Mest om svenska fjällen.

Social, vettig och trevlig. Jättevan fjällvandrare med stor erfarenhet av orösade leder.
Gillar öde natur, tillika väl valda vackra tältplatser med vida utsikter där jag får vara ensam.
Gillar mest att bada vid öde fjällsjöar.
Står ut med det mesta..Alltifrån folk till ödemark.
Pensionerad polis nu plus 70, med konstnärliga och litterära ambitioner.
Lärare och handledare i kriminalteknik med inriktning på dokumenterande fotografi. Statlig utredare.
Boendes i Vasastan i Stockholm och på släktgård på norra Gotland.
Favoritområden i fjällen är: UnnaRäita, Mårma.

Användarnamn: Anders_sthlm

Intressen: Vandring, Jakt, Turskidåkning, Litteratur, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Stockholms vildmarker. Gotlands stränder. Norra Lapplands skogar och fjäll. Kajak i skärgården. Jakt och fiske.

Mer på profilsidan


Tanklöst, Omoget och Egoistiskt.

Graustäde Fiskeläge Fleringe. Gotland

”Men allemansrätten ger ju inte folk rätt att bete sig hur som helst va?”

Jag kan bara kortfattat beskriva hur det varit på Gotland sista åren. Turisterna har blivit allt mer gränslösa och invaderande. Husbilar parkeras i ängen, tältare tältar i naturreservat. Vissa stjäl till och med trädgårdsmöbler till sina tält. Nednötningen vid sanddyner ökar. Folk stänger inte grindar. Lammen springer lösa på vägarna. Fekalier på rastplatser.

Ändlösa bilparkeringar på åkrar intill badviken. Skrämmer man inte häckande fåglar, så plockar man rara växter, gräver efter fornfynd, grillar på hällar, kastar sopor från bilfönster. Pissar i gränder, fyllekräks, dansar nakna..ja, vad som helst.. rena häxdansen med turister.. överallt.

Allt i allemansrättens namn!

Jag satte upp en skylt på badvägen.-Privat väg!- Den revs ned. Fem husbilar körde ned till badstranden och parkerade på heden under samma dag. Ska jag sätta mig på vägen som en överårig miljöaktivist?..

”Vi har rätt att köra här!” ” Vi har rätt att tälta här!” ”Vi har rätt att plocka dina hallon” Ojdå, Vi trodde de var vilda”

”Men du är ju en folkilsken gubbjävel”

Till och med fjällgurun Claes Grundsten gör ju nu reklam för att åka husbil på Gotland i sin blogg, och parkerar skamlöst bland vridna martallar i jakt på sina ’Kodak-Moments’ i Ansel Adams anda.

Vad han kanske inte tänker på, är att hjulspår på strandburgen ger fula märken som inte går bort, även under lågsäsong.

Det märkliga i denna egoism som husbilen har, är att den konkurrerar ut andra. Ingen vill vandra, lägga sitt badlakan nära dessa. Dom lägger beslag på naturen av ren egoism.

Eller så smygar man in ett tält i syrénbusken som en tjuv om natten, bajsar bredvid. Pumpar skamlöst vatten ur ens brunn.

Allemansrätten har som sagt blivit till själva essensen i svenskt friluftsliv. Den har en stark kärna som gör att den griper sig kvar.

 

Massförkomst av orkidéer: St Pers Nycklar. (Juni 2023) Snart nedkörda av parkerad bil.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-09-22 16:27   lipfip
Sorgligt att det måste bli så, Anders.

(Men fin bakgrundsbild för bloggen – helt utan husbilar)
 
Svar 2023-09-22 18:25   Anders_sthlm
Egentligen skulle blogginlägget bli ett jolmigt ”feelgood- inslag” om rara växter på Karlsöarna med kajakpaddling, där den mycket sällsynta växten Karslösallat skulle förevisas.
Men.. sedan läste jag gamla trådar om allemansrätt här på utsidan och kom på andra tankar! Det finns ju ett oerhört textmaterial i Forumet här att ösa ur och bli inspirerad av. Attan’ och Satan i gatan’ vad folk skapar aggressioner kring nyttjanderätt. På det märkliga viset kan ju även motsättningar vara inspirerande. Det märkliga här, är oftast att folk ger sig inte.
Sorgligt med husvagnar? Ja visst! Folk fattar inte vad strandskydd är. Allemansrätten är ju töjbar. Dessutom verkar den vara en outhärdlig konsensus.
Om det handlar om Lactuca quernica eller Orchis mascula. Ja, då är det bara ord, ord, ord. Handlar det däremot om konflikter och värderingar, då skapas Uppmärksamheten.
Vi kan inte föreställa oss en natur utan människor. Det vore omöjligt.
 
2023-09-22 18:17   fowwe
Hej Anders. Först av allt - det är väldigt roligt att du återigen är synlig på Utsidan! Det blev ett slags tomrum när du "försvann".

