Förpackningar till egentorkad mat

Det började diskuteras vilt under senaste vinterturen hur man enklast kan förpacka egentorkad mat. Vid snabba stopp finns det ju en klar fördel med de köpta påsarna eftersom de inte avger någon disk och kommer förpackade direkt i kokkärlet så att säga. En idé var att diska ur sina tidigare använda köpepåsar med frystorkat. Det kräver ju dock tyvärr att man har såna påsar och jag började fundera på om man inte skulle kunna använda urdiskade mjölkförpackningar. Vad säger ni, klarar mjölkförpackningar kokande vatten i sig eller kommer de avge någon plast eller liknande?
 
vakuumförpackning

Hej!

Det finns vakuumförpacknings maskiner relativt billigt numera . under 1000 kr iallafall. Bara att droppa ner påsarna i vattnet!

// Timmy
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Låda med lock

Vi har ofta med oss hammatorkad mat. Vi packar den i vanliga plastpåsar, för att när den ska ätas lägga över i en plastlåda med lock (vattentätt). Måltiden innan häller vi kokande vatten i lådan så allt får dra ordentligt. Det bör nämnas att vi ofta har baljväxter i maten, de är inte helt lätta att få mjuka igen efer torkningen. Men med detta sätt att de får några timmar på sig att suga i vatten är de mjuka när det är matdax. Sen är det så klart ett steg extra än vad du letar efter, för vi lägger sedan maten i kastrullen och värmer på den innan vi äter, ofta ur kastrullen och lådan.

Det enda problemet med detta är att det är svårt att hitta bra lådor nuförtiden. täta så inget rinner ut om den hamnar snett i ryggsäcken och ett lock som sitter ordentligt. Jag vaktar noga på de tre vi har inte ska få fötter.....

/towe
 
Låda?

Vi har ofta med oss hammatorkad mat. Vi packar den i vanliga plastpåsar, för att när den ska ätas lägga över i en plastlåda med lock (vattentätt). Måltiden innan häller vi kokande vatten i lådan så allt får dra ordentligt. Det bör nämnas att vi ofta har baljväxter i maten, de är inte helt lätta att få mjuka igen efer torkningen. Men med detta sätt att de får några timmar på sig att suga i vatten är de mjuka när det är matdax. Sen är det så klart ett steg extra än vad du letar efter, för vi lägger sedan maten i kastrullen och värmer på den innan vi äter, ofta ur kastrullen och lådan.

Det enda problemet med detta är att det är svårt att hitta bra lådor nuförtiden. täta så inget rinner ut om den hamnar snett i ryggsäcken och ett lock som sitter ordentligt. Jag vaktar noga på de tre vi har inte ska få fötter.....

/towe

Känns det inte som att lådor tar j@^%#* mycket plats och vikt i packningen?
 
moon_rider:
Ziploc har bra lådor och burkar med skruvlock som känns helt täta, fast jag chansar aldrig och har de i plastpåse ändå. Tror aldrig varken låda eller de här Twist'n Loc har läckt i ryggsäcken på cykling till jobbet.

mono33142995-091215-02.jpg
 
går nog att hitta!

Hej.

Det finns några påsar som tål att kokas. På de flesta hemsidor står det att dom tål att "kokas lätt " men här http://www.tretti.se/m/hushallsapparater/koksredskap/vakuumforpackare/foodsaver-v-3840 står det att dessa påsar kan kokas. Så med rätt påse borde det inte vara något problem att värma dom försiktigt i vatten.

Här har du en liten intro på tanken bakom. http://www.sousvideshop.se/hvad-er-sous-vide/kort-introduktion-til-sous-vide/

Detta görs på många restauranger idag med liknande apparater.

//Timmy
 
Det enda problemet med detta är att det är svårt att hitta bra lådor nuförtiden. täta så inget rinner ut om den hamnar snett i ryggsäcken och ett lock som sitter ordentligt. Jag vaktar noga på de tre vi har inte ska få fötter.....

/towe

På de senaste årens längre vandringar har vi använt sådana där vita plastburkar man köper turkisk yoghurt i för att lägga den egentorkade maten i blöt i förväg. De finns i ett par storlekar, väger inte många gram och är täta. Hade lite olika plastburkar/-lådor tidigare men detta funkar bäst för oss. Bra kombination av funktion och vikt.
 
Tack

För tips på lådor. Ska prova de nästa gång.

Sam, visst tar de plats i väskan. Men de vi använt hittills är på ca 8 dl och är "tillplattade". Jag skulle inte vilja vara utan den/de. Beroende på tur o hur många vi är så har allt mellan en o alla tre vart med. Super att ha vatten i inför frukosten, så slipper man hämta vatten på morgonen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips