Ugnstorka mat! Recept & tips, tack!

Vi ska ge oss ut på en 4 dagar lång vandring i området kring Grövelsjön i början på juni. Då frystorkad mat är både dyr och tråkig tänkte jag ge mig på att torka egen. Jag har läst på lite om grader, ventilation osv, men behöver veta mer känner jag. Hur länge håller sig maten t.ex? Är det bäst att göra den precis innan vi ska ge oss av?
Har även idétorka och skulle vilja ha förslag på olika "recept". Läste att någon rekommenderade torkat kött, potatismos, bea och lök. Låter riktigt gott, men jag vill ha fler idéer!

Alla tips, förslag och visa ord är välkomna.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Det finns en bra bok som behandlar torkning av mat, Anita Forsell med titeln Friluftsmat.

När det gäller torkning av köttfärssås så finns en bra beskrivning hos en hemsida, Tilltopps, se länken här.

Använd annars sökfunktionen här på Utsidan för att få ytterligare träffar gällande matlagning och torkning. :)
 

Bilagor

  • anitaforsell.jpg
    anitaforsell.jpg
    5.4 KB · Visningar: 2,034
Tack för svaren. Har både googlat och läst gamla trådar här, men vill som sagt veta mer. Inte någonstans har jag hittat hur länge t.ex. kött håller sig? Och recept är det riktigt dåligt med.
Men tack iaf.
 
Min absoluta favorit att torka och käka på fjället är röd Thaicurry med räkor. Schysst med mat med lite drag i. Följ bara receptet (leta upp på tasteline exv)

Köp frysta wokgrönsaker (redan förvällda) och torka erforderlig mängd
Blanda ut chilipastan med räkorna och torka
Kokosmjölk finns på pulver i asiatbutiken.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips