderar på att köpa kajak, är någon av de här ett bra val? Paddling allmänt 3
jensah Val av GPS Paddling allmänt 7
Spiken val av kajak ?? Paddling allmänt 16
LAB76 Val av kajak? Paddling allmänt 2
Welsh Val av paddel? Paddling allmänt 1
mr_samson Val av kajak! Paddling allmänt 16
Max Magnusson Val av vingpaddel Paddling allmänt 4
surfban Val av fotbeklädnad vintertid Paddling allmänt 8
Stenis49 Val av kajak Paddling allmänt 11
Fisch val av kajak? Paddling allmänt 7
Ollee Val av kajak Paddling allmänt 4
Nordenman Val av kajak? Paddling allmänt 7
perra_pop Val av kajak/kanot för eget bruk och familje bruk !? Paddling allmänt 10
Oregon Val av kanadensare Paddling allmänt 3
prylManne Val av kajak Paddling allmänt 0
bikerrog Val av kajak? Paddling allmänt 10
csj Val av havsracer Paddling allmänt 16
Joakim Ambrosson Val av paddel Paddling allmänt 17
rannug Val av snabb motionskajak med skott Paddling allmänt 15
Calles Val av K2:a Paddling allmänt 8
Valgrinden Val av kajak Paddling allmänt 4
Roffan -65 Ännu en fråga om val av kajak Paddling allmänt 16

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.