Ugnstorka mat! Recept & tips, tack!

Vi ska ge oss ut på en 4 dagar lång vandring i området kring Grövelsjön i början på juni. Då frystorkad mat är både dyr och tråkig tänkte jag ge mig på att torka egen. Jag har läst på lite om grader, ventilation osv, men behöver veta mer känner jag. Hur länge håller sig maten t.ex? Är det bäst att göra den precis innan vi ska ge oss av?
Har även idétorka och skulle vilja ha förslag på olika "recept". Läste att någon rekommenderade torkat kött, potatismos, bea och lök. Låter riktigt gott, men jag vill ha fler idéer!

Alla tips, förslag och visa ord är välkomna.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Det finns en bra bok som behandlar torkning av mat, Anita Forsell med titeln Friluftsmat.

När det gäller torkning av köttfärssås så finns en bra beskrivning hos en hemsida, Tilltopps, se länken här.

Använd annars sökfunktionen här på Utsidan för att få ytterligare träffar gällande matlagning och torkning. :)
 

Bilagor

  • anitaforsell.jpg
    anitaforsell.jpg
    5.4 KB · Visningar: 2,026
Tack för svaren. Har både googlat och läst gamla trådar här, men vill som sagt veta mer. Inte någonstans har jag hittat hur länge t.ex. kött håller sig? Och recept är det riktigt dåligt med.
Men tack iaf.
 
Min absoluta favorit att torka och käka på fjället är röd Thaicurry med räkor. Schysst med mat med lite drag i. Följ bara receptet (leta upp på tasteline exv)

Köp frysta wokgrönsaker (redan förvällda) och torka erforderlig mängd
Blanda ut chilipastan med räkorna och torka
Kokosmjölk finns på pulver i asiatbutiken.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips