Texter om vandringar, erfarenheter, geocaching & friluftsliv

Vandring är en stor passion. Efter ha vandrat i flera år i svenska fjällen och låglandsleder bl.a. Höga Kust-leden och Bergslagsleden har jag vänt kosan mot Sydeuropa. Där finns många intressanta bergsområden bl.a. Pyrenéerna och Alperna. Hittills har jag hunnit med två turer i Pyrenéerna och första gången i franska Alperna i somras (2010). Gjorde en tur i Skottland för flera år sedan. På hemmaplan försöker jag gå ut på Bohusleden när tillfällen ges. Även dagsturer i naturen runt och utanför Göteborg.

Bor numera i Göteborg.

/Jonas

Användarnamn: greenjuice

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Utförsåkning, Vandring, skidåkning, geocaching, matlagning ute i naturen

Mer på profilsidan


Tarptents nya modeller - Scarp 2 & Hogback

I höstas kom Tarptent ut med en ny tältmodell som påminner om Akto och väger 1250 gram. Enligt hemsidan är modellen ett fyrasäsongstält och kan förstärkas med ytterligare stänger. Tältet heter Scarp 1 och väger 1250 gram. Dessutom var det dubbelvävt tält, alltså med innertält och yttertält.

Scarp 1

 Nu har Tarptent åter lanserat nya tält, Scarp 2 och Hogback .  Medan Scarp 1 är solotält så är Scarp 2 för två personer. Hogback är vad jag uppfattar har plats för fyra personer. Dessa tältmodeller är flexibla. Man kan bara ha yttertält om man vill. Vill man förstärka dem som fyrasäsongstält kan man resa upp extra stänger så det blir vindstabilt. Än så länge är informationen om de nya tältmodeller begränsad.

Scarp 2

 

 

 Hogback

Det som är intressant med tältmodellerna är att Henry Shire tycks gå längre än vad Hilleberg har gjort med Akto. Att ha längre båge i mitten. Men det återstår att se när friluftsfolket köper hem de nya tälten och börjar använda dem ute i skogen. Är de tillräckligt stabilt för tex svenska fjällen? Det blir spännande! 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-03-10 19:00   Staffan Andersson
Hogback väger ju kring 1.8 kilo. Mkt bra vikt/person där
 
2009-03-10 19:05   Håkan Friberg
Klart intressant! Hoppas att du har ögonen öppna och kommer med mer info i sinom tid. Både Scarp2 och Hogback intresserar mig.
 
2009-03-10 19:43   peter1969
Är det inte lite vilseledande när ett företag som heter TARPTENT gör tält som har innertält?

Men dom verkade fina i alla fall.
Håller med Staffan om Hogback.
 
2009-03-10 21:29   Öhrnell
Hm. Scarp2 har exakt sådana korta stödpinnar som jag hade tänkt ha på mitt Öhrnell 2. Så idén i sig var alltså inte så dum!

Attans Jonas, nu fick jag lite dåligt samvete för att jag inte kommit igång med mitt solotarptent ännu. (Pappa retas med mig för att jag aldrig kommer till skott...)
 
2009-03-11 14:27   brigas
ettan verkar ju kunna göras fristående liksom tvåan.
Ett mer välvädrat alternativ till Akto tex.
 
2014-07-23 11:58   thureb
Nån som har erfarenhet av Scarp2?
 
Svar 2014-08-03 22:33   greenjuice
Jag har ingen erfarenhet av Scarp 2. Jag äger TT Double Rainbow. När man läser runt på nätet om Scarp 2 så är omdömen positiva. Men tänk på att man får själv sömtäta tältet om man köper hem det.
 

Läs mer i bloggen

Vandring i Gran Paradiso, Alta Via 2

Årets vandring skedde i italienska Alperna. Tidigare har jag mestadels vandrat i franska Alperna bl.a. i nationalparken Ecrins och Vanoise. Även har jag gått i Pyrenéerna ett par gånger på både spanska och franska sidan av bergskedjan. Den här gången var jag nyfiken på nationalparken Gran Paradiso på italienska sidan av Alperna. Det skulle åter bli en ren stugtur igen. Vi skulle gå från Chardonney till Courmayeur på en led som heter Alta Via 2.

Hemkommen från italienska Gran Paradiso

För en vecka sedan kom vi hem från italienska Alperna där jag och min färdkamrat har vandrat på Alta Via 2-leden som passerar nationalparken Gran Paradiso. Det var en mycket fin tur. 

Fortsättning om Viewranger: Skärmdumpar

I förra inlägget presenterade jag hur Viewranger fungerar och vad man kan använda appen till för. Jag har mest nytta av Viewranger på hemmaplan eftersom jag beger mig ofta ut på rundvandringar här i Skåne. Vid längre turer som alp- eller fjällvandringar använder jag mest till att lokalisera min position ute i terrängen. Att använda appen varje dag vid längre turer blir problematiskt då batteriet inte håller mer än en dag även om mobilen körs i flygplansläge.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.