Mat till endagsvandring

Hallo,
Jag har precis upptäkt passionen i vandringen. Till helgen ska jag ut på en låg endagsvandring. Så, min fråga är vad man bör ha med sig för mat. Eftersom jag är ny inom vandringen så har jag ganska dålig koll på maten över huvudtaget. Tanken är att jag inte ska ha med mig någon kök eller dylikt, utan får klara mig på kall mat. Kan någon hjälpa mig?
 
Ska du bara vara ute en dag, kan du ta med några mackor och en sallad. Inte så krångligt. Vill du ha varm mat utan kök kan du köpa en portion frystorkat och ta med en termos med varmt vatten.
Lite snacks eller någon gott till kaffet är inte fel.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Något att dricka förutom vatten, frukt (bananer är mättande), kanelbullar/gifflar, choklad kaka, lite små godis, snacks, beef jerky (torkat kött)... Ostkaka, pannkakor med någon marmelad i (rulla ihop & plastfolie runt), potatissallad & rostbiff, varm soppa i termos etc.

Ta sådant du äter hemma...

Mvh troswe
 
När jag vandrade i Norge första gången för några år sedan lärde jag mig att den bästa lunchen består av välfyllda mackor och en termos kaffe. Det är enkelt att förbereda hemma, enkelt att förtära och tar inte så mycket plats i ryggsäcken. Komplettera med en kexchoklad och ett äpple vid behov. Bananer undvikes helst då de tendererar att mosas i ryggsäcken.

Visst är det mysigt att laga mat på stormkök, men det kräver förberedelse och inköp. Jag vill kunna ge mig ut i naturen på en ingivelse.
 
En mattermos med förvärmd mat duger gott. en köttgryta, spagetti/köttfärssås, mustig soppa eller nått annat. för en dags vandring behövs ingen planering av maten. bara att äta samma som hemma.
 
Förrutom det som redan nämnts är ca 1,5 - 2 dl couscous blandat med en varma koppen eller lagomt mycket tomatpulversoppa + varmt vatten från en termos en perfekt lunch. Låt stå ett par minuter och du kan passa på att äta en smörgås under tiden du väntar. Sallad på pasta eller couscous funkar också bra. Energikakor som mellanmål. Go tur!
 
Kokt potatis, falukorv och ägg. Tärna stek i smör stekpanna över öppen eld. Hittar du någon god svamp är det bara att skära ner det i också.

Det är en av fördelarna med höstvandring, vädret tillåter kylvaror i packningen och det brukar inte vara någon fara att elda.
 
Du säger kall mat och det är väl OK i de flesta delarna av Sverige så här års men jag vill ändå understryka det som flera sagt - ta med lite varm dricka i termos och du inte vill ha med kök eller elda. Sitter man stilla en stund är det gott med något snabbt värmande i magen.
Om vandringen är huvudsaken - krångla inte till maten. Ta med något som är du tycker är gott och lätt att äta men är du gourmet så ta med något extra gott och ska du gå en hel dag så unna dig något sött så inte blodsockernivån begränsar dig - frukt, kaka till kaffe/the/choklad eller godis. Och glöm inte dricka - en lätttillgänglig flaska/drickasäck med slang är bra!
Låt vandringen bli en njutning och ta med mat och dryck du gillar! Det är ju du som ska ut och du som ska välja mat och dryck du gillar!

God tur!

/Patrik
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips