• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Angående hållbarhet smör i värme

Varit ute sen midsommar på en backpackningrunda med smör i ett paket med tätt lock - nästan en månad höll smöret innan man började ana en svag härsken doft.

Varit ganska varmt generellt så man kan väl säga att på vandringar uppåt 2 veckor kan man släpa på smör.
 
Trixet med smör är väl att packa det hårt i en hög smal burk så luftens syre bara kommer åt den yta man tar från (för det är väl syret som gör att det härsknar).
 
Jag har haft rent smör med mig på många vandringar, och hållbarhet i upp till två veckor brukar inte vara något problem speciellt i ex fjällen där temperaturen oftast är lite lägre. Rent smör är fastare i konsistens än blandprodukter som ex Bregott och fungerar bra även när det är varmare (då brukar ex Bregott bli för flytande). Hur det är med hållbarheten smör vs ex Bregott vet jag inte, har bara haft smör med mig på längre turer.
Förvarat i en burk med skruvlock är det ingen risk att något ev kan läcka i ryggsäcken även riktigt varma dagar.
 
Ja, har man inte kylförvaring så är riktigt smör att föredra just för konsistensen. Annars kan man lika gärna ha en flaska olja med sig. Men olja är inte lika funkis på knäckemacka (på mjukt bröd funkar det nog, men blir ju inte riktigt samma smak och känsla).
 
Ett tips är att Nalgene har burkar med skruvlock (125ml resp 250ml) som fungerar bra att ha smör i under turen. När man kommer hem är det bara att köra dem i diskmaskinen.
Vill man minska exponeringen möt syre när burken inte är full kan man klippa till en bit smörpapper överst.
 
Jag använder mig sedan länge av ett tips jag hittat på nätet.
Köp en stor aluminium-tub med tomatpure (billigt) och vik försiktigt upp
den i botten samt töm den på allt innehåll. Diska den sedan omsorgsfullt och låt torka över natten. Full den med extrasaltat Bregott som fått mjukna lite lagom, vik omsorgsfullt ihop tuben i botten i de gamla vikningarna med hjälp av en bättre plattång. Sedan in i kylen.

Brukar räcka 7-10 dagar på ensamvandring. Efter en kylig natt i tältet brukar jag lägga tuben i sovsäcken eller benfickan en stund innan användning så går det enkelt att klämma en sträng på Wasa grovmackan. Gissar att smöret håller sig ganska länge i denna förpackning och aldrig upplevt att det har blivit `rinnigt´.
 
Har äldre smörburk av aluminium med plastburk i, tätningen är en gummiring.
Fungerat utmärkt i över 50 år, har bytt gummiring ett par ggr.
Delarna diskade i maskin efteråt vid hemkomsten. 3 v längsta turerna ett par ggr. Då behövs de två smörburkar jag har.

go tur
 
Trixet med smör är väl att packa det hårt i en hög smal burk så luftens syre bara kommer åt den yta man tar från (för det är väl syret som gör att det härsknar).
Ja exakt - hade bred stor burk

Ändå helt ok hållbarhet då jag stack iväg på midsommar och hade ofta +25 och varmare då det låg i tältet så stundvis säkert 40-50 grader.

Smör är ju så mycket godare är olja ofta - har härsknat olja fortare i värme
 
Ingen för smörgåsen, men har man det mest i maten är ghee oslagbart. Behöver inte kylförvaras. Men det är inte lika gott i min mun. Andra tycker tvärtom. Eller förresten, steker man bröd i det blir det gott!

Bregott är så klart lite mindre hållbart eftersom det innehåller en del omättade och fleromättade fettsyror.
 
Har äldre smörburk av aluminium med plastburk i, tätningen är en gummiring.
Fungerat utmärkt i över 50 år, har bytt gummiring ett par ggr.
Delarna diskade i maskin efteråt vid hemkomsten. 3 v längsta turerna ett par ggr. Då behövs de två smörburkar jag har.

go tur
Även jag har en sådan burk som jag pensionerat efter att packningen lagt av. Var hittade du passande gummiring (packning)?
 
Vad ni ned allt smör ute på turerna? lever ni på mackor eller vad gör ni? :)...jag aldrig haft smör med mig, men äter sällan mackor iof. Mycket wraps dock på kajakturerna men då behövs inget smör. Men det e ju bra att det håller sig fräsht. Förut såldes såna stavar med smör som jag gillade. Lagom storlek tycker jag. kanske var 150 g eller nåt i dem.
 
Ja jag äter mycket mackor. Jag får inte i mig gröt till frukost så det är choklad och mackor som gäller där, och till lunch orkar jag sällan göra nåt avancerat så det blir soppa och mackor eller kräm och mackor. Eller bara knäckemackor med makrill.

Tycker knäckemackor är ett bra sätt att få i sig kolhydrater utan en massa krångel.
 
På långa turer där jag inte kan proviantera har jag skippat mackor, tar för mycket plats med ex knäckebröd. Kör istället frukost med extra stora grötportioner förstärkt med frön, hackade nötter mm.
 
Hittade tyska konservringar i en bod där. Skjutmått och lista i pånboken underlättar, kör numera med vaxduksbok.

go tur
 
Tortillabröd är rätt kompakta och hyfsat lätta att packa ner. Började använda dem förra sommren när man inte fick använda friluftsköket. Fyller dem med tex tonfisk, svarta böner/linser, dill, salt och peppar och nåt grönt. Blir gott och mättande och ingen disk.
Ut med kajaken nu och kör samma grej fast med rå falukorv, tacosås, och lite grönsaker m.m. Så enkelt och gott.
 
Vad ni ned allt smör ute på turerna? lever ni på mackor eller vad gör ni? :)...jag aldrig haft smör med mig, men äter sällan mackor iof. Mycket wraps dock på kajakturerna men då behövs inget smör. Men det e ju bra att det håller sig fräsht. Förut såldes såna stavar med smör som jag gillade. Lagom storlek tycker jag. kanske var 150 g eller nåt i dem.
Det är gott och är kompakt energi. Säg den mat som inte blir godare och mer mättande av en klick smör.;)
 
Finns faktisk frystorkat smör och köpa i överlevnadsbutiker - men man har ju hyfsad hållbarhet med vanligt - detta var i hyfsad värme oxå.
 

Logga in

Tips!