Fryst mat

Efter använt gasolkylskåp och fått fryst mat på morgonen började jag fundera. I lumpen sa någon om att man blir dålig i magen av fryst potatis. Grädde brukar dela dela sig efter varit fryst. Mina ägg som var kokta fungerade bra men har ännu inte testat de okokta. Finns det mer saker som händer efter mat varit fryst?
 
Den blir kall :)

Har för mig att jag råkat frysa grädde...o va jag minns så delar den sig inte exakt...har för mig att den gick att använda till matlagning, dvs att koka upp den gjorde den normal igen. Jag kan minnas fel så du får lämna utrymme för det. Testa med grädde med lång hållbarhet och/eller laktosfri grädde; du kan få annorlunda resultat.
Mjölk blir sötare efter tining.
Potatis o kass i magen...d där måste du testa själv. Har stekt upp tillagad (kokt) potatis som varit fryst o d har inte vart problem.
Många grönsaker blir mjuka eftersom de består mest av vatten och då spricker dom tunna hinnorna som håller vattnet - tänk vatten i sluten glasflaska. Då känns dom som en grönsak som är på väg att ruttna.
 
Det som "förstör" maten vid frysning är väl frostsprängningen av vissa celler. Jag tror ingen mat blir direkt otjänlig av att vara fryst, men smak och framförallt konsistens kan påverkas negativt.
 
Näringsmässigt så är det ingen större förändring

Det är främst konsistensen och homogeniteten som förändras. Att frysa är tekniskt sett samma sak som att torka ut delar i födan som inte är just vatten, vilket kan klumpa ihop proteiner och fett i tex mjölk och grädde och ge en oattraktiv konsistens och struktur.

Sedan kan frysningen påverka tex. potatis att den blir sötare efter frysningen då när cellväggarna sprängs så frigörs (ibland) enzymet amylas som när det tinar igen bryter ned stärkelse till allt kortare bitar tills så små bitar att det är olika former av sockerarter (monosakarider) och smakar sött. Det jag kan tänka mig som gör vissa magar går havock är blandningen av olika grad nedbruten stärkelse.

Ser man till och kokar den frusna potatisen eller så fort som möjlig efter när den tinat så blir nedbrytningen mindre och avbruten då amylasen förstörs av kokvärme. (det är snabbheten som gör att tex. pommes frites fungerar trots att potatisen har varit fryst, sedan brukar det också vara förkokt/för-friterat och amylasen till stor del denaturerad och inaktiv av uppvärmningen)
 
Senast ändrad:
Ett gammalt husmorsknep är ju att när grädden börjar bli gammal häller man den i isbitsformar och fryser in den. Sedan är det bara att ta ut några "isbitar" och slänga i såsen när det behövs.

Så fryst grädde är ingen fara.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
avslut1008 Fryst älgkött!! Friluftsmat 6
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
anvige Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
Lasse Be Första egentorkade maten uppäten - men Friluftsmat 9
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Skogsakuten Matens hållbarhet i fält? Friluftsmat 23
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
markanthus Aluminum i maten? Friluftsmat 22
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16
fridaeus Glutenfri mat Friluftsmat 3
pelle.k Mat-termos Friluftsmat 12
RobinEH Mat för två dagar. Friluftsmat 10
Skogsakuten Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen? Friluftsmat 9
desireman Mat för topptur (kebnekaise)? Friluftsmat 9

Liknande trådar

Logga in

Tips!