Artiklar > Följ Gröna bandet-vandrarnas hela färdspår

Följ Gröna bandet-vandrarnas hela färdspår

I år är det rekord i antal vandrare som deltar i Fjällfararnas Gröna band, utmaningen där man skall färdas längs hela skandinaviens fjällkedja för egen maskin, antingen från Treriksröset till Grövelsjön eller åt andra hållet. Gör man det vintertid kallas det Fjällfararnas Vita band, annars är det ett Grönt band. Du kan läsa mer om Vita/Gröna bandet på vitagronabandet.se.

Deltagarna har med en SPOT-sändare för sin säkerhet, och använder den också för att markera var man är då och då. Positionen visas på ens personliga SPOT-karta:


Exempel: Karl-Bertil Eklunds SPOT-sida

Utsidan samlar in allas senaste position och visar på vår samlingssida för Gröna/Vita bandet-turer på gång.

SPOT:s egna kartfunktion sparar tyvärr bara en positionsmarkör i en vecka, så man kan inte se hela färdvägen för de här långa turerna som kan pågå i många veckor. Att kunna se hela färdvägen är något som är intressant t.ex. för dem som själv planerar en vandring eller skidtur längs fjällkedjan, det finns många vägval och möjligheter.

Detta har vi på Utsidan nu åthjälpt genom att löpande plocka in positionerna och fylla på ett Utsidan-färdspår för varje deltagare. 


Här ser vi t.ex Karl-Bertil Eklunds färdspår per 2017-07-20. Det kan ses uppdaterat och i detalj på färdspårets sida.

Vi byggde och slog på den här funktionen den 23:e juni, så tyvärr hade då SPOT redan hunnit radera positioner för de som startade tidigare, men för de som startat efter det datumet kommer färdspåren att vara kompletta.

Här kan man t.ex följa de sjungande tvillingsystrarna Waara-Nilssons vandring, som vi tidigare skrivit om på Utsidan:

Linnea och Erika startade sin vandring vid Treriksröset den 18 juli, och passerade nyligen Abisko fjällstation där de höll ett litet framträdande - något de kommer upprepa på andra ställen de passerar längs vägen mot Grövelsjön. 

Blått och Grönt band på en gång - tuff utmaning

Några försöker t.o.m. erövra Havspaddlarnas Blå Band samtidigt. Ett par som gav sig på denna tuffa utmaning är Sara Wikström och Jonathan Askesjö som först paddlade Blå bandet, cyklade längs svenska gränsen och vandrade upp till Treriksröset för att där påbörja Gröna bandet-vandringen söderut. Tyvärr satte en skada nyligen stopp för vandringen, men paret kan iallafall glädja sig med att ha fixat Blå bandet. Grattis!


Sara och Jonathans färdspår. (Eftersom vår funktion startade först 23/6 ser man tyvärr inte hela kustpaddlingen här).

Funktionen kan användas till alla med SPOT

Vi har byggt och använt den här tekniken till Bandet-deltagarna nu, men den kan användas för alla med en SPOT som vill kunna visa hela sin färd på ett färdspår.

Intresserad? Hör av dig till oss om du planerar någon längre färd så hjälper vi dig sätta upp ett färdspår med liveuppdatering från din SPOT! 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!