Artiklar > Korspunktsjakten

Korspunktsjakten

Besök alla jämna RT90-korspunkter!

Inspirerade av Degree Confluence Project uppmanar vi alla våra läsare att gå på korspunktsjakt! Leta upp, besök och dokumentera alla 52 RT90-korspunkter inom Sveriges - dvs platser där en X- och en Y-koordinat med hela 10-tals mil möts, tex 1600000E 6600000N. Mer om korspunkter kan du läsa längre ner.

Status

Det finns 52 korspunkter inom Sveriges gränser, varav en hel del redan är besökta av Utsidans läsare,  men det finns många fler att pricka av. Här till höger ser du alla rapporter från besökta punkter.

Såhär gör du

I detta PDF-dokument, och i listan till höger, kan du se vilka punkter som redan är besökta (märkta rött i PDF:en).  På Utsidans karta kan du se mer exakt var dessa punkter ligger; dra och zooma in kartan till det område som intresserar dig, för att se alla.

Leta dig fram till en sådan korspunkt med hjälp av din GPS. Kan du ställa in den på RT90/Swedish Grid är det enkelt - du har hittat rätt när de 5 sista siffrorna i koordinaterna är nollor. 

När du hittat dit, ta några bilder av omgivningarna och en på själva GPS:en så man ser att ni hittat rätt. Skriv också en liten berättelse om ert besök, om det hände något speciellt, hur platsen var osv. Skicka sedan alltsammans till redaktionen så lägger vi in det här, eller skriv in det själv via Skrivbordet.

Vad är en korspunkt?
Med korspunkter, confluences avser man i det här fallet positioner i något specifikt kartdatum (de koordinatsystem som används inom kartering och navigation) där longitud och latitud med hela gradtal möts.

Men ... varför?
Naturligtvis finns det inget speciellt att se på dessa platser som har att göra med deras geodetiska läge, man lär knappast se några linjer som möts på marken eller någon markör av något slag.

Att ta sig till en korspunkt är istället som att ge sig ut på en upptäcksfärd i miniatyr, oftast betyder det att man ger sig ut i ett område man aldrig varit i förut och man vet aldrig vad man kan hitta. Ibland hamnar man mitt i ett rissnår eller i någons trädgårn, men en annan punkt kanske ligger mitt i en ljuvlig glänta i storskogen man inte visste om. Emellanåt kan det också bli nog så spännande och fysiskt krävande; några punkter ligger mitt ute i stora myrar, sjöar, öknar, på höga berg mm. Folk har setts plaska runt i leriga träsk iförda höga vadare och med en GPS i handen för att hitta exakt rätt punkt.

Det är, precis som med geocaching, också en utmärkt morot och mål för att ge sig ut markerna, och dessutom till områden man annars inte skulle ta sig till. Aktiviteten tillfredsställer också samlaren i oss, att besöka så många punkter som möjligt kan vara nog så skoj som att bestiga alla toppar över 2000m eller äga alla gamla Patagonia-kataloger. 

I och med Internet blir detta också en hobby att dela med andra; på projektens hemsidor kan man kan läsa om andras äventyrliga besök och själv rapportera in sina fynd. Att bli förstabesökare på en eller flera punkter ger status!

Degree Confluence Project
Alex Jarret startade detta projekt 1996 för att han helt enkelt tyckte det skulle vara kul att besöka en punkt med hela longitud/latitud-koordinater, såsom 43º00'00"N 72º00'00W. En vän fick honom att skaffa en GPS och han besökte flera sådana punkter på egen hand och skrev lite om det på sin personliga hemsida. Fler och fler hittade fram till hans sida och han byggde upp en hel webbplats runt projektet på adressen www.confluence.org.

Projektet har publicerat 47.650 punkter där longitud och latitud är hela tal i kartdatumet WGS84, det vanligaste systemet och det som är standard i GPS:er. Totalt finns det 64.442 sådana korspunkter men man har rensat bort alla som ligger ute i haven och även en hel del nära polerna för att det inte skall bli för tätt mellan punkterna. I Sverige finns 45 punkter och alla är nu besökta!

Utsidans Korspunktsjakt
Här i Sverige är vi mer vana att tänka i RT90-koordinater (Rikets Nät) när vi använder GPS:en tillsammans med landkartor. Därför har vi hittat på en liknande uppmaning som går ut på att besöka alla hela RT90-korspunkter i Sverige och rapportera in dem till oss. 

 

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2008-05-21 18:22   Håkan Friberg
Det påminner ju en del om vad Mats Nilsson sysslar med - på hemmaplan:
http://www.utsidan.se/cldoc/1189.htm
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in