Det du nu skriver om tror jag avspeglar något djupare, kanske inte hos alla men hos många. Synen på naturen har förändrats i takt med andra förändringar om hur vi upplever verkligheten. Och därmed hur man kan bete sig. Redan den gamle Torwald Wermelin på Argaladeis tid motsatte sig synen på naturen som "en slags kolstybbsbana att springa sig svettig på" (citerat fritt ur minnet). Nu har vi tagit det synsättet till flera nya nivåer där naturen blivit en slags plats för oräkneliga sorters aktiviteter - inte som något som är intressant och ovärderligt i sig. Annat än det rent estetiska eller "häftiga", t ex som motiv till våra foton.

Vad man ska göra åt detta vet jag inte, men jag har stor respekt för alla (oftast kvinnor) som drar med sig förskolebarn m fl ut i naturen och lär dem att trivas där. Och vara varsamma med det de ser.
 
Svar 2023-09-22 19:09   Anders_sthlm
Hejsan Hans.
Ett stort tack.
Jag kan bara återgälda det till dig. Jag är så full av uppskattning över det du skriver här.
Det påstådda tomrummet som uppkom efter att jag la’ av’, har nog fyllts, av i mitt tycke bättre förmågor. Det finns en hel del av dessa som dessutom skriver väldigt kunnigt och insatt i olika ämnen.
Jag beundrar din förmåga och ambition att hålla stånd mot dumheten, bara den kraften du besitter är enastående, och den kan ju inte nog prisas. Ibland vet man ju inte om det är enfald eller mångfald som ska vägas…och ibland när en tråd i forumet inte kan bli värre…Ja då dyker du upp! När andra har kommit till en punkt av uppgivenhet inför inskränkthet då kommer ett nytt inlägg ifrån dig. Jag är full av beröm över detta.
Nu har det ju blivit en hel kör av ’nyttjanderättskränkta’ som pockar på uppmärksamhet.
 
2023-09-23 05:55   HasseQ
Tråkigt att folk inte kan uppföra sig och ta hänsyn. Inte ok att köra bredvid vägen eller skräpa ned. Tänk på att Allemansrätten och husbilar inte har någonting med varandra att göra. Tänk oxå på att man inte får hitta på egna regler och sätta upp egna skyltar.
 
Svar 2023-09-23 09:56   Anders_sthlm
Jodå. Som markägare sätter jag upp skylt!
B.B. 12 kap. 4§, om tomt, plantering eller särskilt skadekänslig mark. och som markägare får jag bestämma om enskild väg. Dessutom har kommunen gett tillstånd till skylt. Så det handlar inte om egna regler här.
Gotland har strandskydd 100–300 meter ifrån stranden. Vitsen med det är just att värna allmänhetens rätt att kunna vistas vid havet och inte stöta på husbilar och tältare som ockuperar marken i egoistiskt syfte.
Blanka husbilar som står på rader, och tro mig det kan stå 25–30 husbilar på vissa platser i klungor. Vissa av dessa använder fiskebodarna som avlastningsplats för sina sopor, dumpar avfall i uppdragna båtar.
Du har rätt, vad har en husbil att göra på en gotländsk strand!
 
2023-09-23 10:40   HasseQ
Tycker bara att det var ett lite surt inlägg, som vevar mot alla som besöker Gotland på semestern. Hoppas att det bara är ett fåtal som uppför sig illa. Dessutom blir det ju mer och mer P-förbud och avgifter osv, vem vill åka dit då ? Dom locals som inte gillar turister kan väl omgruppera till Korpilombolo på sommaren.
 
Svar 2023-09-23 10:58   Anders_sthlm
Ja tro mig. Jag är jävligt sur och lägger inte fingrarna emellan med tramsåsikter heller. Kan man inte respektera lagen och uppföra sig hyfsat så fungerar det inte. Det spelar ingen roll om du är turist och gnäller om ditt och datt: P förbud och avgifter. Dom får gärna höjas för mig.
Flytta ? Skitsnack! jag och min släkt har bott här sedan hedenhös.
 
2023-09-23 15:39   Anders_sthlm
Ytterligare Kommentar:

Som sagt, jag tycker det är så konstigt med Claes Grundstens husbilsåkande på Gotland. I en av sina fotoböcker skriver han om hur han åkte helikopter med glaciologen Per Holmlund en gång i tiden (på åttiotalet ) och tog fotografier av fjällen och hur illa han sedan tyckte detta 'hissfotograferande' var. Det gjorde inte fjällen rättvisa, och han upplevde bilderna som falska och konstgjorda. Fjällen skulle avbildas på sina egna villkor. Att åka upp på en fjälltopp var fy. Bilden kunde inte tagas förrän man kämpat sig ditopp.
Jag förstår inte varför samma resonemang inte gäller Gotlands raukar och skrovliga martallar? Nu är det tydligen drive-in som gäller. I rask takt avverkas fotomotiven. Det hela känns tomt och innehållslöst i mitt tycke.

Jag vet inte hur många tusentals kronor jag slängt ut på Claes Grundstens fotoböcker under decenniers lopp för att ge till utländska vänner och i till andra i julklappar. När jag var i New York hos några härförleden såg jag i deras flotta Manhattanvåning på ett glasbord ligga istället, en amerikansk utgåva om Cascade Mountains av någon fotograf. Min bokgåva ’Dag Hammarskjölds fjällvärld’ såg jag inte. Den hade ratats. Jag blev arg, kände mig kränkt. Vår nationella fjällfotograf, va?? Och gör man så med en gåva?

Jag brukar läsa C.G. blogg ofta, inte minst för att se vad Maestro egentligen gör i Sarek och har för sig med sina tillbedjare, och inte minst för att förstå hur en riktig Sarekvandring ska avbildas och gestaltas. När han svingar sin trollstav över deltagarna på hans fotoresa sprider ju sig detta gyllne stoft som vi Sarekälskare så väl behöver.
 
2023-09-27 15:29   sachsaren
Hej Anders, tackar för din text. Den är mycket öppen och kritisk. Å andra sidan är den väldigt diplomatisk vad gäller själva husbilsfolk som gör så.
Du nämner bara ett konkret exempel och det är en framstående svensk fjällguru.

Hur stor skulle du bedöma andelen utländska (icke-nordiska) husbilar som överskrider allemansrättens brukliga regler och goda sedvanor?

Det var mycket hedersamt av dig att inte peka ut vissa folkgrupper. Men jag undrar ändå. ;)
 
Svar 2023-09-27 20:47   Anders_sthlm
Hej och tack för din fråga.
Tur att jag inte skriver samer va?
Det är så mycket ’mentalt förslummade’ inlägg lite här och var, (speciellt i forumet,) nyligen nu om att ifrågasätta samers rätt till ett eget språk. Dumheterna rullar vidare således och stoppas inte. Du kan läsa ovan om en snubbe som tycker jag borde flytta till ’Korpilombolo’(vad nu det betyder)
Nåväl, Jag satt och läste om inlägg i ett husbilsforum om förfördelade bilister som inte alls insåg att dom var till någon skada.
Förr i världen var Sitasjaure, uppe vid Ritsem fullständigt nedlusat av husbilar. Sedan sattes en bom upp. Den revs ned.
På Ekstakusten på Gotland stod i somras, på en sträcka på tre kilometrar: 45 husbilar trots att det är ett naturreservat. Det är mycket det! Det var nog en del utländska bilar där. Folk tror inte att kalkgrus är känsligt med det är det, speciellt på vintern det blir fula hjulspår. Vägbommar hjälper föga-- man kör ändå!
Synen på natur har förändrats.
Vänliga hälsningar.
 
2023-11-01 19:05   seobserver
Inte bara på Naturreservat, utoimhus elkontakter har nyttjats 3 x hos mig 2,5 km från havet. Husbilsägare beter sig skrämmande.
Roligt att du skriver igen Anders. Och om rediga problem.
 
Svar 2023-11-02 13:31   Anders_sthlm
Hej,hej! Javisst!... gränslöst invaderande, utan respekt för person och don. Men det är än väl värre där du är med Knäbäckshusen, stranden där.
Sedan vet man ju inte vad Putin kommer ta sig för. Rätt vad det är, så är väl trädgården full av ryssar här.
 
2023-11-03 11:19   seobserver
Vi lever i oroligare tider Anders.
 

Läs mer i bloggen

Det våras för Gotland.

Sjunkna vrak. Båtskrov av gamla kalkskutor i badviken, Kappelshamn, Lärbro. 2023

You only live twice.

You only live twice...

Fjällmassiven har olika personligheter, olika typer av karaktärer, ungefär som om dom har något av obekanta sällsamma egenskaper vi vill locka ur dom.  Vissa tilltalar oss, andra inte. Vissa känns trygga, andra definitivt inte. En del skrämmer. Vissa har namn som: ’Sjuodji’, ett väsen som både ser och hör allt, särskilt när någon skryter eller talar illa om någon. ’Äpar’ ungefär vid samma plats, som kanske många vet, är namn på en myling, ett dött barn som skriker. Längre in i Sarek vid Sarvesvagge finns fjället ’Kalme’, en plats där nån legat obegravd. Vissa namn är fortfarande besjälade med mystik och undanhåller det outsagda.

Vi lever i uppmärksamhetens tidevarv

Endast uppmärksamheten räknas.

Vi har nu här fått en värdegrundsdiskussion här om STF som är ett exempel på detta med hur mycket uppmärksamhet ett ämne kan få, och hur genomtröskat det blir, innan det spottas ut och en ny diskussion uppstår... Värdegrunden har idag blivit ett älskat objekt för att skapa en affekterad rörelse bland läsarna, vare sig det rör sig om ett angrepp på något, eller avvisande av fakta, så visar det hela hur lite det behövs för att sätta hjulen i rullning.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.