Ts kanske borde ifrågasätta gamla sanningar och tänka lite själv. Gröt är ingen "superfrukost" - det är kolhydrater och stärkelse och lite fibrer typ. Det är äldre generationer som fått itutat sig "gröt ska man äta så man blir stor, stark och orkar hela dagen", men snarare åt man gröt för att man va fattig och grynen var billiga, ungefär som med potatisen.
Havregrynsgröt är samma slags energi som bröd och pasta.
Nu känner jag att det behövs lite nyanserJa, precis. Man kan ana viss promotning av spannmål bakom all gröthajp (minns Gunde-reklamen!). Anser man att man måste trycka i sig massvis med kolhydrater, då är nog gröt ett bra alternativ, alternativt massor med bröd. Som är samma sak minus lite vatten och plus lite jäst. Men vill man stå sig länge, då är nog protein och fett ett bättre val.
Vad äter du normalt och vad tål du inte? Det skulle bli mycket lättare om vi visste det.
Riktigt så enkelt är det ändå inte; både bröd och gröt må vara mest kolhydrater, men ändå i olika form, fiberhalt, bearbetningsgrad, samt inte minst med olika GI-index (olika "snabba").
För att inte tala om att proteinsammansättningen (inte bara glutenhalten) skiljer sig mellan olika sädesslag och man kan vara allergisk mot vissa men inte andra.
Folk med inflammatoriska tarmsjukdomar eller "bara" känslig mage kan ibland må bra av just havregröt, men inte alls av större mängder mer processade kolhydrater, främst mjölmat som bröd, pasta etc. Bulgur kan t ex vara "bättre" för en sådan mage än couscous, fast bägge består av durumvete.
Så jag menade inte alls att det är hugget som stucket vad man äter för kolhydrater (eller mat ö h t), utan bara att man inte måste äta sådant som ser ut som traditionell västerländsk frukost.
Vad TS inte tål är ytterst väl redovisat i trådstarten.
Senast ändrad: