Bloggar > Jespers blogg

Jespers blogg

Vandring i Kilsbergen

På bussen från Örebro till Klockhammar funderar jag på om det kommer vara mycket snö i bergen. Bra kängor har jag ju...men inga snöskor. Kliver av bussen vid 15:10 och börjar vandra mot Kilsbergsstugan, vädret är molnigt. En konstant stigning uppför ett par kilometer (på mindre väg) sedan är man där. En behaglig känsla sprider sig i kroppen - skönt att vara "ute" igen.

Ej så mycket snö men mycket mer än inne i stan, dock inget direkt pulsande. Knallar iväg till ett vindskydd och gör mig hemmastadd, packar upp, hugger ved.

Mörkret kommer smygandes - molnen skingrar sig och det blir klart väder. Kvällen blir mysig och fin...fullmåne och stjärnklart.

På morgonen går jag upp tidigt och bevittnar en fin soluppgång. Blir ståendes en stund och funderar...reflekterar lite över livets klurigheter.

Innan frukost besöker jag Kilsbergens högsta punkt, till platsen är det cirka 800 m.

Längs stigen till toppen

Kilsbergens högsta punkt (298 m)

Knallar tillbaka till vindskyddet och äter frukost. En frukost bestående av havregrynsgröt, solroskärnor, pumpafrön, hirsflingor, boveteflingor, chiafrön, kanel, banan och blåbär. Te med honung och två makrillsmackor. Börjar sedan packa ihop...samtidigt ser och hör jag längdskidåkare komma och vända vid stugan. Vädret är mulet när jag börjar vandra söderut på bergslagsleden - genast stöter jag på några intressanta och fina träskulpturer. Dessa är skulpterade av Gunnar Backlund (Född 1927 - Död 2015).

Leden sluttar nedåt och efter någon kilometer passeras Stora Dammsjön. Mindre djurspår korsar då och då stigen. Kommer ut på en mindre väg och tar där vänster. Fortsätter en liten bit och stannar sedan upp, viker av till höger in i skogen - detta för att göra ett besök i Trolldalen.

Trolldalen

Trolldalen

Trolldalen

Trolldalen

Trolldalen

Tillbaka från Trolldalen och färden går vidare på leden. Vid 13:30 är jag framme vid Göljans välbesökta vindskydd. Sätter mig ner och pustar ut. Fryser lite om fötterna och förbannar mig själv att jag glömt lägga i de extra sulorna i kängorna. Packar upp - äter sedan lunch bestående av frystorkat, vilket smakar sisådär. Medan vedhuggning pågår skingrar sig molnen och solen tittar då och då fram. Det blir så småningom kvällning och brasan tänds.

Natten blir kallare än natten innan, tippar på 5-6 minus. Tidig morgon ligger jag och funderar på vilken väg jag ska ta till Ånnaboda. Kliver upp och hämtar vatten där Göljebäcken börjar. Tänder en liten eld och börjar göra i ordning frukost. Klockan är runt 8:30 och total stillhet råder - solen skiner och blå himmel. Äter och njuter.

Vindskyddet vid Göljan

Sjön Göljan 

Vid 11:00 lämnar jag platsen och börjar knalla mot Ånnaboda. Efter ett par hundra meter viker jag av till vänster för att vandra längs Göljebäcken. Bilderna nedan är därifrån.

Fantasin flödar rejält under vandringen längs bäcken. Iskonst av högsta klass. Är grymt fascinerad av hur naturen naturligt kan forma sig.

Efter denna konstuppvisning fortsätter jag stigen ut till Mattsabacken - svänger höger och sedan upp till Ånnaboda. I Ånnaboda är det full aktivitet. Unga och gamla är ute i det vackra vädret, många i skidspåren och från pulkabacken hörs barnen. Blå himmel och solen värmer. Avslutar denna lilla vandring med lunch vid Ånnabodas utsiktsplats. Nöjd och belåten tar jag bussen hem 16:00.

Utsiktsplatsen vid Ånnaboda

Postat 2016-02-28 14:43 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Hjulen rullar vidare i bergslagsbygd

Den senaste turen i hemmatrakter gav verkligen mersmak. Och när prognosen i förrförra veckan visade sol och uppehåll (i flera dagar framåt) kunde jag ej hålla mig. Tog mig en titt på kartan och kollade in några intressanta platser. Skissade sedan upp en rutt. En färdväg där jag kunde övernatta vid ett vindskydd eller koja, de ligger ju avskilt och oftast mysigt till, också att man då har tillgång till vatten/toalett och ved. Man får därmed lugna och sköna kvällar...och en bra start på dagen.

Färdväg (250 km/6 dag/ 5 övernattningar) Örebro - Mogetorp - Storå - Stråssa - Ramsberg - Kloten - Grängesberg - Yxsjöberg - Djupdalshöjdens naturreservat - Eskils koja - Kopparberg - Kindla naturreservat - Nora - Örebro

Undvek de större vägarna så mycker som möjligt

Vy in mot Fåsjön norr om Nora

Nu är det höst

Hmm...vilken väg ska jag välja...

