Bloggar > Jespers blogg

Jespers blogg

Lucia i kilsbergen Placerad på karta

Alltsedan den senaste turen har jag funderat på vart nästa skall gå, kartor har studerats och olika platser har blivit tänkta mål. Men efter ett tag kom jag fram till att område och plats egentligen inte spelar stor roll idagsläget. Utan det är just att "vara ute vintertid" som är målet, att försöka bli van och vän med snö och kyla. Nu har jag testat att sova i ett färdigbyggt vindskydd, och det är dags att ta nästa steg, bygga ett eget vindskydd eller tälta....

Det knarrade gott under kängorna när jag klev av bussen måndag förmiddag vid tiotiden, ännu en gång stod jag utanför Ånnaboda friluftsanläggning med en fullpackad ryggsäck. Vädret var i det närmsta helt perfekt, strålande solsken och 5-10 minusgrader. Jag såg till att remmarna på ryggsäcken var ordentligt åtdragna och krängde sedan på mig säcken, mitt inre kompass pekade norrut längs bergslagsleden.

Det tog lite längre tid denna gång att vandra/pulsa fram till sjön Göljans vindskydd, lite mer snö....men oj,oj,oj så mysigt och vackert på vissa ställen.

En plats för att slå upp tältet fann jag strax innan vindskyddet. Dock så tillbringade jag ett par timmar vid skyddet för att hugga ved och äta, njuta, följa solens gång som är ett skådespel i klart väder....och just där. Tittar man söderut mot sjön och går med blicken norrut, så målar solens sken upp något som påfallande påminner om en stor strut, också ett fascinerande skuggspel. Lite svårt att förklara och återge på bilder.

Vid halv-två tiden knallade jag iväg för att sätta upp tält och göra mig hemmastadd. Två yngre män dök upp medan jag höll på, de var ute på en dagstur och några fraser utbyttes. Eftermiddag och kväll flöt på bra och temperaturen höll sig kring -10 hela kvällen/natten/morgonen.

Jag känner mig nu helt bekväm i att vistas ute kring dessa temperaturer....

Morgonens vandring tillbaka till Ånnaboda bjöd på vissa ställen smått magiska upplevelser, knarrandet, tystnaden, ljuset, glittrandet, all snö....

Postat 2010-12-14 20:13 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Del 2 / Vinter i kilsbergen.... Placerad på karta

Det gick lätt att pulsa fram till vindskyddet, ingen hade varit där på ett tag vilket syntes tydligt.

Började genast att göra mig hemmastadd, på plats finns tre borstar med skyfflar, så det var lätt att borsta bort snö. Klockan hade hunnit blivit tidig eftermiddag och hungern satte in. Efteråt blev det att fylla upp ett vedförråd till kvällen, temperaturen var väl 10-12 grader.

Det var fascinerande att följa solens gång på sjön med alla dessa skuggor....

Tiden knallade på och solen blev allt avlägsnare, och med den temperaturfall. En eld var självklar och medans jag satt där dök det upp en människa, till min förvåning. Vi slängde några ord och vederbörande brukade ofta var ute.

Så småningom kom mörkret och det blev kallare och kallare, vid sextiden hade det sjunkit till -15, nu blev jag lite orolig med tanke på mina sovsäckar. Jag har en som ska tåla -12, sedan har jag sytt ihop en sommar/höst säck - som jag trädde över -12 säcken. För att testa kröp jag ner och till min förvåning frös jag ingenting.

Satt framför elden med en gnistrande stjärnklar himmel, emellanåt tog jag av mig för att massera och värma fötter och tår. Vid halvniotiden kröp jag ner i säcken, temperaturen var då -17. Natten blev lite ryckig, med en blandning av sömn, lite oro, halvslumrande, och sömn igen. Då och då tittade jag på temperaturen, och fram till sju-åtta på morgonen visade den -19, efteråt höjdes den till -17. Gjorde direkt upp en brasa efter att ha klivit ur sovsäcken, frukost och varm dryck. Vid niotiden lämnade jag platsen för att återvända till Ånnaboda.

På morgonen, glad över att ha klarat natten....

Det var en lärorik kväll/natt med "för mig" låga temperaturer, tyckte jag lärde mig en hel del om hur kroppen reagerar. Men naturligtvis har jag ofantligt mycket att lära. Vinterturer kan ju vara riktigt trevliga....

Postat 2010-12-01 21:50 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Del 1 / Vinter i kilsbergen.... Placerad på karta

Väderleksrapporten lovade kyla ett par dagar framöver, snö hade kommit, perfekt....tänkte jag och mös. Äntligen kunde jag testa att vara ute i lite lägre temperaturer. Som vanligt buss Örebro - Ånnaboda, satt och funderade om jag skulle ha köpt de där snöskorna, kanske var det för mycket snö i skogen ?

Klev av i klart väder och en temperatur på cirka -12, stötte genast på en vaktmästare av något slag, frågade efter snödjup längs bergslagsleden norrut. Inga problem....svarar han, vi har kört skoter en bit som du kan vandra på, resten får du pulsa. En lätt vandring fram till Mattsabacken, där blev jag tveksam, fortsätta på leden eller ta stigen längs Göljeån. Bestämde mig för stigen, följde den plogade vägen neråt, vek av in i skogen och pulsade fram till en startpunkt.

Detta kändes lite spännande för denna stig hade jag ej vandrat vintertid, och visst blev det en annan upplevelse. Rekommenderas verkligen....

Riktigt mysigt på vissa ställen....

Stigen tar så småningom slut och jag stod på en oplogad väg, tog där sikte på vindskyddet vid sjön Göljan....

Postat 2010-12-01 21:49 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Logga in