Nu ska 17-åringen iväg på fjällvandring med sin skolklass! Härligt - men vi har just fått reda på att en av kompisarna i hennes matlag är mjölkproteinallergiker. Inte så svårt egentligen, men vi behöver ersätta allt smör och mjölk på den annars väl genomtänkta matsedeln med något garanterat mjölkproteinfritt alternativ. Det finns ju matfett som fixar problemet (även om det inte blir lika gott i allt), men det känns tråkigt för de andra två tjejerna att också avstå mjölken i morgongröten/muslin, och än mer i de hett emotsedda krabbelurerna, havrefräsen över äpplena, vaniljsåsen...

Är det någon, som kan tipsa om ett alternativt, mjölkfritt "mjölkpulver", som inte smakar apa, kan användas i t ex krabbelurer och gröt/musli, och går att hantera på fjället?
Nån som testat kokosmjölkpulver?

Vad gäller matfett har jag varit inne på koncentrerat smör (ghee), som ju skall vara mjölksocker- och proteinfritt, men vågar nog inte chansa, vare sig med den indiska, svenska eller hemmagjorda varianten. Eller är någon av dessa PERFEKT fri från varenda proteinmolekyl?
Men som sagt, matfettalternativ finns i handeln - värre med mjölk...
 
Saftsoppa till mûsli och gröt

Jag brukar använda div saftsoppor till gröt och müsli, typ varma koppen, funkar utmärkt och blir en riktigt kolhydratkick på morgonen.
 
Mjölkfritt -forts

Visst, saftopporna följer med och används precis på detta sätt. Näringsmässigt är allt detta ju inget problem, men nu försöker jag trösta de olyckliga, som i andanom sett hur de sitter på fjället och fixar till diverse mjölkbaserade läckerheter...

Ok, jag omformulerar frågan: kan man göra pannkakssmet, krabbelurer och vaniljsås på kokosmjölkpulver?... ;-)

...för att inte tala om kakaodryck och chockladpudding... ;-)
 
Senast ändrad:
tror inte på kokosmjölk, men det är klart prova hemmavid, det kanske funkar.
Jag föreslår sojadryck av mjölktyp, smaken tar en stund att vänja sig vid men borde kunna ersätta mjölk, köp en liter och smaka och prova.
Tänk på att det är kylvara, på fjället finns inga kylskåp om man nu inte bor i stuga och gör dagsturer.
Kolla också med tjejen som är allergisk hon borde veta,
 
Mjölkfritt...

Kylskåp...? Det handlar om en tälttvandring, all mat bärs på ryggarna och lagas ute. Tjejen det gäller är inte till mycket hjälp. Hon använder sojamjölk, tofu, oatly etc hemma, men hon har aldrig förr ställts inför problemet att behöva hantera dem utan kylskåp och (helst) i vattenfri form.
Jag försöker alltså bara vara snäll, inte ens mest mot henne, utan mot hennes matlagskompisar... ;-)
 
Senast ändrad:
Kylskåp...? Det handlar om en tälttvandring, all mat bärs på ryggarna och lagas ute. Tjejen det gäller är inte till mycket hjälp. Hon använder sojamjök, tofu, oatly etc hemma, men hon har aldrig förr ställts inför problemet att behöva ha sina ersättningsråvaror utan kylskåp och (helst) i vattenfri form.
Jag försöker alltså bara vara snäll, inte ens mest mot henne, utan mot hennes matlagskompisar... ;-)

Trodde nog det, enkelt på fjället använder man inte mjölk (färsk) närmaste som används är torrmjölk, vilket fungerar bra i choklad, till gröt funkar den dåligt då den smakar annorlunda.
Därför kör folk med till exempel saft/soppa i gröt istället för torrmjölk, vad jag vet så finns det ingen torrmjölk som är proteinfri.
Choklad går att göra på vatten, smakar inte lika gott men det funkar.
Enklast är att skippa mjölken.
Eller köra på tipsen i föregående inlägg.
 
Senast ändrad:
Kokosmjölkpulver finna att köpa i mer välsorterade thai-affärer. Det blir väl till att testa hemmavid. Återkommer om utfallet!

Finns någon mjölkproteinallergiker i ärade läsekretsen, som testat Arlas koncentrerade smör och/eller Ghee? Jag får ganska svävande svar om riskbilden från tillfrågade dietister.
 
Glöm Ghee, det går aldrig att få bort alla proteinrester. För laktosintoleranta är det inga problem, men proteinallergiker kan reagera på extremt små mängder. Är man riktigt allergisk så bör man ha kokkärl som inte varit i kontakt med det aktuella proteinet! Läs alla innehållsförteckningar mycket noga, det göms mjölkpulver på de mest konstiga ställen.
 
Tack för detta info - hoppades på någon perfekt industriell process för Arlas variant i alla fall... Jag vet, hur petigt det kan vara, har sådana barn i dotterns umgängeskrets, men har t o m lyckats baka jättegoda lussebullar åt dem. Dock inga fjällvandrare, så jag slapp leta mjölkersättningar i pulverform ;)
Denna flicka är dock enligt egen uppgift "inte så extrem", vad det nu kan betyda rent medicinskt. Men jag kommer såklart inte att ta några risker, så ghee etc är ute ur bilden denna gång. Men kan vara bra att kmma ihåg någon anna gång - det är utöver att vara ett bra alternativ för laktosintoleranta också lättare att steka i. Älskar olivolja, men inte i allt ;) Tack!
 
Senast ändrad:

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.