Vilken mat klarar sommarvärmen?

Första gången jag ska ut på längre tur utan kylskåp. 6-8 dagar måste jag ha mat till 2 vuxna och 2 barn (och 2 hundar, men de får äta trist torrfoder :) ). Men vad håller sig i sommarvärmen och hur länge håller det sig. Det ska gärna vara billigt också. Och utan laktos.

Jag har (äntligen) införskaffat en tork och torkat potatis, morötter, purjo, köttfärs och lök hittills. Vikten på maten spelar ingen roll eftersom hästen drar. Det viktiga är att hitta mat som håller 1 vecka i sommarvärmen, eller om det håller kortare går det ju att äta upp det före.

// Vicky
 
Om vikten inte spelar nån roll så är ju konserver väldigt tacksamt.

Annars är det väl bara att botanisera här i forumet, det finns en hel del gamla trådar om t.ex. mat för kajakturer (där vikten inte heller spelar så stor roll). Vandrare måste ju oftast hålla ner vikten och då blir ju torrmat det enda vettiga alternativet.
 
Biblioteket!

Det finns bra böcker att låna på biblioteket med massor av tips för vandrare.
Testa Fredrik Hjelmstedt: Kokbok för friluftskockar
Den är jättebra.
 
Pasta, knäckebröd, havregryn och ris är kanske självklart... Wasa sport klarar mest vad gäller omild behandling i väskan, Wasa havre faller i småbitar.

Första dagen kan man ta nästan vad som helst, fläskfilé t.ex.
Bacon håller iallafall halva veckan.
Riktig korv håller också ganska bra.
Scans köttbullar håller två dagar iallafall, i oöppnad förpackning.
Ägg håller sig förvånansvärt länge, har aldrig utforskat gränserna, men många dagar är det hur som helst.
Om du har möjlighet att välja mellan varor som rökts på riktigt och såna med påsprayad röksmak så håller sig det rökta mycket bättre.
En av mina favoriter är att koka tortelini, hälla bort vattnet, blanda i två förpackningar tomatkross och sen creme fraiche. Den senare håller iallfall till dag 2.

Reservmat brukar jag ha med om jag inte vet hur lång turen blir. Då kör jag med Real torrmat "drytech". Oftast går den inte åt, men det gör inget, den håller 10 år och får vara reserv på nästa tur också.
 
Om du har möjlighet att välja mellan varor som rökts på riktigt och såna med påsprayad röksmak så håller sig det rökta mycket bättre.

Kallrökt håller längre än varmrökt.
Kallrökt klarar förvaring i värme bättre.

Kött med påsprayad röksmak håller lika länge (lika kort egentligen) som annan icke rökt mat, ibland sparyas det även på konserveringsmedel för att bättra på.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
En vällagrad typ Grevéost inlindad i först fett smörpapper så den får lite utrymme att andas, sedan ner i en plastpåse, håller hela veckan. Ungersk riktigt rökt Salami håller än längre. Smör håller också länge om det inte är kanonvarmt och om inte smörbyttan öppnas ofta. Jag brukar dela upp smöret i två täta byttor, en som får ligga stängd tills den första är slut. Rågbröd håller länge, tre-fyra sorters mjöl+bakpulver+ brödkrydda är hållbart och smidigt att göra fjällagg av.

Sen är det som du redan tagit upp torkat som gäller, soppor, pasta etc.

Passionsfrukt håller i veckor om man tar en med slätt skal som får mogna till sig, bara man öppnar dess påse då och då så den inte lägger sig att mögla. Fräscht med en färsk frukt att bita i efter en tid ute och det ger då en smaksensation.

Raskesven
 
Konserver

Spelar inte vikten någon roll så kan man ta med allt tänkbara konserver. Tonfisk skulle vara en alternativ för mig då det innehåller mycket proteiner. Men nästan alla mat finns i burkar eller konserver. Bara att välja och vraka! =)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips