Bloggar > Jespers blogg > Hjulen rullar vidare i ...

Hjulen rullar vidare i bergslagsbygd

Den senaste turen i hemmatrakter gav verkligen mersmak. Och när prognosen i förrförra veckan visade sol och uppehåll (i flera dagar framåt) kunde jag ej hålla mig. Tog mig en titt på kartan och kollade in några intressanta platser. Skissade sedan upp en rutt. En färdväg där jag kunde övernatta vid ett vindskydd eller koja, de ligger ju avskilt och oftast mysigt till, också att man då har tillgång till vatten/toalett och ved. Man får därmed lugna och sköna kvällar...och en bra start på dagen.

Färdväg (250 km/6 dag/ 5 övernattningar) Örebro - Mogetorp - Storå - Stråssa - Ramsberg - Kloten - Grängesberg - Yxsjöberg - Djupdalshöjdens naturreservat - Eskils koja - Kopparberg - Kindla naturreservat - Nora - Örebro

Undvek de större vägarna så mycker som möjligt

Vy in mot Fåsjön norr om Nora

Nu är det höst

Hmm...vilken väg ska jag välja...

Ett utav målen med denna färd var att bevittna solens upp - och nedgång - från Kindlahöjden. I förväg visste jag ju att vädret skulle bli riktigt bra. Vistelsen vid och i Kindla naturreservat blev utan tvekan resans höjdpunkt.

Bilderna nedan är tagna från Kindlahöjden 425 m.ö.h

Skymning

Skymning

Skymning

Skymning

En ny dag randas

Gryning

Gryning

Gryning

Efter Kindla kändes det lite som att turen var över. Trampade lugnt ner till Nora för att där äta lunch. Fortsatte sedan mot Örebro. Sista natten sov jag vid ett vindskydd i Ramshyttan.

Ramshyttan

 

Inlagt 2015-10-06 10:57 | Läst 4476 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-10-06 13:36   Håkan Friberg
Uj Uj Uj. Du har startat något nytt. Åtminstone på Utsidan. Jag lääängtar till jag blir pensionär och kan bestämma helt över min tid.
 
Svar 2015-10-07 17:30   thegedd
Jag är övertygad om att du som pensionär kommer spendera din tid väl. Och glöm ej bort att skriva i bloggen emellanåt…den uppskattas ju av många.
 
2015-10-06 20:37   BrittMarie
Underbara bilder!
 
Svar 2015-10-07 17:32   thegedd
Tackar ! Hade jag haft en bättre kamera hade det troligtvis blivit bättre bilder…men men…å andra sidan…detta ska ju upplevas ”live”. Bilderna man tar (hur bra kamera man än har) blir ju bleka kopior av den verkliga upplevelsen på plats…tycker jag. Men visst...visst är det roligt att ha och titta på - som minne och inspiration…tills nästa färd...
 
2015-10-12 22:19   Swift
Ja visst är det fint att cykla! Roligt, nyttigt, miljövänligt. Och så känslan - vad finns bakom nästa kurva? Jag får sån lust att följa dig i spåren, särskilt som du tangerar mina egna hemtrakter (Grängesberg). Men det gäller att hitta lagom stora vägar. Alltför små vägar blir bara jobbigt och för stora innebär biltrafik. Hur gör du för att hitta rätt vägar vid planeringen? Och hur undviker du nykrossad makadam som jag tycker blir allt vanligare på skogsbilvägarna?

Hälsn Pelle
 
Svar 2015-10-13 13:34   thegedd
Först kollar jag in områden/platser som lockar och verkar intressanta. Sedan får man helt enkelt anpassa sig efter vägarna i närheten. Undviker givetvis de större. Och visst är det skillnad på underlag man cyklar på. Under denna tur blev det mycket grusvägar – och inte en enda punktering – vilket förvånar mig. Jobbigaste underlag är tjockt lösgrus – där cykeln ”sjunker ner”. På vissa skogsvägar var stenarna vassa, kantiga och stora - då promenerade jag bredvid istället. Bäst är ju givetvis hårdpackat - det blir ju som att cykla på asfalt.

Man får helt enkelt ta det som det kommer…se det som ett äventyr...
 
2015-11-23 11:47   äventyrssugen
Vilket fantastiskt fint ljus du hade både på morgon och kväll från Kindlahöjden. Sådana kvällar och mornar undrar man varför man överhuvudtaget sover inomhus ibland.
Jag håller med Per Kjellin i kommentaren ovan. Det verkar som om skogsbolagen alltmer kör ut riktigt grov och vass stenkross på vägarna. Nästan så man tror att de medvetet vill försvåra för folk att ta sig fram. Att gå, cykla och springa blir allt svårare på skogsvägarna. Det är knappt man törs köra bil på dem längre.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in