Välja första hjälpen kit - lifesystems

Om du saknar kunskapen att sätta ihop en kit, betyder det kanske även bristande kunskap på att använda sjukvårdsutrustningen?

Det är bra att lära sig vad som behövs, i vilken situation, och hur man använder den utrustningen man bär med sig.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Apoteket

Som Sara säger, kunskap kan man inte köpa sig utan det måste övas in.

Rekommenderar dig att helt enkelt gå in på vilket apotek som helst och köpa följande bas saker!
* Compeed skavsårsplåster.
* Stödförband.
* Skavsårstejp...kan användas förebyggande.
* Ett par vanliga plåster.

Där har du basen...sedan kan man bygga på med allt möjligt, en liten pincett, Alvedon, myggstift, solskydd, hudkräm mm.

Hur man lindar en stukad fot kan man bla lära sig på https://www.youtube.com/watch?v=UbRjyppsu-w ...sedan bara träna på någon kompis :)
 
Mitt förslag är att köra på Trek First Aid Kit om du vill en en enkel grund att ha med som samtidigt är lätt. Detta kit var det första jag personligen köpte och det har fungerat bra.

Det enda jag tyckte var dåligt var deras plåster, som hade ett väldigt kletigt klister/lim som satt kvar länge efter. Vet inte om de har bytt plåster sedan dess. Nu är alla plåster bytta mot IKEA:s som jag faktiskt tycker är riktigt bra.

Nu kör jag mest med deras Mountain First Aid Kit. Ett i bilen och ett hemma. Ett av dem åker också med på uteturerna familjen gör. Detta kit är bra mycket större och tyngre, men med en större möjlighet att åtgärda fler och större skador. Detta har jag dock också bytt ut lite saker i men överlag är jag nöjd även med det.
 
Första hjälpen för mig är att kunna ta hand om människor för att rädda liv dvs några stora första förband, ev andningsmask, något som kan snöra av, vätskeersättning, rent vatten och en bra telefon med täckning. Har man inte kunskap att kunna använda ovanstående så skaffa det innan nästa tur.

Sen finns det bra att ha saker som plåster, skavsårsplåster, febernedsättande, pincett, förstoringsglas, tejp osv men det räknar jag inte in i första hjälpen utan som sjukvård.
 
Mitt förslag är att köra på Trek First Aid Kit om du vill en en enkel grund att ha med som samtidigt är lätt. Detta kit var det första jag personligen köpte och det har fungerat bra.

Jag köpte också Trek First Aid Kit inför min första fjällvandring för några år sedan. Det är en bra grund och en bra förpackning som är lätt att hitta i ryggsäcken. Men jag har kompletterat och bytt ut delar. En karta 200mg Ipren, fotsalva, bättre och vattentåliga plåster samt Compeed plåster är det jag främst behövt.

Första förband förvaras i höger benficka.
 
Tänk genom vad du tror kan hända och hur sannolikt.
Avsnörande förband, andningsmask osv. är ganska osannolikt att man behöver i fjällen. Betrakta det mer som ett kitt för att kunna åtgärda sår och blessyrer på dig själv. Annars får man kånka med sig allt från första förband till hjärtstartare.

Själv såg jag över mitt sjukvårdskit som jag bara slentrianmässigt packat ner och sparade säkert 100-150 g inkl den onödiga väskan den låg i.
Numera har jag bara:
1 elastisk binda
2 kompresser m linda
lite klipplåster
skavsårsplåster
1 karta dimor
2 st ipren
tejp

Förvaras i ziplockpåse från biltema.

Skulle det osannolika inträffa, får man väl göra ett avsnörande förband med byxbältet eller en packrem och tryckförband med kläder osv.
 
Fästingborttagare

Där jag bor är fästingborttagare det viktigaste just nu, i synnerhet om man är tjej.

Finns nog att köpa på massor av ställen men går man till Apoteket så finns det garanterat så man slipper ägna tid åt att leta

Per
 
Hej,

Jag har varken tid och kunskap att själv sätta ihop sjukvårdsutrustningen därför tänkte jag köpa en färdig kit.

Vilken av Lifesystems kit rekommenderar ni för en vecka vandring i fjällen?

Vill gärna hålla vikten nere och kunna fixa eventuella skavsår också.

https://www.lifesystems.co.uk/products/first-aid-kits

Jag köpte deras Trek First Aid Kit eftersom namnet passade tänkt användning :). Men jag justerar innehållet allt efter aktuell vandring/resa. Genomgående lägger jag till magsjukdoms- och värktabletter samt plåster (inkl. kirurgtejp) av olika slag medan jag plockar bort en (hel) del gasbinda. Utanför kitväskan har jag ofta sporttejp (plus myggmedel o solkräm o ibland handsprit).
 
Där jag bor är fästingborttagare det viktigaste just nu, i synnerhet om man är tjej.

Finns nog att köpa på massor av ställen men går man till Apoteket så finns det garanterat så man slipper ägna tid åt att leta

Per

Varför är fästingplockare viktigare för tjejer än killar - det får du gärna utveckla?

Tycker det borde vara lika viktigt, oavsett kön.

/Patrik
 
strips

Jag hade kompletterat med strips - smala starka förklippta tejpremsor att dra ihopa blödande sår med.
Inutiol (salva) för snabbare sårläkning och behandling av t ex infanterield (skav mellan skinkorna) är också en självskriven kandidat i mitt kit.

/Patrik
 
Som tango-Patrik skriver strips och kirurgtejp för hoptejpning av större blödande sår (tycker den kan ersätta plåster också). Möjligen en rulle sporttejp för att tejpa upp om du vrickar dig (kanske onödigt om du går med stora kängor, men kan vara mycket värt om man vrickar/stukar sig långt från civilisationen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips