Ugnstorka mat! Recept & tips, tack!

Vi ska ge oss ut på en 4 dagar lång vandring i området kring Grövelsjön i början på juni. Då frystorkad mat är både dyr och tråkig tänkte jag ge mig på att torka egen. Jag har läst på lite om grader, ventilation osv, men behöver veta mer känner jag. Hur länge håller sig maten t.ex? Är det bäst att göra den precis innan vi ska ge oss av?
Har även idétorka och skulle vilja ha förslag på olika "recept". Läste att någon rekommenderade torkat kött, potatismos, bea och lök. Låter riktigt gott, men jag vill ha fler idéer!

Alla tips, förslag och visa ord är välkomna.
 
Det finns en bra bok som behandlar torkning av mat, Anita Forsell med titeln Friluftsmat.

När det gäller torkning av köttfärssås så finns en bra beskrivning hos en hemsida, Tilltopps, se länken här.

Använd annars sökfunktionen här på Utsidan för att få ytterligare träffar gällande matlagning och torkning. :)
 

Bilagor

  • anitaforsell.jpg
    anitaforsell.jpg
    5.4 KB · Visningar: 2,048
Tack för svaren. Har både googlat och läst gamla trådar här, men vill som sagt veta mer. Inte någonstans har jag hittat hur länge t.ex. kött håller sig? Och recept är det riktigt dåligt med.
Men tack iaf.
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Min absoluta favorit att torka och käka på fjället är röd Thaicurry med räkor. Schysst med mat med lite drag i. Följ bara receptet (leta upp på tasteline exv)

Köp frysta wokgrönsaker (redan förvällda) och torka erforderlig mängd
Blanda ut chilipastan med räkorna och torka
Kokosmjölk finns på pulver i asiatbutiken.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips