Bloggar > Jespers blogg

Jespers blogg

På cykel genom Skottland Placerad på karta

I dåligt väder trampade jag av färjan från Larne (Irland) - Stranaer (Skottland). Letade upp ett vandrarhem där det var fullbelagt; ägaren säger då - att jag kan slå upp tältet på hans tomt. Första cykeldagen mellan Stranaer - Glasgow blev en transportsträcka - trafik och inga speciella vyer. Och Glasgow var bara ännu en storstad, alltså - inget område man vill spendera tid.

Ut ur staden och några timmars cyklande norrut; sedan började det se bättre ut - hjulen rullade i det Skotska höglandet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Highland

Stannade till i  byn Tyndrum och bestämde mig för en natt där. Blev på morgonen lite förvånad när jag öppnade tältet, snö  - färden gick vidare - svalt och friskt. Ett populärt och mycket vackert område är Glencoe - där b.l.a storfilmerna "Braveheart" och "Highlander" spelats in. Detta område ligger mellan Tyndrum och Fort Williams. Molnen låg lågt - kargt och vilt.

Campade några dagar i Fort Williams för att eventuellt bestiga Ben Nevis (1344 meter) - men för dåligt väder. Låg mest i tältet och planerade vidare färd. Tog beslutet att ta mig mer västerut; ut till ön Skye. Mycket regn, blåst och dimma, men vilka vyer.

 

Efter den oförglömliga vistelsen på Skye fortsatte jag sydöst. Passerade Loch Ness (såg inget odjur) och vidare till staden Inverness. Där jag stannade några dagar. Likt Irland är det många som reser runt i landet, finns gott om vandrarhem och campingplatser. Satte styret söderut och fick några dagar likt Irlands landskap - innan jag kom till Edinburgh.

Sedan blev det ännu en transportsträcka längs östkusten mellan Edinburgh - Newcastle (England). Skottland är vilt och vackert. Väl i Newcastle tog jag färjan över till Norge. 

 

Postat 2008-11-30 13:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

På cykel över Pyrenéerna och ett ovanligt möte Placerad på karta

Den första korsningen över denna bergskedja började i samhället Ax-les-Thermes i sydöstra Frankrike - ca: 25 km nordöst om Andorra. Vädret var strålande och många tutade och hejade; i min strävan uppåt.

Väl uppe på passet (2408 meter) efter ett par timmars kämpande - skönt att vädret var bra.

Det kändes riktigt bra att det sedan bara var nedför - de ca: 20 km igenom furstendömet Andorra. Sedan in i Spanien.

Den andra korsningen började i nordvästra Spanien - bilden nedan är taget några kilometer innan Pamplona.

Mycket behaglig cykling med fina vyer - särskilt när man kom upp på/i själva bergen. Mycket snö på vissa ställen och slingrande vägar.

Över bergen och in i Frankrike. Tog mig till staden Bayonne och sökte där upp ett billigt hotell. På detta hotell träffade jag långdistanslöparen Serge och hans fru Nicole. De skulle ta sig till Paris och sedan hem till Schweiz - efter 5 års löpande och hon bredvid på en motorcykel.

 

Nicole, Jag och Serge

"Några" av deras äventyr och där låg man i lä: 3 år, Patagonien - Alaska, 24 115 km / 2 år, 12 länder i Europa, 8 800 km / 5 år, 5 kontinenter, 40 912 km.

Vilja - Galenskap ?

 

Postat 2008-11-24 13:29 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

På cykel genom Kanada - British Columbia, Alberta, Yukon Placerad på karta

Det blev någon veckas vila i Vancouver innan avfärd i slutet av April 2003. Besökte b.l.a Stanley Park där ett antal totempålar stod; från olika indianfolk i området - varje påle har sin historia.

Begav mig av österut och efter några dagar pajade framdrevet totalt. Fick stanna i staden Hope (där filmen "First Blood" utspelade sig) ett par dagar för att fixa detta. Tog mig vidare och stötte på andra cyklister - vi slog följe en bit.

Allison pass summit 1342 meter i snöoväder

Fortsatte österut tills jag vek av norrut; här bröt jag med resesällskapet. Kom då till ett område som heter Okanagan - där det b.l.a produceras vin och cider.

Efter staden Kamloops och vidare nordost blev det lite mer vildmark. Besökte ett mycket fint område som heter "Wells Gray Provincial park". Där jag fick beskåda svartbjörn; för första gången - detta kommer jag aldrig att glömma. Hade slagit upp tältet vid parkens början; på en ännu ej öppnad camping.

Var på väg för att titta på några vattenfall längre in i parken; då jag i en uppförsbacke fick se tre svarta varelser invid vägkanten. Förstod genast att det var svartbjörnar och avståndet mellan oss var ca: 30 meter. Den ena björnen ställde sig på bakbenen och tittade åt mitt håll; visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till. Bestämde mig för att vända om; och när jag efter några sekunder tittade tillbaka hade björnarna försvunnit.

Till vattenfallen kom jag och de låg i en mycket vacker omgivning.

Detta fall är ca: 140 meter

Hjulen rullade vidare norrut tills jag vek av tvärt österut; för att korsa Klippiga bergen. Tog mig över "Yellowhead Pass" (1110 m.ö.h) och kom efter det till staden Jasper. Över bergen och in i mer platta Alberta - några snöiga dagar.

Efter att ha passerat Hinton - Edson - Whitecourt - Valleyview - och Grande Prairie; trampade jag in i British Columbia igen. Till Dawson Creek och sedan mer nordväst på Alaska Highway.

Det fanns gott om björn i skogarna. En gång började en svartbjörn följa efter mig längs vägen; vilket resulterade att jag fick lite bjönfrossa. Och vid ett annat tillfälle kom jag riktigt nära en svartbjörn; om den händelsen kan ni läsa i ett tidigare inlägg:  http://www.utsidan.se/blogs/thegedd/12330.htm

Ensam svartbjörn

Ensam grizzly

Svartbjörn, hona med två ungar

Grizzly, hona med unge som går loss på ett hästkadaver

Det är för det mesta storslagna vyer längs Alaska Highway; med klippiga bergen ständigt närvarande: http://sv.wikipedia.org/wiki/Alaska_Highway.

Vid Coal River ( ett litet ställe precis vid gränsen till Yukon) bestämde jag mig för att sluta långfärdscykla; liftade till Whitehorse och stannade där någon vecka. Med bil följde jag med en bekant när han räknade fåglar mellan Whitehorse - gränsen till Alaska. Fina vyer in emot "Kluane National Park" och bergsgetterna trivdes.

Ett besök i dessa trakter lämnar ingen oberörd. Tog flyget från Whitehorse - Vancouver och vidare till London.

Bilden är taget en kort stund efter Whitehorse

Postat 2008-11-23 08:35 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

På cykel genom Irland Placerad på karta

"Det smör och Whisky inte kan bota är obotligt"....Irländskt ordspråk

Färjan närmade sig Rosslare hamn i de sydöstra delarna på Irland, vädret var hyfsat. Trampade lugnt in till den lilla staden Wexford och tog in på ett vandrarhem. Det var den 17 mars 2005; vilket innebar St. Patricks day för alla irländare - festlig stämning vibrerade på gatorna.

St Patrick är Irlands apostel och skyddshelgon.

Han föddes i Wales i slutet av 300-talet. Han fördes som tonåring till Irland som slav, men lyckades fly efter sex år och tillbringade sedan tjugo år som munk i Frankrike. Återkom till Irland som missionär 432, då han kristnade delar av befolkningen och etablerade Armagh som kyrkligt centrum. Blev helgonförklarad redan på 700-talet. 17 mars sägs vara hans dödsdag.

Själv var jag ganska trött efter båtturen mellan Cherbourg (Frankrike) - Rosslare. De flesta gick på kvällen ut och firade; vila och sömn var givet för min del. Det tog några dagars cyklande i sydvästlig riktning, innan jag kände det där riktigt irländska; regnet, grönskan, kullarna, dimman. Då befann jag mig i grevskapet Kerry och ute på Dinglehalvön.

Färden fortsatte norrut längs västkusten och efter några dagar kom jag till Cliffs of Moher, som är en ca: 8 km lång bergvägg mot Atlanten. På vissa ställen är klipporna 200 meter höga. Storslagnare landskap får man leta efter.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cliffs_of_Moher

Passerade staden Galway och fortsatte västerut; ut till karga men natursköna Connemara. Här finns det bra vandringsmöjligheter i ett ganska ödsligt landskap. Pubarna låg tätt efter vägen. Vid ett tillfälle blev det kvällsbesök; då det svarta ölet Guinness flödade. Och de lokala musikerna spelade briljant på sina instrument, mycket trivsamt.

