• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet?

Givet att maten är korrekt torkad och har låg fetthalt håller den nog väldigt länge. Är den dessutom packad i aluminiumbelagd påse (plastpåsar av enbart plast är inte helt gastäta) håller den ännu längre.

I augusti 2014 torkade jag en laddning chili con carne, vilken jag sedan vakuumpackade tillsammans med snabbris i portionspåsar.
I början av november 2015 åt jag och kamraten varsin påse, och det smakade bra.
Givetvis såg vi till att koka maten några minuter =)
 
Du kan få hållbarhet som proffesionel frystorkad mat med rätt sammasättning
om det torkas riktigt,fritt från mögelsporer och så - allmänt sterilt och sedan
vakuumpackning.

Alt 2 är behållare inertgas ala nitrogen eller så.

Real och så håller ju väldigt länge och Mountainhouse (frystorkat i konserver) håller så länge så att ingen vet.
Dom sistnämda säljer ju stora konservburkar med käk som är datummärkt 2045 i dagsläget (håller längre än så) , spara till pensionen och dödsbädden.Haha

T.o.m blöt/mjuk konserv Orifo och t.ex Us MRE typ kan ni göra själva men det gäller och förstå innebörden av en steril tillverknings och förpackningskedja.
 
Tack för alla svar.

Jag läste om Mylar påsar som man lägger i Syreabsorbenter som sedan försluts med ett vanligt strykjärn. Är det någon som har erfarenhet av detta. Mylar skall vara helt tät och det klarar också höga temperaturer så man borde helt enkelt kunna bara hälla i varmt vatten och lösa upp den torkade maten för att sedan äta.

Men det som är intressant är hur det är med hållbarheten. Det gäller både för fjällvandring och i preppers syfte (hållbarhet så länge som möjligt)
http://www.mylarshop.com/sv/mylar-shop-articles/uses-for-mylar-bags-and-oxygen-absorbers
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4jP7Trrc8WE
 
Sverige är ett litet land men söker du i ett hanterbart språk som engelska t.ex lär du hitta träffar på hur man konserverar.

T.ex våtkonserver skall hettas upp till 120 grader( i tryckkokare) efter förslutning och så.Man bör tänka på att när man köper färdigt så är det närmast en garanti men gör ni själva så måste ni ha koll på vad som sker och hållbarhet.Det förekommer att folk utan koll har dött.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Damberg Vakuumpack? Friluftsmat 0
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
anvige Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
Lasse Be Första egentorkade maten uppäten - men Friluftsmat 9
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Skogsakuten Matens hållbarhet i fält? Friluftsmat 23
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
markanthus Aluminum i maten? Friluftsmat 22
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16
fridaeus Glutenfri mat Friluftsmat 3
pelle.k Mat-termos Friluftsmat 12
RobinEH Mat för två dagar. Friluftsmat 10
Skogsakuten Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen? Friluftsmat 9
desireman Mat för topptur (kebnekaise)? Friluftsmat 9
j.piraten Tips på 'rRiktigt god mat på paddlingen! Friluftsmat 10

Liknande trådar

Logga in