Mest om svenska fjällen.

Social, vettig och trevlig. Jättevan fjällvandrare med stor erfarenhet av orösade leder.
Gillar öde natur, tillika väl valda vackra tältplatser med vida utsikter där jag får vara ensam.
Gillar mest att bada vid öde fjällsjöar.
Står ut med det mesta..Alltifrån folk till ödemark.
Pensionerad polis nu plus 70, med konstnärliga och litterära ambitioner.
Lärare och handledare i kriminalteknik med inriktning på dokumenterande fotografi. Statlig utredare.
Boendes i Vasastan i Stockholm och på släktgård på norra Gotland.
Favoritområden i fjällen är: UnnaRäita, Mårma.

Användarnamn: Anders_sthlm

Intressen: Vandring, Jakt, Turskidåkning, Litteratur, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Stockholms vildmarker. Gotlands stränder. Norra Lapplands skogar och fjäll. Kajak i skärgården. Jakt och fiske.

Mer på profilsidan


Vulkanutbrottet på El Hierro.

Naturbloggar och allehanda upplevelsebloggar, om ditt och datt, vandringar eller fjällvistelser och toppbestigningar om vart annat, handlar väldigt mycket om att man personligen upplever något ‘just nu’. Det är ofta ‘jag är här’ Men i bland är det mer utav: ‘jag var här’. Tiden och det aktuella gentemot jaget är det viktigaste i bloggen.

Men, det går som sagt ut på att skildra något som är värt uppmärksammas. Det är då ofta fotografen observatören som står för det som sker. Det mest alldagliga blir något än mer privat och personligt då det hamnar i bloggen.

Någonting händer. Man får således ofta veta att man får: skavsår, det är kallt, ett tält reses eller man ser en vacker vy. Om man är utomlands är det en exotisk befolkning, ödemarker eller strapatser, ofta i kombination med äventyr.

Just nu i dagarna händer något väldigt märkligt. Inte bara att det föds ett nytt land, en ny ö, utan även att ett ovanligt och spektakulärt vulkanutbrott äger rum. Detta sker ändå vid Kanarieöarna.

Svenska medier är inte vidare intresserat av natur eller vetenskap. Det står väldigt lite om naturhändelser som denna i svenska medier. Ja, såvida det inte drabbar svenskar- (läs: svenska turister). Frånsett det, är det väldigt tyst..

I fallet nu med utbrottet på kanarieön El Hierro, ligger det mer som vanligt kring vad som utvecklas på Facebook eller Twitter. Där går diskussionerna vilda och inläggen haglar. Åsikterna går i sär.

Katastrof-apokalypter går i luven på sansade vulkanologer. Vanliga eco-turister och sensationslystna åskådare med sina Iphones, filmar och lägger ut ett förvånansvärt fritt och samtidiskt dramatiskt bildmaterial över händelserna.

Man kan gott säga att det här är den första cybervulkanutbrottet som sker på Internet.

Det är samtidigt demokratiskt och förvirrande. Alla har åsikter. Vad kommer ske här? Och när?

Den samtida vulkanologiska forskningen har nog kommit långt. Men att förespå och ‘katastrof-sia’ om vulkanutbrott är oerhört knepigt och idag med så mycket infrastrukturer som påverkas så väljer nog de flesta av dessa vetenskapsmän att ligga lågt. Man kan ju bara i sin vildaste fantasi föreställa sig vad ett stort utbrott kan ställa till med och vilka konsekvenser det kan få.

Men i tider då dystopier allt mer präglar vår stressade natur, triggar det här vulkanutbrottet på El Hierro fram mer och mer bisarra idéer och förlopp hos bloggare med känsla för domedagen.

 

 

 

För intresserade finns följande länkar:

http://earthquake-report.com/2011/09/25/el-hierro-canary-islands-spain-volcanic-risk-alert-increased-to-yellow/

 

http://www.01.ign.es/ign/layoutIn/sismoListadoTerremotos.do?zona=1&cantidad_dias=10

http://www.diarioelhierro.es/t26496/pag01.asp?Id=26496&Tp=26496&Md=7

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-11-08 13:27   Thomas Traneving
Oj vad konstigt. Min arbetskamrat och jag pratade precis om detta vulkanutbrott och undrade vad som hände (med anledning av att Svensk media är så tyst). Ska kolla in din länk. Intressant! /H
 
2011-11-08 20:43   Anders_sthlm
Som jag fattat det så kommer så småningom vulkanen titta upp ur vattenytan Ungefär som ön Surtsey gjorde 1964.
På den tiden, då i fick man ju ledigt ifrån skolan för att gå hem och titta på detta i svart/vitt i teven Det var spännande på något vis. Tidningen ‘VI’ hade ju även då ett fint och berömt reportage med flygbilder om Surtsey även det i svartvitt om ni minns.
 

Läs mer i bloggen

Det våras för Gotland.

Sjunkna vrak. Båtskrov av gamla kalkskutor i badviken, Kappelshamn, Lärbro. 2023

You only live twice.

You only live twice...

Fjällmassiven har olika personligheter, olika typer av karaktärer, ungefär som om dom har något av obekanta sällsamma egenskaper vi vill locka ur dom.  Vissa tilltalar oss, andra inte. Vissa känns trygga, andra definitivt inte. En del skrämmer. Vissa har namn som: ’Sjuodji’, ett väsen som både ser och hör allt, särskilt när någon skryter eller talar illa om någon. ’Äpar’ ungefär vid samma plats, som kanske många vet, är namn på en myling, ett dött barn som skriker. Längre in i Sarek vid Sarvesvagge finns fjället ’Kalme’, en plats där nån legat obegravd. Vissa namn är fortfarande besjälade med mystik och undanhåller det outsagda.

Tanklöst, Omoget och Egoistiskt.

Graustäde Fiskeläge Fleringe. Gotland


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.