Till Irland är det många som reser. Och landet har många vandrarhem till ett hyggligt pris, på vissa ställen kan man också campa. Landets vildaste område; ligger i nordväst och heter Donegal. Många åker dit för att vandra. På bilden nedan ser ni berget Errigal (749 m.ö.h) i bakgrunden.

De flesta har hört låten "Sunday Bloody Sunday" med gruppen U2. Låten handlar om en händelse som ägde rum söndagen den 30 Januari 1972; i staden Derry på Nordirland. Obeväpnade demonstranter och brittisk militär drabbades samman. Det slutade med att 14 män och pojkar sköts till döds, och 13 sårades. Minnena lever kvar.

Efter besöket i Derry var det bara att trampa vidare längs kusten till färjeläget i Larne. Mer än nöjd över min vistelse i landet. Väl där tog jag färjan över till Skottland.

Postat 2008-11-16 11:38 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

På cykel genom U.S.A - Kalifornien, Oregon, Washington Placerad på karta

Efter ett års cyklande i Latinamerika så kändes det mycket konstigt att trampa in i U.S.A - i början av Mars 2003....

I gränsstaden Tijuana i absolut nordvästra Mexico; kollades mitt bagage grundligt tre gånger. Passerade städerna San Diego och Los Angeles, sedan var det bara att trampa ut på den berömda Highway 1.

http://en.wikipedia.org/wiki/California_State_Route_1

Av många ansedd som en utav världens vackraste kustvägar (skönheten ligger i betraktarens ögon). Det som är bra med att cykla längs U.S.A´s västkust är att det finns speciella campingavgifter; för just långfärdscyklister. Det kostade inte mer än 1-5 dollar/natten och kallas Hike&Bike. Bara tre gånger var jag tvungen att ta in på vandrarhem mellan San Diego (U.S.A) - Vancouver (Kanada)

Kriget hade precis brutit ut i Irak och detta märktes på vissa platser. Många Amerikaner jag träffade på var helt emot detta krig - en del var för. Satt b.l.a och samtalade med en Vietnamveteran som hade tjänstgjort tre år; i Kambodja, Laos och Vietnam. Efter hemkomst så kunde han omöjligt anpassa sig; förstörd av krigsupplevelser. Nu reste han runt med sin fru i en billig husbil - av dem fick jag lite mat.

Syns jag under skylten ?

Vägen slingrar sig längs kusten och dramatiska scener intar ens synfält. Dagen innan jag kom till San Francisco; beskådade jag vilande sjöelefanter och sjölejon - alldeles intill Highway 1.

 I och med att kriget brutit ut så gick det ej att cykla en sträcka på ca: 5 mil - som man i normala fall kunde göra; området var ett militärläger. Mina alternativ var att ta taxi/buss eller ge mig ut på Interstate 5 (fyrfilig motorväg) - vilket var absolut förbjudet. Jag valde det sistnämda.

Efter ca: 4 mil med en massa bilar/lastbilar som tutade; kom jag fram till en tullstation. Polisen undrare naturligtvis vad jag gjorde på motorvägen; farligt och för detta kunde det bli böter. Blev genast inkallad till förhör; allt svalnade när vi samtalat en stund. De bjöd mig så småningom på vatten och choklad. Och jag lovade att inte ge mig ut på motorvägen igen. Två poliser skjutsade mig till nästa avfart som låg ca: 5 km bort. Innan jag klev in i polisbilen kollades bagaget grundligt. Fick även ställa mig bredbent med händerna mot en vägg för muddring. 

Längs kusten kan man göra avstickare för att komma närmare de berömda Redwoodskogarna (gott om nationalparker). Vissa träd kan bli 100 meter höga; och så breda att en bil kan köra igenom.

I den svarta ovala ringen är jag på cykel !

Ingen annanstans jag varit har husbilarna varit större än i U.S.A - eller man kan nästan säga att det är bussar. Ofta är det pensionerande par som bara åker runt. Blev inbjuden på middag av ett äldre par - dagen innan jag cyklade in i Kanada.

 

Postat 2008-11-09 16:52 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista