• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Vilken mat klarar sommarvärmen?

Första gången jag ska ut på längre tur utan kylskåp. 6-8 dagar måste jag ha mat till 2 vuxna och 2 barn (och 2 hundar, men de får äta trist torrfoder :) ). Men vad håller sig i sommarvärmen och hur länge håller det sig. Det ska gärna vara billigt också. Och utan laktos.

Jag har (äntligen) införskaffat en tork och torkat potatis, morötter, purjo, köttfärs och lök hittills. Vikten på maten spelar ingen roll eftersom hästen drar. Det viktiga är att hitta mat som håller 1 vecka i sommarvärmen, eller om det håller kortare går det ju att äta upp det före.

// Vicky
 
Om vikten inte spelar nån roll så är ju konserver väldigt tacksamt.

Annars är det väl bara att botanisera här i forumet, det finns en hel del gamla trådar om t.ex. mat för kajakturer (där vikten inte heller spelar så stor roll). Vandrare måste ju oftast hålla ner vikten och då blir ju torrmat det enda vettiga alternativet.
 
Biblioteket!

Det finns bra böcker att låna på biblioteket med massor av tips för vandrare.
Testa Fredrik Hjelmstedt: Kokbok för friluftskockar
Den är jättebra.
 
Pasta, knäckebröd, havregryn och ris är kanske självklart... Wasa sport klarar mest vad gäller omild behandling i väskan, Wasa havre faller i småbitar.

Första dagen kan man ta nästan vad som helst, fläskfilé t.ex.
Bacon håller iallafall halva veckan.
Riktig korv håller också ganska bra.
Scans köttbullar håller två dagar iallafall, i oöppnad förpackning.
Ägg håller sig förvånansvärt länge, har aldrig utforskat gränserna, men många dagar är det hur som helst.
Om du har möjlighet att välja mellan varor som rökts på riktigt och såna med påsprayad röksmak så håller sig det rökta mycket bättre.
En av mina favoriter är att koka tortelini, hälla bort vattnet, blanda i två förpackningar tomatkross och sen creme fraiche. Den senare håller iallfall till dag 2.

Reservmat brukar jag ha med om jag inte vet hur lång turen blir. Då kör jag med Real torrmat "drytech". Oftast går den inte åt, men det gör inget, den håller 10 år och får vara reserv på nästa tur också.
 
Om du har möjlighet att välja mellan varor som rökts på riktigt och såna med påsprayad röksmak så håller sig det rökta mycket bättre.
Kallrökt håller längre än varmrökt.
Kallrökt klarar förvaring i värme bättre.

Kött med påsprayad röksmak håller lika länge (lika kort egentligen) som annan icke rökt mat, ibland sparyas det även på konserveringsmedel för att bättra på.
 
En vällagrad typ Grevéost inlindad i först fett smörpapper så den får lite utrymme att andas, sedan ner i en plastpåse, håller hela veckan. Ungersk riktigt rökt Salami håller än längre. Smör håller också länge om det inte är kanonvarmt och om inte smörbyttan öppnas ofta. Jag brukar dela upp smöret i två täta byttor, en som får ligga stängd tills den första är slut. Rågbröd håller länge, tre-fyra sorters mjöl+bakpulver+ brödkrydda är hållbart och smidigt att göra fjällagg av.

Sen är det som du redan tagit upp torkat som gäller, soppor, pasta etc.

Passionsfrukt håller i veckor om man tar en med slätt skal som får mogna till sig, bara man öppnar dess påse då och då så den inte lägger sig att mögla. Fräscht med en färsk frukt att bita i efter en tid ute och det ger då en smaksensation.

Raskesven
 
Konserver

Spelar inte vikten någon roll så kan man ta med allt tänkbara konserver. Tonfisk skulle vara en alternativ för mig då det innehåller mycket proteiner. Men nästan alla mat finns i burkar eller konserver. Bara att välja och vraka! =)
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
vilken mat för friluftsliv? Friluftsmat 2
Nordisen Vilken (god) maträtt tar ni alltid med er ut? Friluftsmat 93
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
samppa89 Vilken trangia?!? Friluftsmat 2
xtrem Vilken överraskning..! Friluftsmat 12
ehn Vilken energibar? Friluftsmat 16
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
anvige Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
Lasse Be Första egentorkade maten uppäten - men Friluftsmat 9
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Skogsakuten Matens hållbarhet i fält? Friluftsmat 23
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
markanthus Aluminum i maten? Friluftsmat 22
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16

Liknande trådar