Ett utav målen med denna färd var att bevittna solens upp - och nedgång - från Kindlahöjden. I förväg visste jag ju att vädret skulle bli riktigt bra. Vistelsen vid och i Kindla naturreservat blev utan tvekan resans höjdpunkt.

Bilderna nedan är tagna från Kindlahöjden 425 m.ö.h

Skymning

Skymning

Skymning

Skymning

En ny dag randas

Gryning

Gryning

Gryning

Efter Kindla kändes det lite som att turen var över. Trampade lugnt ner till Nora för att där äta lunch. Fortsatte sedan mot Örebro. Sista natten sov jag vid ett vindskydd i Ramshyttan.

Ramshyttan

 

Postat 2015-10-06 10:57 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

På cykel i bergslagsbygd

Det var längesen jag var på färd med cykel, sist var Gotland runt 2008. Häromveckan packade jag min nyinköpta begagnade cykel och begav mig av. Vädret var strålande vackert och jag började trampa norrut.  

Färdväg (250 km): Örebro - Stakadammen (övernattning) - Nora - Hjulsjö - Stjärnfors (övernattning) - Ställdalen - Yxsjöberg - Palahöjden - Hällefors - Grythyttan (övernattning) - Loka brunn - Örebro.

På väg genom Kilsbergen

Kvällning i Stjärnfors

Stjärnfors

Gruvpark norr om Striberg

Nordväst om Ställdalen

Huggorm ligger och gottar sig

I närheten av Yxsjöberg

Vy mellan Palahöjden och Hällefors

3 km från Grythyttan vid sjön Sörälgen

Frukost vid sjön Sörälgen

Ungt par från Schweiz vid sjön Sörälgen

Hade riktigt bra väder under hela turen. Färden gav också mersmak och fler sådana här små turer kommer det att bli, dock (tror jag) ingen mer i år. Nu är det höst med alla dess färger och svalare temperaturer...och då lockar vandring lite extra mycket:-)

Postat 2015-09-27 14:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kilsbergens högsta punkt Placerad på karta

Inte för att jag har tandläkarskräck men ville skingra tankarna lite innan min första rotfyllning. Så dagen innan tandläkarbesöket fick det bli en dagstur med cykel. Och det var länge sedan jag var på tur med cykel.

Packade ner lite proviant och begav mig av i strålande vackert väder. Med start i Örebro tog jag mig till Närkes Kil - där blev det inköp av en påse Cashewnötter. Vidare till Klockhammar och då började det gå lite uppför. Vek av och in på en mindre skogsväg - där jag ömsom gick/cyklade. Så småningom framme vid Kilsbergsstugan.

En plats jag ej besökt tidigare är kilsbergens högsta punkt. Från stugan är det cirka 800 m dit. En väl markerad led finns numera till toppen.

Och platsen i sig är ganska nyinvigd - http://www.regionorebro.se/blameny/naturfriluftsliv/bergslagsleden/error/nyhetsarkivbergslagsleden/nuarhogstapunktenikilsbergeninvigd.5.2f2738f814e24c893fe5.html

Toppen 298 m

Cirka 25 m därifrån finns det en utsiktsplats där man blickar syd sydväst.

Ett återbesök kommer det definitivt att bli...då med utrustning för övernattning.

Positioneringen gäller Tomasboda Kilsbergsstugan

Postat 2015-08-16 12:38 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En grävling kom lufsande Placerad på karta

Det är tyvärr sällan jag får syn på några vilda djur ute i skog & mark. Man hör oftast någonting och i bästa fall någon skymt. Denna gång blev ett undantag. Jag kom gåendes på en grusväg då jag plötsligt hör något snett till höger framför mig - efter någon sekund får jag se att det är en grävling. Jag stannar upp och tar fram kameran.

Grävlingen lufsar sakta fram vid vägkanten och kom närmare mig, nosar och letar föda. Jag står blick stilla och hinner ta några bilder.

När avståndet är cirka fem meter mellan oss stannar den upp, blickar åt mitt håll…ryggar upp och ställer sig i ”Givakt”…fräser till. Några sekunder står vi och synar varandra. Båda medvetna av våran närvaro.

Grävlingen vänder sig tvärt om och börjar springa. Efter ett tiotal meter viker den av och försvinner in i skogen.

Turen förövrigt blev en tredagars med två nätter i tält. Färdväg denna gång blev Klockhammar - Ullavi klint fornborg - Norra delarna av Stora Gårdssjön - Ånnaboda.

Ullavi klint fornborg

Soluppgång vid Ullavi klint fornborg

Soluppgång vid Ullavi klint fornborg

Norra delarna av Stora Gårdssjön

Mysigt värre vid Stora Gårdssjön

Höjdpunkten under denna vandring var givetvis mötet med grävlingen. Och jag hoppas att jag får syn på fler vilda djur framöver:-)

Postat 2015-04-14 10:38 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 17 Nästa Sista