Recept

1+1

1 st Varma koppen + 1 st snabbnudlar Läs mer

Amerikansk energibomb

Smör Honung Mashmallows Jordnötssmör Russin Jordnötter Havregryn Koka upp smör, honung, mashmallows och jordnötssmör. Blanda i de andra ingredienserna medans varmt (viktigt). Gör en så tjock smet som möjligt, packa med våta händer i en form. Kyl och skär när den kallnat. Smaklig ... Läs mer

Baconscones

Varför inte unna sig nybakat bröd sent på turen? Stek ett paket bacon i stekpannan på trangiaköket. SPRARA FETTET!!!! Blanda ett paket sconesmix enligt anvisningarna placera en utplattad degbit, nästan lika stor som stekpannan, i fettet. Stek på lite lagom värme!! NJUT! Tipsare Olle ... Läs mer

Belungaburgare

En nyskapande vegetarisk burgare Läs mer

Blåbärsgröt

Följ ditt standard recept på havregrynsgröt. Jag brukar köra 1 del gryn och 2 delar vatten + lite salt. Tag sedan Ekströms blåbärssoppa och \\\"läs baklänges\\\" på receptet. Har du två dl. gryn och 4 dl. vatten kollar du hur mycket blåbärspulver som går åt till 4 dl. vatten och tillsätter ... Läs mer 2

Bovetemums

Rawfood på turen! Bovete som blötläggs i minst åtta timmar behöver inte kokas vilket är smidigt som tusan. Direkt när man vaknar är frukosten klar, nästan. Tillsätt bara lite torkade frukter av favoritsort, nötter, kanske lite honung eller någon annan favorit. Nedan följer det recept som jag brukar använda mig av men som jag skrev innan, testa att blanda i vad du gillar. Läs mer

Brödtips för den late gourmeten

Köp Bake off bröd linda in dom i ca 2-3 varv folie, grädda dom i utkanten på elden ca 10 min vänd o vrid dom ofta. Läs mer

Bär-müsli

Supersnabb och mättande frukost! Det är förstås godast med nyplockade blåbär, därför kan du packa de torkade bären separat (och äta upp dem senare) om du har turen att hitta blåbär. Läs mer

Bästa frukosten

Vi testade följande grötblandnigar under förra sommarens fjällvandring, helt suveräna. Basen var vanliga gröt varianter, mannagryn, havregryn, råg etc. Det som gjorde dem otroligt lyckade var att blanda i torkade frukter, papaya, ananas, äpple osv. som gick med i kokningen också. Men bäst var ... Läs mer 1

Chokladgröt

2 - 4 dl havregryn beroende om man är på fjället eller inte 4 - 8 dl vatten ska vara dubblet så mycket 200g choklad Tillagning: Koka gröten som vanligt och precis när ni hällt upp den i kåsorna så lägger ni i chokladbitar efter behag 4-14 stycken är lagom (det är 28 i ett paket så 14 var) ... Läs mer

Davids goda baconpasta

En fet och energirik rätt. Enkelt att tillaga både i stormkök och hemma. Läs mer

Friterat bröd

Friterat bröd går fort att göra, är gott och dessutom energirikt! Läs mer

Frukosttips

Den bästa frukosten och enklaste är helt enkelt att blanda 3 till 4 dl musli, beroende hur mycket man äter, med en halv påse mjölkpulver ( räcker till en halv liter), lite extra nötter och kanske frukt. Tillsätt sedan bara 5 dl vatten och frukosten är färdig,( kanske lite kaffe till). Läs mer 1

Grötalternativ

Grundrecept för 4 personer 1 dl krossat bovete 1 dl skalad hirs som körts 15 – 20 sekunder i mixer 2 rågade msk dinkel ( urvete ) 1 l vatten Lägg bovete, hirs och dinkel i en gryta, blanda, häll helst under omrörning i vattnet som värmts till kokning i en annan gryta eller vattenvärmare. ... Läs mer

Grötfrukost

En toppenfrukost som man står sig länge på. Enkel och god. Glöm inte tillaga på svag värme! Läs mer

Hasselhavre

Lättlagad och energipackad morgon-mussli på ca 1000 kcal/port, Läs mer

INSTANT HAVREGRYNSGRÖT

-Häll havregryn i en bunke och krossa med hjälp av vattenfylld PET-flaska eller liknande. -Häll upp havregrynsflingorna i en tallrik och häll på hett vatten till lagom konsistens. Rör om! Salta efter smak. Färdigt! Nu slipper man diska grötkastrullen!!! Snabbt och smidigt och allt kan ... Läs mer 1

Karamelläpplen på pinne

En vidareutveckling av klassikern grillade äpplen som både stora och små kan njuta av. Läs mer

Knäckemacka med jordnötssmör och hallon

Den här mackan kan med fördel vakuumpackas gärna flera tillsammans. När dom är vakuumförpackade så håller dom bra utan att gå sönder i packningen. Mackorna kan även förvaras länge utan att knäckebrödet blir mjukt. Läs mer

krabbelurer

Krabbelurer är en slags sockerkaka som man kan tillaga på öppen eld eller glöd eller stormkök. Vi brukar göra dom när vi är ute på hajk med scouterna. Läs mer

Krossgröt blötlagd

Riktigt mättande. De klippta kornen blötläggs för att kunna kokas dagen därpå. Gott med honung och nötter till! Läs mer

Lyxbaguette för dagsturen

Den här lyxbaguetten gjorde vi en vintermorgon, framför en öppen brasa ute på en morgontur. Knappast anpassad för uteliv, men trevlig när man vill göra en schysst brunch ute någon dag. Läs mer

Matig soppa

Enkel, matig soppa som kan göras med viss tilläggsvariation. En buljongtärning läggs i vatten och kokas upp. Strimla vitkål, skiva morötter och låt koka upp. Har man möjlighet till att fiska kan man koka upp fisk i soppan, är man på dagtur kan man ta med köttbullar, annars går det bra att servera soppan som den är. Ätes med hårdbrödmacka. Läs mer

Medelhavs-couscous

En rätt som innehåller alla proteiner du behöver och dessutom är mättande en lång tid. Oliver och mozzarella har du i köpta påsar, soltorkade tomater, kronärtskocka och inlagd vitlök tar du från en större förpackning hemma i kylskåpet och lägger över i en påse. Ta då med olja och krydda från originalförpackningen så att kryddningen på rätten blir god. Rätten behöver inte mycket gasol. Vill man kan man skippa linserna och ha en annan proteinkälla. Då kan man tillaga couscousen genom att ta varmt vatten från termosen och då slipper man helt ta upp sitt kök men ändå få en lagad måltid. Alternativet kan vara att hälla i färdigkokta linser eller bönor från en tetraförpackning. Läs mer 1

Müsli med torrmjölk

Den här frukosten kan du äta kall eller varm. Läs mer

Nudelpack med potatismos

Det här är en rätt som fungerar bra för vandrare, långfärdscyklister och andra friluftsmänniskor. Den går fort att göra och kräver inte stor mängd bränsle. Läs mer

Peters dunder gröt

Här en blandning till frukosten som inte består av nån barnmat utan som man står sig på länge och som inte kladdar ner kastrullen! havreflingor veteflingor rågflingor kornflingor majsflingor boveteflingor hirsflingor vetegroddar vetekli havrekli puffat ... Läs mer

Pålägg av jord- eller hasselnötter

Otroligt energirikt och underbart gott att ha på hårt eller mjukt bröd. Nötpastan håller ett par dagar i rumstemperatur, men förvaras den bara lite svalare så håller den i mer än en vecka (i kylskåp håller den veckovis). Läs mer

Rödbetssoppa på egentorkade grönsaker

Receptet använder grönsaker som jag själv torkat och paketerat under året. Jag torkar företrädesvis sånt som är dyrt att köpa färdigtorkat eller sånt som är lätt att torka i min lilla frukt/svamptork. “Potatismosen” i receptet är 99% potatis, vilket fyller upp väldigt bra. Resten av fylligheten kommer från Friluftsmats torrgrädde. Torrgrädden är det dyraste i blandningen, men också det som är svårast att göra själv. Att den finns på hyllan hos Naturkompaniet gör beslutet enkelt. Vitlöken skulle vara enkel att göra, även den, men en tur inom en exotisk affär sparar jobb och kostar inget extra. Purjolök hackar jag grovt och sprider ut luftigt i torken, torkar, och smular sönder i samband med att det tas ur torken. Lök hackar jag fint, lägger luftigt i torken, torkar. Morot, rödbeta och andra rotfrukter river jag grovt i hushållsmaskin, lägger mindre luftigt i torken, torkar. Läs mer

Scones

Ett bröd att ha till frukost, lunch eller som efterrätt med något sött på. Läs mer

Shakshuka

Fantastiskt god rätt med pocherade ägg i tomatsås som ofta äts i mellanöstern. Rätten passar lika bra till frukost, lunch som till middag. Shakshuka betyder "att blanda ihop" och är precis den rätt man önskar sig när man är ute i naturen både i tillagningsteknik och smakupplevelse. Läs mer

Skärgårdsgröt

Havregryn,kokosflingor,russin & en nypa salt. Koka ihop med vatten till mumsegröt! Läs mer

Smält choklad & kex

Det är faktisk godast att doppa salta kex i chokladen, salta pinnar fungerar också bra :) Läs mer

Spiskakor

Goda bröd som steks i torr panna, och ätes ljumna med tex smör. Läs mer

Stekpannebröd

Ett bröd som tillagas tunt i stekpannan eller på stekhäll/muurikka. Variera gärna med olika mjölsorter, exempelvis graham-, vete-, råg- eller dinkelmjöl. Variera även genom att tillsätta andra kryddor som chili, ingefära eller örtkryddor. Läs mer

Svampbröd

Små bröd som smakar gott som dem är eller till maten. Man kan variera smaken genom att använda olika svamp. Läs mer

Torkad kyckling

Du torkar kyckling genom tre steg: skär i tunna skivor, ugnsstek och torka. Läs mer

Torkat äpple

Torkade äppelskivor, perfekt som mellanmål, topping på muslin/gröten, förrätt, efterrätt, motivationshöjare, tidsfördriv... Läs mer

Vad äter man på en fjällvandring?

Här är bra och praktiska tips vad du kan tänka på kring matplaneringen inför kommande vandringar. Läs mer 3

Ägg i mackan

Tag två rostböd. Tag ur det ena brödet så att endast kanten blir kvar. Ställ det urholkade brödet (formen) på det hela brödet och knäck ett ägg i formen. Om man vill kan man fästa formen med några stickor. Stek i stekpanna tills ägget stelnat. Smaksätt med salt efter behov. Stadig och god frukost. Läs mer

Recept per kategori