Bloggar > Jespers blogg > En grävling kom lufsande

En grävling kom lufsande

Det är tyvärr sällan jag får syn på några vilda djur ute i skog & mark. Man hör oftast någonting och i bästa fall någon skymt. Denna gång blev ett undantag. Jag kom gåendes på en grusväg då jag plötsligt hör något snett till höger framför mig - efter någon sekund får jag se att det är en grävling. Jag stannar upp och tar fram kameran.

Grävlingen lufsar sakta fram vid vägkanten och kom närmare mig, nosar och letar föda. Jag står blick stilla och hinner ta några bilder.

När avståndet är cirka fem meter mellan oss stannar den upp, blickar åt mitt håll…ryggar upp och ställer sig i ”Givakt”…fräser till. Några sekunder står vi och synar varandra. Båda medvetna av våran närvaro.

Grävlingen vänder sig tvärt om och börjar springa. Efter ett tiotal meter viker den av och försvinner in i skogen.

Turen förövrigt blev en tredagars med två nätter i tält. Färdväg denna gång blev Klockhammar - Ullavi klint fornborg - Norra delarna av Stora Gårdssjön - Ånnaboda.

Ullavi klint fornborg

Soluppgång vid Ullavi klint fornborg

Soluppgång vid Ullavi klint fornborg

Norra delarna av Stora Gårdssjön

Mysigt värre vid Stora Gårdssjön

Höjdpunkten under denna vandring var givetvis mötet med grävlingen. Och jag hoppas att jag får syn på fler vilda djur framöver:-)

Inlagt 2015-04-14 10:38 | Läst 4963 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-04-14 17:28   Håkan Friberg
Du är ute så mycket i dessa trakter. Är det fortfarande buss som gäller?
Du borde få nån sorts Eco-friluftspris.
Jag har haft närkontakt med grävling en gång, men jag var inte lika modig som du. Jag signalerade min närvaro långt innan den var 5 m från mig. :-)
 
Svar 2015-04-16 11:17   thegedd
Jepp...tar oftast buss...då och då med bil när det passar. Har körkort men själv ingen bil. "Hittade" ett ganska dolt vindskydd i norra delarna av Stora Gårdssjön - som du säkert varit till...men undrar ändå. Det ligger mittemot det vanliga Gårdssjölägret..ute på en udde..ganska undangömt och risigt..men ändå ett vindskydd. Ej utsatt på kartan. Har du varit där ?
 
2015-04-16 13:02   Håkan Friberg
Jag har varit vid det lilla rastskyddet som ligger längs något av skidspåren. Det ligger vid stranden mitt emot Gårdsjölägret. Jag har också följt en stig ut på en udde strax intill, men jag vill minnas att där bara fanns en eldstad och några sittplatser. Ska kolla det igen.
Tack för tipset.
 
2015-04-30 22:32   BigbadBerger
Minns när Du, jag och Mumlan sprang på lekande grävlingsungar på Bergslagsleden för många, många års sen. Speciellt när du höjer vandringstaven och utbrister: "Kommer grävlingsmorsan då jävlar!".
En annan approach numer tycker jag mig kunna ana ;))
 
Svar 2015-05-05 09:45   thegedd
Har ett svagt minne av denna händelse men inte direkt vart:-) Kanske ska vi göra om någon liknande vandring i framtiden?...trapperna på bergslagsleden;-)
 
2015-05-07 10:40   fowwe
Härliga foton och ett roligt möte med grävlingen. Hade själv ett sådant i påskas. Satt vid köksfönstret i sommarstugan och såg en grävling komma upp från husgrunden till min grannes uthus. Den envisas med att vilja bo där, till grannens stora förtret.
 
Svar 2015-05-08 12:38   thegedd
Tackar och visst blev jag förvånad av mötet. Inget direkt ovanligt med en grävling...men roligt och intressant ändå:-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar