Vad ska jag köpa för kök?

Jag tänkte inhandla ett kök som jag kan ha med mig när jag mountainbikar ute i naturen. Nu är det så att jag kan absolut ingenting om den här typen av prylar. Eftersom jag är nybörjare så vill jag ju inte lägga ner några enorma summor pengar. Köket ska ju helst vara så litet, smidigt och lättskött som möjligt.
Vad ska jag tänka på när jag väljer kök?
Kan ni tipsa mig om några bra "nybörjarkök" som kan passa mig?

Tack på förhand!

Stefan
 
kök

Sprit: Billigt, lätt (speciellt på kort/dags -tur),lättskött, billigt (inköp och bränsle), långsamt (speciellt vinter)

Gas: Snabbt, lätt, lättskött, effektivt (lite sämre effekt vintertid)

Multifuel: Effektivt, lätt på längre turer och speciellt om flera kan dela på samma kök, tar lite längre tid att "komma igång", tyngre.

Så kanotisten och den som är ute och vandrar i 2 veckor har störst nytta av multifuel.

För den som cyklar dagsturer och vill ha KORTA raster så är gas effektivast, sprit tar lite längre tid och multifuel väger mer.
 

Lästips

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Får jag föreslå ett vanligt enkelt Trangia spritkök?

Fördelar:
Mycket lättanvänt.
Bästa vindskyddet..?
Stabilt (ingen risk att köket välter eller att kastrullen tippar av)
Billigt.

En vecka är inga problem med spritkök. dvs du gör inga stora besparingar på att byta till multifuel. De brännarna är oftast tyngre vilket äter upp en del av bränslebesparningen.

Sedan kan du uppgradera med gas eller multifuel brännare om du tycker spritens nackdelar är för stora.

Leif...
 
Cyklar man är ett Trangia kanske lite väl stort, men annars är det som sagt var ett väldigt bra "nybörjarkök". Det går ju att "bygga ut" också, man kan börja med att köpa ett med bara två grytor och stekpanna, sen kan man köpa upp sig till doussalgrytor och kaffepanna och gasolbrännare (eller Nova).

Trangia finns ju i olika storlekar, 25 är den stora och 27 den mindre, sen finns ju också mini-Trangie.

Men det beror ju också på vad man skall laga för mat. Ska man bara koka upp vatten så klarar man sig med ett enklare kök.

En fördel med Trangia är att det är komplett. Många andra kök måste man köpa brännare och grytor separat.
 
Vad för mat? Hur många portioner?

sb_stefan; sa:
Jag tänkte inhandla ett kök som jag kan ha med mig när jag mountainbikar ute i naturen. Köket ska ju helst vara så litet, smidigt och lättskött som möjligt.
Vad ska jag tänka på när jag väljer kök?
Kan ni tipsa mig om några bra "nybörjarkök" som kan passa mig?

Skall du ha med dig tält och kök samt mat på skogstur? Det blir ganska tungt och går ut över cyklingen. Eller skall du göra basläger?
Är det bara du som skall ha mat och du nöjer dig med enklare matlagning typ kokning så kan du ha ett enkelt spritkök. Det finns också riktiga minikök som eldas med sprit eller metatabletter.

Gaskök ger större kulinariska möjligheter. Ett Trangia 25 eller 27 med spritbrännare som bas är inte fel. Titta runt här på köksforumet så får du hur mycket tips som helst.

Att bara ta med en kastrull och laga mat över eld kan också fungera men tänk på lokala och tillfälliga brandbestämmelser.

Thure
 
Litet kök

Vet ju inte vad du är ute efter men kolla på http://www.trangia.se/inledande/inledframe.html och sök dig vidare till Minitrangia (en liten undangömd meny som de verkar skämmas över). Vikt 330g och skulle kunna passa just en ensam mountainbike:are. Eldas med sprit, har lite sämre vindskydd men kan vara din lösning kostar säkert inte så mycket heller.

Andreas
 
Trangis med gas - något annat finns inte

Det har sagts förut (bland annat av mig): ett trangia kök av valfri storlek med gasbrännare är den oslagbart bästa kombination av enkelhet, funktion och pris. Du packar ihop allt i köket och glömmer därför inget hemma, brännaren är säker och idiotenkel att sköta och du kan laga vilken mat du önskar på köket.

Sedan jag uppgraderade mitt sprittrangia med gasbrännare kan jag bara inte tänka mig att något annat skule fungera bättre.

Kalle
 
Triangia är oerhört driftsäkert och du ser när det börjar bli tomt i bränsleflaskan (i motsats till gas). Gas är å andra sidan enklare att justera och snabbare.

Bensin blir ofta ett fasligt grejande med bränsleslangar och pumpar när köket får för sig att det inte skall fungera. Dessutom är det fasligt explosivt och har därför en otrevlig benägenhet att elda upp hår, tält, kläder eller annat som kommer för nära när det skall tändas.

Multifuel och bensin har dock en stor fördel. Du hittar alltid bränsle var du än är i världen.
 
Re: Vad för mat? Hur många portioner?

thureb; sa:
Skall du ha med dig tält och kök samt mat på skogstur? Det blir ganska tungt och går ut över cyklingen. Eller skall du göra basläger?
Är det bara du som skall ha mat och du nöjer dig med enklare matlagning typ kokning så kan du ha ett enkelt spritkök. Det finns också riktiga minikök som eldas med sprit eller metatabletter.
Thure

Jag hade ju tänkt att bara precis laga den mat jag behöver för att klara mig. Några trerätters lyxmiddagar är inte aktuellt. Frystorkad mat är det nog som gäller, så det borde ju räcka med en kastrull. Hade inte tänkt att göra något basläger heller, därför vill jag ju att det ska vara så smidigt som möjligt att ha med sig på cykelturen.

Stefan
 
Lätt och smidig gasbrännare!

Att bara köpa en liten, lätt och effektiv gasbrännare och en ensam Trangia-kastrull bör väl vara det billigaste du kan få till. (Totalt ca. pris 450:) Dock har det ju så klart sina nackdelar: instabilt och ineffektivt vid vind och kyla, men ska man ha nåt litet och lätt med sig vid sommarcykling, så varför inte?
Det fungerar så att du bara skruvar på brännaren på en gasflaska, stället grytan ovanpå och tillagar det du vill. T.ex. kan du ju ha med dig Outside's frystorkade mat där du bara häller i kokande vatten och låter det stå några minuter, sen är det klart att äta. Gröten på morgonen blir också helt ok tack vare att du kan reglera lågan väldigt enkelt.

Lycka till!

/ Nicke

PS. För billiga förslag så kika på:
http://www.getout.se/item.asp?sid=176&item=1823 (bra kvalité)
http://www.getout.se/item.asp?sid=177&item=190 (inga erfarenheter, verkar lite budget-variant, 255:- för köket...)


[Ändrat av nickelag 2002-05-24 kl 12:33]
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips