Vad ersätter gröt?

Men du svarar ju inte på frågor. Det är inte så lätt att komma med förslag när det är en massa du inte tål, men vi vet inte exakt vad. Flera har ju bett dig klargöra det.
Finns en del jag inte tål, men som jag också skriv i ett svar är att jag inte kan lista varje produkt som innehåller något jag inte tål. Det borde räcka att skriva "jag tål inte mjölkprotein" och inte få förslaget "hårdost" eller? För i mitt umgänge vet folk att ost tillverkat på mjölk. Likväl att bröd innehåller gluten. På det har jag förtydligat och påpekat när jag inte tålt en del av förslagen, sen kommer ett nytt likadant några timmar/dagar senare. Då tröttnar man ganska fort faktiskt.

Det finns en heldel förslag i tråden som helt bortser från det basallergier jag nämnde i första början vilket gör att jag behöver påminna om det och så blir folk irriterade över det känns det som.

Hade någon gjort ett sånt här inlägg och jag givit mig in i den hade jag kollat upp mina förslag först och sätt om ts kan äta det eller ej. Annars gör det ju ingen nytta och får bara andra parten att bli irriterad för att folk inte kan ta till sig informationen.
 
Har nog inte läst hela tråden i detalj men det du skriver över och som du skrivet tidigare på samma tema tycker jag är helt meningslöst och väldigt lite konstruktivt.

Tycker folk har varit väldigt hjälpsamma men du verkar bara tolerera en viss typ svar av någon anledning.
Hur har det vart hjälpsamt att folk föreslår jag inte tål när det står från första början att jag inte tål det? Bara nyfiken på hur det är hjälpsamt.
 
Gick igenom alla förslagen i tråden nu och detta är vad som föreslagits:

Realturmat = innehåller mjölk,gluten, baljväxter beroende på rätt
Välling = mjölk
Tubpålägg = mjölk
bröd = gluten, baljväxter (förklaradeockså att det ej fanns glutenfritt bröd jag tålde pga ärtprotin idem)
Bröd igen = gluten, baljväxter(direkt efter mitt svar som påpekade glutenfritt bröd)
Ägg = tål (men förklarar också att jag avskyr det.)
Amerikasnak pannakor (pulver) = gluten,mjölk
hårdost = mjölk
Salami = tål
Sesamkakor = tål
Välling igen = mjölk
haavregryn = tål ej (förklarar ävendetta)
Välling igen = mjölk
ägg igen = tål
rågbröd = gluten
tubost igen = mjölk
mjölkpulver = mjölk
Musli = tål (egen gjord ej köptisådanafall förklarade också detta)
Ägg igen = tål
Nötter = nöttallergi
torrmjölk = mjölk
nötter igen = nöttallergi
bröd igen = gluten
slikesgröt = gluten, mjölk

Hur mycket av det ska jag se som hjälpsamt?
 
Gick igenom alla förslagen i tråden nu och detta är vad som föreslagits:

Realturmat = innehåller mjölk,gluten, baljväxter beroende på rätt
Välling = mjölk
Tubpålägg = mjölk
bröd = gluten, baljväxter (förklaradeockså att det ej fanns glutenfritt bröd jag tålde pga ärtprotin idem)
Bröd igen = gluten, baljväxter(direkt efter mitt svar som påpekade glutenfritt bröd)
Ägg = tål (men förklarar också att jag avskyr det.)
Amerikasnak pannakor (pulver) = gluten,mjölk
hårdost = mjölk
Salami = tål
Sesamkakor = tål
Välling igen = mjölk
haavregryn = tål ej (förklarar ävendetta)
Välling igen = mjölk
ägg igen = tål
rågbröd = gluten
tubost igen = mjölk
mjölkpulver = mjölk
Musli = tål (egen gjord ej köptisådanafall förklarade också detta)
Ägg igen = tål
Nötter = nöttallergi
torrmjölk = mjölk
nötter igen = nöttallergi
bröd igen = gluten
slikesgröt = gluten, mjölk

Hur mycket av det ska jag se som hjälpsamt?
När du reagerar på att folk säger realturmat och glutenfritt bröd så tycker jag att du bör tänka på att inte alla har en 100% koll på alla dina allergier och vad du faktiskt kan äta. Finns väl också mjölk utan laktos.

Folk kanske helt enkelt inte kan hjälpa mer än att kommentera att gröt inte är någon super mat som du verkar tro och att du bara kan äta det du gillar till frukost.
 
När du reagerar på att folk säger realturmat och glutenfritt bröd så tycker jag att du bör tänka på att inte alla har en 100% koll på alla dina allergier och vad du faktiskt kan äta. Finns väl också mjölk utan laktos.

