Ugnstorka mat! Recept & tips, tack!

Vi ska ge oss ut på en 4 dagar lång vandring i området kring Grövelsjön i början på juni. Då frystorkad mat är både dyr och tråkig tänkte jag ge mig på att torka egen. Jag har läst på lite om grader, ventilation osv, men behöver veta mer känner jag. Hur länge håller sig maten t.ex? Är det bäst att göra den precis innan vi ska ge oss av?
Har även idétorka och skulle vilja ha förslag på olika "recept". Läste att någon rekommenderade torkat kött, potatismos, bea och lök. Låter riktigt gott, men jag vill ha fler idéer!

Alla tips, förslag och visa ord är välkomna.
 
Det finns en bra bok som behandlar torkning av mat, Anita Forsell med titeln Friluftsmat.

När det gäller torkning av köttfärssås så finns en bra beskrivning hos en hemsida, Tilltopps, se länken här.

Använd annars sökfunktionen här på Utsidan för att få ytterligare träffar gällande matlagning och torkning. :)
 

Bilagor

  • anitaforsell.jpg
    anitaforsell.jpg
    5.4 KB · Visningar: 2,039
Tack för svaren. Har både googlat och läst gamla trådar här, men vill som sagt veta mer. Inte någonstans har jag hittat hur länge t.ex. kött håller sig? Och recept är det riktigt dåligt med.
Men tack iaf.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Min absoluta favorit att torka och käka på fjället är röd Thaicurry med räkor. Schysst med mat med lite drag i. Följ bara receptet (leta upp på tasteline exv)

Köp frysta wokgrönsaker (redan förvällda) och torka erforderlig mängd
Blanda ut chilipastan med räkorna och torka
Kokosmjölk finns på pulver i asiatbutiken.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips