<% if (!$currentUser): %> Logga in <% else: %> Logga ut <% endif %>
Bloggar > Karin Trolin

Karin Trolin

Kontinuerliga forsar o canyons i Alperna! Placerad på karta

Efter att i flera år pratat om att fixa en forsträff nere i alperna, liksom vi brukar göra på flera orter o områden i Sverige så var det äntligen dags.

I mitten av juni så var vi ett gäng forspaddlare härifrån Sverige som åkte ner  för att paddla en vecka. Vår vän Julien Turin ( Alpint äventyr) , som tidigare jobbat som forsinstruktör bla här i Sverige  många år, ställde upp med bilar o fixade ett ställe att bo på samt  kajaker att hyra till en bra penning. Då det blir lite mer stök när man skall iväg så långt o paddla o flygbolagen ogillar att man släpar på dessa kajaker, även om de är ganska små jmf m andra båtar.  I det här gänget var det några som tänkte bila ner medan de flesta flög.  Så några kajaker kunde vi packa på bil-taket.

 

Jag o Simon E åkte ner lite tidigare för att hinna paddla några dagar till. Sedan på tisdagen var de flesta på plats o paddelsugna. Planen var att paddla så mkt vi kunde av de fantastiska älvar o åar i närheten av Briançon innan helgen då den lokala / nationella paddelträffen tog vid m musik, tävlingar o häng.

 

I området finns paddling för alla nivåer, men man får räkna med att forsarna är väldigt kontinuerliga oavsett gradering. Vi ”värmde upp” m två st klass 4 sträckor  precis i närområdet. Den första; en sträcka av "La Durance", som börjar strax norr om stan o rinner ner igenom den, den andra "La Guisane" ( som börjar uppe i Serre Chevalier o rinner ner till Briançon. Djupa canyons!

Två fina sträckor men attans vilken hård uppvärmning. Hemma i Sverige är vi mer vana vid att det det är forsar av ”pool-drop” – karaktär dvs; man paddlar en sträcka o sen är det lugnt emellan så man kan ta igen sig lite alt gå upp o reka / vänta in sina paddelkompisar. Här var det fullt ös från start ( började m den hårdaste delen puh) o rann på bra så det var bara att försöka hålla sig fokuserad o läsa forsarna vartefter de kom. Sålänge Julle var först var det lättare att hålla kurs förstås, men att gå upp o reka någonting förstod jag snabbt var bara att glömma. Detvar längesedan jag hade sådant adrenalinpåslag som första biten där.  Nu gick allt bra, men lite läskigt är det när man inte vet hur det ser ut framåt.

 

När de andra kom ner så fortsatte vi paddla olika delar beroende på folks dagsform, men en stigande trend av nivå kunde vi allt ana! Fina paddelsträckor av olika karaktär avlöste dagarna, Det är ju fantastiskt att ha någon med lokalkännedom som Julle som kan berätta vart ilägg o urtag är, vilken nivå de olika forsarna är på samt ge oss bra alternativ för dagarna! Därav en mycket effektiv paddelvecka utan några turistmisstag som lätt annars tagit vår tid!

 

3e dagen åkte vi ner till Forsstaden o campingen runt slalombanan i L’Argentiere. 

Började m en tur uppifrån bergen o slutade där nere vid campingen. Fin sträcka o snäll fin grad förutom några partier i början.

 

Eftermiddagen spenderade några hugade paddlare som kände sig starka i Durance- canyons , som tyvärr var lite låg för tillfället o därav mindre action än förväntat. Vi andra hängde runt slalombanan o surfvågen nere vid campen. Vilket fantastiskt bygge o forsmecka de fått till där förresten.

Folk vallfärdar från hela världen för att bo o paddla med detta som utgång.

 

4e dagen paddlade vi en lite lättare sträcka uppe i -……-dalen  utan julle’s ledning. Vilket är kanonbra, att träna på att leda o reka allt själv, för att inte förlita sig för mkt på andra när man paddlar.

 

5 dagen : Veckans höjdpunkt närmade sig!  Nu skulle vi upp i bergen mot Le queyras-slottet. O paddla en djup canyon av klass IV – V . Jag var lite nervös inför detta med must run sektioner o svårt att reka på vissa sträckor, men var helt inställd på att köra,.

La guile!! 

En fantastisk tur m stor variation. VI fick lite äventyrliga extrautmaningar i form av simmare på branta / kontinuerliga sträckor som gjorde att Julle fick sprätta iväg många km för att rädda en rymmande båt. Medans vi andra fick ta oss neråt utan förguide. Det var en spännande utmaning det med.  Vissa lyft fick vi göra o reka ifrån både kajak o land växlade. En heldag i kajaken med en tur som sent kommer glömmas. Smala canyons där allt vatten pressas ihop på bara några meter, till fantastiska o tekniska bouldergarden,  okörbara sieves o dödsfällor växlade våra utmaningar under dagen.

La queyras Fors-starten m via ferrata på forskanten!Hårdare parti m undercut, som måste avsäkras!Nån simning!Go avslutning!

 

Dagen efter det lördag, körde vi vattenfalls booster. En sträcka på ca 2,5 km m bara vattenfall på vattenfall, Människotillverkade drops/ cementkanter på 1-8m för att dämma upp bäcken under vårflod mm. Väldigt bra boof-träning o snällt vattenstånd.

 Föraren! Sista dagen var det tävling i dalen. Vi skulle köra samma sträcka som vi kört idigare under veckan på La Guisane. Väldig uppbackning o deltagande lokalt o nationellt, men när vi , jag o Linda skulle vara med tittade de konstigt på oss o funderade om vi verkligen visste vad det innebar. Att det var klass 4 paddling på sina håll o skulle bli tufft. Vi fick en väldig uppmärksamhet o en helt egen klass till slut…. o jag funderade mycket om de inte hade några paddlande tjejer alls här!?

 

Jag drog upp en rejäl skreva på båten o hade ett sjunkande skepp efter halva tävlingen så fick tyvärr avbryta, De andra gick det bra för!

 

>Området är helt fantastiskt för paddling, det finns forsar o creeks åt alla vädersträck!

>Villa Briançon rekommenderas för boende.

>Ta kontakt m Julien Turin där nere i Briançon alt häng med nästa sommar då det troligast blir en ny omgång m paddelträff där nere!

Briançon-dalen

Postat 2012-10-30 00:21 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Friluftslivutbildning/ Fjällguide!!

Tillbaka ifrån Sarek är det nu dags att ha infoträff för

nästa års klass!

Men det finns fortfarande chans att söka:

Sista chansen att söka till "YH FJäll o Äventyrsledare" samt 

"YH Natur o Friluftsentreprenör" i Älvdalen är nu!


Den 19 maj är sista datum att söka dessa utbildningar som ger

chansen att arbeta med friluftsliv o guidning i fjäll o vildmark.  

Certifieringar och kurser enligt svenska och internationella organisationers 

normer. se mer på: http://www.alvdalen.com/sv/Alvdalens-Utbildningscentrum/Vara-utbildningar1/Fjall--och-aventyrsledare/Ansokan-infor-start-ht-2010/

Postat 2011-05-17 08:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Alpin Klätterträff Sylarna Placerad på karta

Ja så var ännu en Sylarna -helg lagt till minnesposten. Östersunds klätterklubb ( ÖKK) tog för många år sedan initiativ till en nationell alpin klätterträff i allas vårt sydligaste alpina fjällområde Sylarna.

En fantastisk tillställning redan ifjol då helgen också sammanföll samtidigt som andra årliga "Girl's get Higher" -träffen.

I år hade vi dock lite mer tur med vädret.  Vi valde att senarelägga hela tillställningen eftersom vi ifjol blev inblåsta o inte tog oss längre upp i bergen än närliggande husbergen Herr- Fruntimmersklumpen.

Av de fyra dagarna i massivet så blev 50% vindstilla o helt klarblåa skyar. Fantastiskt...   speciellt m tanke på att veckan innan hade stormat rejält så både Sylarna o Storulvån fått stänga både station o vägar upp.o nu veckan efter är samma läge!

Det innebar visserligen också att det var enorma mängder människor som ville till fjälls nu när det blev en lite lucka i vädret.

trångt men mysigt!

 

>>Under onsdagen hade några av tjejjerna varit uppe o kört "Martins åk" i midjedjupt puder ( helt orört sedan långa ovädret innan)

>>Torsdagen blåste det hund. Vi provade gå uppåt massivet utan sikt så långt det gick..  När vi kom i höjd m vaktklumpen så blåste det 30-35m/s sidvind i byarna o vi fick stanna upp i emellanåt för inte blåsa omkull. När det sedan blev ihållande, insåg vi att vi inte kunde ta oss framåt längre...

Utmaningen blev att få av stihudar o ställa om för nerfärd utan att släppa det minsta tag om något....  Då skulle det ligga nere vid Spåjme sekunderna senare..... 

På kvällen bjöd Anna- Malou på bildspel om klättring ifrån Norra skandinavien! Fin inspiration för hela gänget!

>>Fredagen: Bluebird o noll vind.Halva gänget körde St Syltranversen. 3 replag valde Djävulskammen istället för mer ihållande klättring o mindre transport. Fin approach över glaciären upp mot pinnaklarna.

.

Klättringen på kammen var dock klurigaste snöläget nånsin...  För skört o lite för att kunna få fäste m stegjärn o yxa, men för mkt för att se säkringsplatser...  Intressant. Att vi dessutom var tre replag gjorde att det blev lite väntan emellanåt. En bra dag o plats i solen för dylikt iaf!  Man kan ju må sämre!

Svår lead i rassnön... mer mixad kllättring än tänkt...Men uppåt gick det!Väntans tider under på Djävulskammen....Mattias o jag på standplats 2erika spanar ner från utomordentlig plats på jorden!Marre säkrar MalouMattias på sista repan...

Kvällen : Erika Ranbrandt höll bildspel om klättring i Sylarna-området!

 

>>Lördagen var det blåsigt igen, varmt,  men bättre sikt. En perfekt dag för köra lite skidåk. Lillsylen för några o vi körde rännorna på fruntimmersklumpen. RIktigt fin åkning!

>>Söndagen som var avresedag föll sig också ljuvt solig o inbjudande så vi som bestämt oss för lägga energin i år i den alpina miljön ist för skida de 16km ut t Storulvån kunde inte hålla oss från att äventyra lite då med innan hemresan.

7an i profil nerifrånUlf på väg upp i snörännanuppåt kruxet..Sista biten på snöfältet, utsikt mot templet.Urtoppad på Herrklumpen...

7an, snörännan m klippkrux på slutet blev dagens utmaning...  En snäll favorit i repris från fjolårets ovädersdagar. Grym utsikt över Sylmassivet!

Tack för en grymt trevlig o givande helg alla ni som var med!  Både ÖKK samt "Girls get higher" -gänget! Vi ses nästa år o håller tummarna fler alpin-intresserade klättrare hakar på då!Halva ÖKK-gänget!

Sylmassivet ifrån vesslan...

Postat 2011-04-08 23:13 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Isklättring på gång!

SÅ har turen kommit till Hälsingland. Med en sådan fantastisk förvinter har nu isfallen inte bara växt till utan är på god väg även här i södra norrland.

I tisdags 7/12 var jag ute på rundtur o kikade lite. Isfallen i Gryttjesbo o Orfa hanns inte med, så blir deras tur snart.

Dock så har Offerberg börjat komma igång nu. Fortfarande lite tunt,

 

Någon mil SÖ om Järvsö ligger den lilla pärla Offerberg nära intill Riksväg 83.

 

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Offerberg

Här finns  ca 15 m hög vertikal, med flackare is ovanför. Totalt ca 25 meter klättring.

 

 

Postat 2010-12-09 21:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Creeking o ledarskap i Åreforsarna! Placerad på karta

Äntligen var det dags för den efterlängtade Creeking o instruktörskursen!

Laddat gäng!

Under veckan hålls det kompetensutvecklings kurser inom forspaddling i Åreforsarna. En specialinstruktör från Sweetwatercoaching i England, Dennis Newton har hyrts in för att utbilda vidare de forspaddlare i Sverige som har kommit en bra bit på vägen o kanske instruerar själv men gärna vill höja sin egen nivå samt få ny inspiration och bättre teknik.

Dennis Newton  a relaxed coach! ;)

7 peppade paddlare var vi som fick chansen att suga åt oss tips och tekniköveningar under veckans första två dagar. Idag o imorgon kommer 7 till!

I Åre har det ju varit kaotiska översvämningar och störtfloder ner från skutan som rasat sönder vägar och div nödvändigheter för att ta sig fram. Men lagom till söndagen gick det iaf ta sig fram..  utmaningen låg nu i att hitta forssträckor med "lagom" mkt vatten...

De forsar som vanligtvis fungerar under denna del av sommaren var överfyllda och svåra att använda sig av. Vålån och Enan fick på foten o det fick bli gamla goa Medstugeån till kurslokal.

Här kan man hitta både svåra och lätta forsar med tekniska partier i form av drop's och fall, stora vågor o valsar. Bra för oss som dels ville träna svåra linjer i forsar utan alltför stora konsekvenser om något går fel. Samt svårare passager för att applicera de olika intränade teknikerna.

rekning!Boof!Slide o inglidnings-träning!Torrsimning ( el landövningar) = viktig förberedelse!

En fantastiskt bra kurs och Dennis får fem tummar upp för sin pedagogik och förmåga att se de olika deltagarnas behov.

Paddeldrag, kajakkantningar, kraftanvändning och sinnet har fått sig en rejäl boost!

Mer paddling till folket, o nu skall vi hem och fila lite mer på de fortsättningskurser samt creekingkurser som hålls i firman! :)

www.explore61n.se

GÄnget!Grym paddling, en nöjd Max!"Ugandatransportering" i SverigeKarin in action!

Postat 2010-06-23 11:40 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 6 Nästa Sista