Spelar mycket schack....

Användarnamn: thegedd

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Litteratur, Navigering, Foto

Mer på profilsidan


Kategorier:


En grävling kom lufsande

Det är tyvärr sällan jag får syn på några vilda djur ute i skog & mark. Man hör oftast någonting och i bästa fall någon skymt. Denna gång blev ett undantag. Jag kom gåendes på en grusväg då jag plötsligt hör något snett till höger framför mig - efter någon sekund får jag se att det är en grävling. Jag stannar upp och tar fram kameran.

Grävlingen lufsar sakta fram vid vägkanten och kom närmare mig, nosar och letar föda. Jag står blick stilla och hinner ta några bilder.

När avståndet är cirka fem meter mellan oss stannar den upp, blickar åt mitt håll…ryggar upp och ställer sig i ”Givakt”…fräser till. Några sekunder står vi och synar varandra. Båda medvetna av våran närvaro.

Grävlingen vänder sig tvärt om och börjar springa. Efter ett tiotal meter viker den av och försvinner in i skogen.

Turen förövrigt blev en tredagars med två nätter i tält. Färdväg denna gång blev Klockhammar - Ullavi klint fornborg - Norra delarna av Stora Gårdssjön - Ånnaboda.

Ullavi klint fornborg

Soluppgång vid Ullavi klint fornborg

Soluppgång vid Ullavi klint fornborg

Norra delarna av Stora Gårdssjön

Mysigt värre vid Stora Gårdssjön

Höjdpunkten under denna vandring var givetvis mötet med grävlingen. Och jag hoppas att jag får syn på fler vilda djur framöver:-)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-04-14 17:28   Håkan Friberg
Du är ute så mycket i dessa trakter. Är det fortfarande buss som gäller?
Du borde få nån sorts Eco-friluftspris.
Jag har haft närkontakt med grävling en gång, men jag var inte lika modig som du. Jag signalerade min närvaro långt innan den var 5 m från mig. :-)
 
Svar 2015-04-16 11:17   thegedd
Jepp...tar oftast buss...då och då med bil när det passar. Har körkort men själv ingen bil. "Hittade" ett ganska dolt vindskydd i norra delarna av Stora Gårdssjön - som du säkert varit till...men undrar ändå. Det ligger mittemot det vanliga Gårdssjölägret..ute på en udde..ganska undangömt och risigt..men ändå ett vindskydd. Ej utsatt på kartan. Har du varit där ?
 
2015-04-16 13:02   Håkan Friberg
Jag har varit vid det lilla rastskyddet som ligger längs något av skidspåren. Det ligger vid stranden mitt emot Gårdsjölägret. Jag har också följt en stig ut på en udde strax intill, men jag vill minnas att där bara fanns en eldstad och några sittplatser. Ska kolla det igen.
Tack för tipset.
 
2015-04-30 22:32   BigbadBerger
Minns när Du, jag och Mumlan sprang på lekande grävlingsungar på Bergslagsleden för många, många års sen. Speciellt när du höjer vandringstaven och utbrister: "Kommer grävlingsmorsan då jävlar!".
En annan approach numer tycker jag mig kunna ana ;))
 
Svar 2015-05-05 09:45   thegedd
Har ett svagt minne av denna händelse men inte direkt vart:-) Kanske ska vi göra om någon liknande vandring i framtiden?...trapperna på bergslagsleden;-)
 
2015-05-07 10:40   fowwe
Härliga foton och ett roligt möte med grävlingen. Hade själv ett sådant i påskas. Satt vid köksfönstret i sommarstugan och såg en grävling komma upp från husgrunden till min grannes uthus. Den envisas med att vilja bo där, till grannens stora förtret.
 
Svar 2015-05-08 12:38   thegedd
Tackar och visst blev jag förvånad av mötet. Inget direkt ovanligt med en grävling...men roligt och intressant ändå:-)
 

Läs mer i bloggen

Home away from home

För två veckor sedan köpte jag en cykel för blott 340 kr, ja ni läste rätt. Denna har jag enbart tänkt använda för småturer hemmavid. Igår blev det så dags för en liten sväng för att testa cykeln.

Färdväg och cykeln höll bra.

On the edge...

Det är valtider och samtidigt består ju också livet av massor av val...Should I Stay or Should I Go...

Det har varit alldeles för lite friluftsliv för mig de senaste månaderna. Jag tycker i och för sig att det varit för varmt för detta, har dock simmat en del i Ånnabodasjön under Juni, Juli och Augusti. I helgen blev det i alla fall en liten dagstur väster om Örebro. Och nu får det gärna bli höst och temperaturfall så att man får lite mer lust till övernattningsturer. Och kanske då också ett eller annat blogginlägg.

Hjulen rullar vidare

Det har ytterligare blivit två mindre turer på cykel i mina hemmatrakter. Och detta får väl då bli en förlängning på mitt förra inlägg Två små turer på två hjul

Färdväg 1 (246 km): Örebro - Nora - Striberg - små grusvägar till Grythyttan (övernattning) - Hällefors - Silvergruvan - små grusvägar till Älvsjöhyttan - små grusvägar till Kopparberg - Stjärnfors (övernattning) - Guldsmedshyttan - Mårdshyttan - Nora - Örebro


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...