Folk kanske helt enkelt inte kan hjälpa mer än att kommentera att gröt inte är någon super mat som du verkar tro och att du bara kan äta det du gillar till frukost.
Fast jag förklarade också varför jag inte tålde dem och förklarade vad det var i det jag inte tålde. Är det på mig då att folk inte läser igenom och föreslår samma saker igen?

Sen är mjölkprotein och laktos inte samma sak. Du kan ta bort laktosen från mjölk och då få laktosfritt. Men tål man inte mjölkprotein tål man inte mjölk alls med eller utan laktos. Så jag tål inte laktosfritt heller. Därför jag inte skrev laktosintolerant utan mjölkprotein. :)
 
Gick igenom alla förslagen i tråden nu och detta är vad som föreslagits:

Realturmat = innehåller mjölk,gluten, baljväxter beroende på rätt
Välling = mjölk
Tubpålägg = mjölk
bröd = gluten, baljväxter (förklaradeockså att det ej fanns glutenfritt bröd jag tålde pga ärtprotin idem)
Bröd igen = gluten, baljväxter(direkt efter mitt svar som påpekade glutenfritt bröd)
Ägg = tål (men förklarar också att jag avskyr det.)
Amerikasnak pannakor (pulver) = gluten,mjölk
hårdost = mjölk
Salami = tål
Sesamkakor = tål
Välling igen = mjölk
haavregryn = tål ej (förklarar ävendetta)
Välling igen = mjölk
ägg igen = tål
rågbröd = gluten
tubost igen = mjölk
mjölkpulver = mjölk
Musli = tål (egen gjord ej köptisådanafall förklarade också detta)
Ägg igen = tål
Nötter = nöttallergi
torrmjölk = mjölk
nötter igen = nöttallergi
bröd igen = gluten
slikesgröt = gluten, mjölk

Hur mycket av det ska jag se som hjälpsamt?
Bra att du sammanfattar men sen tycker jag det är svårt med allergier. Fär en allergiker är det säkert självklart med vad som innehåller mjöljprotein och inte, vad som innehåller gluten osv. att ost görs av mjölk vet jag men ungeför där stannar min matkunskap avseende allergier. Jag och mitt hushåll är lyckligt lottade och har inga kända allergier så om jag tipsat om något felaktigt så är det på grund av min okunskap.
Jag kör vidare ändå och försöker med något jag inte tror varit uppe tidigare - majsmjöl, går inte det att göra både gröt och bröd på? Eller innehåller det också något du inte tål?

/Patrik
 
(...) Därför jag inte skrev laktosintolerant utan mjölkprotein. :)
...och därför varnade jag för att vissa kokosmjölkpulver innehåller natriumkaseinat :p

Det är en jäkla djungel därute med alla tillsatser, så jag har förståelse för att de som inte haft särskild anledning inte håller reda på allt. Själv hade jag faktiskt dåligt koll på att färdigköpt glutenfritt bröd (oftast?) innehöll baljväxt-proteiner, men det går ju att baka själv utan.

Jag tyckte som sagt att du var glasklar i trådstarten, men en sak som inte framgick var om du tål några sorters frön - det vore ju ett enkelt sätt att kalori-boosta och GI-sänka din frukost. Annars går fröknäcke-receptet faktiskt att baka utan frön, men då blir det mer majskakor :)
Man kan också ersätta fröna med finhackade svarta oliver, kokosflagor (om du tål), finhackade soltorkade tomater, smaksätta med torkade örtkryddor m m.
Eller så bryr man sig inte om att baka ihop det hela till "bröd", utan bara boostar egenblandad musli, majsflingor etc med samma saker och äter det med (tjock) kokosmjölk.

***
Kan du tänka dig kött på morgonen, så finns det fler alternativ.
Riktigt torra korvar (fast även där får man lusläsa innehållsförteckningen :p) har jag haft helt problemfritt med i ett par veckor på sensommaren i fjällen.
Man kan köpa lufttorkad skinka och kanske eftertorka den en aning till.

Jag lagar inte kötträtter hemma (krånglar dock inte om jag blir bjuden), men det är en praktisk proteinkälla på vandring. Men jag är både lat och kass på kötträtter, så jag köper ett storpack av Willys (eller motsvarande) djupfrysta kycklingkebab och torkar de färdiglagade och lagom tunna strimlorna i ugnen. Går snabbt, blir gott, återvattnas direkt, men går att tugga på även torra som mellanmål. Har just kollat innehållsförteckningen och det verkar grönt. Man kan såklart äta dem till frukost också, kanske med majsbröden enl. ovan eller potatismos om du gillar; mjölkfritt potatismospulver finns att köpa, fast godare att torka själv (man kan sen ha i extra olja eller kokosmjölkpulver i stället).

I Asien-affärer kan man köpa torkad småfisk, som också går att knapra direkt på.
 

Liknande trådar


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg