Mat för nybörjare

Hej

Jag och tjejen drar iväg på måndag på vår första långtur, jag har tänkt att ta med all mat själv.
Dels då jag lagar mycket mat och har hållt på med torkning förr, dels då jag inte är störtförtjust i frystorkat. Först och främst, vad tror ni om följande mängder (vi behöver 24lunch/middag, dvs 6 dagar för 2 pers, samt 14 frukost, dvs 7 mornar). Tilläggas ska väl att jag är ganska stor i maten, samtidigt som tjejen inte äter så mycket, så man kan nog utgå från två normalätare.

Frukost.
7*2 portioner havregrynsgröt med torkade äppelbitar. Pulvermjölk (5 liter). En skiva knäckebröd per pers/dag samt en tub mjukost.

Lunch/middag.
500g pasta (5port)
12port potatismos, dvs 8 port i verkligheten
4 port tortellini, ostfylld
14 port torkad köttfärs (ganska väl tilltagna)
2 port torkade linser
8 port pulversoppa

Detta ger totalt 14port pasta/potatismos med köttfärs, 4port tortellini & 8 port soppa, dvs 26.
Borde jag komplettera med något? Lite extra pasta eller kött (eller både och) att komplettera pulversopporna med?
Till kvällen finns det nyponsoppa och varma-koppen, samt lite "nödraketer" (flapjack & choklad).

Samtliga portioner, soppa, gröt, tortellini mm är lite extra tilltagna.


Synpunkter till en novis fjällvandrare? :)
 
Förresten, totalvikten på vår matpåse för 6,5 dagar blir ganska exakt 5kg inkl choklad, 2st 2,5dl tetrapak med vin, en 2dl konc-apelsinjuice osv.

Känns detta normalt/acceptabelt?
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag tror att ni känner er själva bäst och kan avgöra om ni kommer bli mätta på det där. Men ta med 6 port pasta så blir det 14 (=6+8) port kolhydrater.

Men nån kommentar kan jag ju ge. Jag skulle tröttna på att äta samma frukost varje dag, iaf när det är gröt m pulvermjölk. Brukar försöka variera tillbehören (russin, aprikoser, äpplen, kräm (gör man den på lite vatten blir det nästan som sylt), fruktsoppa istället för mjölk, och grynen (det finns ju massa saker att koka gröt på!) så blir det lite roligare.

Jag blir inte mätt på soppa. Men en varma koppen och 1 eller 2 dl snabbmakaroner brukar vara en bra lunch.

Parmesan och olivolja är gott till pastan, och bra viktmässigt. Tycker också att det är trevligt att ha med lite svartpeppar att krydda med.
 
Ett detaljtips är att ha mjuka tortillabröd istället för knäcke. Knäcke tar stor plats och innehåller inte jättemycket energi per macka. Dessutom går det ju sönder.
Tortillabröd är energitäta, hållfasta, lättpackade, hållbara och goda.
En skiva knäcke per dag tycker jag låter snålt, inte minst om man äter mycket soppa. En till frukost, en till lunch och en till kvällsmål är nog mitt minimum.

Nudlar (inte de billigaste studentnudlarna) är trevligt att förstärka Varma koppen och liknande med. Bara att lägga i och låta svälla.

Sen brukar jag ifrågasätta de söta fruktsopporna. Det är egentligen bara socker, och inte ens från frukterna utan tillsatt. Man kan lika gärna äta godis istället :)
 
Tack för tipsen!

Utökade pastan lite, samt 2 extra tomatsås (pulver) för att piffa till köttfärsen lite extra.
Hittade saftsås som varma-koppen, lagom stora för att dela en till frukostgröten! :)
Lyckades även hitta en olivolja som såldes i 1dl plastflaska, helt perfekt att ha i packningen!
 
Glöm inte kryddor. Brukar vräka på med pizzakrydda över pastan. Glöm inte heller te eller chokladdryck. Massor med socker är också bra att ha med sig. Olivolja är grymt också, men det hade du redan med på listan. Soppor tycker jag suger och att dryga ut pastan med soppor som vissar förespråkar blir bara en äcklig gröt. Det är för mycket E-xxx i soppor. Gå på enbart naturliga varor.
 
Glöm inte kryddor. Brukar vräka på med pizzakrydda över pastan. Glöm inte heller te eller chokladdryck. Massor med socker är också bra att ha med sig. Olivolja är grymt också, men det hade du redan med på listan. Soppor tycker jag suger och att dryga ut pastan med soppor som vissar förespråkar blir bara en äcklig gröt. Det är för mycket E-xxx i soppor. Gå på enbart naturliga varor.
Jag tycker att det funkar riktigt bra, kanske inte för att dryga ut men för att smaksätta. Det spelar väl ingen roll för grötigheten ifall ingredienserna är "naturliga varor" eller registrerade tillsatsämnen (det ena utesluter för övrigt inte det andra) ?

Couscous är annars en favorit. Lätt att blanda i soppor och pastasåser, behöver inte koka lika länge som pasta, ungefär lika mycket kolhydrater. Mospulver funkar också bra att blanda i vad som helst.
 
Förstår jag det rätt om du tar med en portion per person och måltid enligt anvisningarna på paketet av gröt/pasta/potatismos? De portionerna blir jag inte mätt av i vanliga fall. Jag skulle räkna på 1,5-2 port/pers/måltid. Sen skulle jag nog variera måltiderna lite mer. Skicka mailadress så kan jag skicka över en kokbok på en veckas variead kost som jag tycker har funkat bra.
 
Arbetar man plötsligt 5-8 timmar om dagen med kroppen, blir man hungrig och maten jätteviktig.
Större mängder och varierade smaker har ni redan fått tipps om, men brun god getost. Gediget arabiskt bröd ser jag att ni inte blivit tipsade om. Fruktsoppa att avsluta lunchen med och en kopp på kvällen förgyller livet för många.
Go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips