Torka mat - Forum


Friluftsmat Recept, ingredienser mm

Svara
 
Ämnesverktyg Betyg: Betyg för ämne: 4.71 i medelbetyg (7 röster). Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2005-07-18, 13:54
Jonik Jonik är inte uppkopplad
 
Inlägg: 136
Har läst en del om att torka mat och söker nu lite kommentarer och reflektioner till att torka olika typer av livsmedel. Ska upp på en veckas vandring och har tänkt att proviantera något under vägen, men den mesta maten ska med från början.
Har en gasugn, men kan få tillgång till en elektrisk ugn. Kommentarer?
KÖTT
Har tänkt att både ta med köttfärs och en köppbit att lägga på macka och skiva ner i en gryta. Dessutom funderar jag på att ta med bacon.
Är det någon som har torkat bacon? Hur har ni gått tillväga? Köttbiten tänkte väl jag köpa för att frysa in innan vi åker och använda de första dagarna på turen.
GRÖNSAKER
Morötter, lök, potatis.
Några mer förslag?
Hur går ni tillväga här?
SVAMP
Hade endast tänkt att lufttorka dessa. Alltså lägga dem på tidiningspapper. Hur lång tid brukar det ta?

Vadför livsmedel kan man köpa färdigttorkat, med gott resultat?
Tacksam för kommentarer och synpunkter. Det är första gången jag försöker mig på att torka mat så tipsen är mycket välkomna!
Svara med citat
  #2  
Gammal 2005-07-18, 14:01
KLAGER KLAGER är inte uppkopplad
 
Inlägg: 7 286
Grönsaker bör förvällas innan de torkas. Man kan göra vegetarisk "köttfärssås" på många olika sätt. Ett sätt är att koka blötlagda kikärtor (eller köpa kokta på burk) och sedan mosa dessa (eller mixa), som när man gör humus, men i lite grövre konsistens. Det kan sedan fungera som bas i grytor, och kan också torkas.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2005-07-18, 15:00
haskell haskell är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 102
Köttfärs är vanskligt ur hygiensynpunkt och ska vara nymald, helst direkt från köttkvarnen. Dessutom måste den stekas innan torkning. Allt detta för att hindra bakterietillväxt.
Personligen skulle jag föreslå att du köper en större köttbit och skivar/tärnar/whatever den själv.

Om du ska torka bacon så rekommenderar jag stekning i torr panna och uppläggning på hushållspapper för att få bort så mycket fett som möjligt innan torkning. Fett är inget vidare för hållbarheten så bacon har ändå relativt kort hållbarhet även efter torkning.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2005-07-18, 15:04
Jonik Jonik är inte uppkopplad
 
Inlägg: 136
Citat:
Ursprungligen postat av haskell;
Om du ska torka bacon så rekommenderar jag stekning i torr panna och uppläggning på hushållspapper för att få bort så mycket fett som möjligt innan torkning. Fett är inget vidare för hållbarheten så bacon har ändå relativt kort hållbarhet även efter torkning.
Hur länge tror ni torkad bacon håller sig?

När ni torkar mat i ugnen, har ni flera plåtar/galler inne samtidigt eller kan de olika livsmedlen ta smak av varandra? Går det att ha både en plåt med kött och en plåt med grönsaker inne samtidigt?

Tack för svaren!
Svara med citat
  #5  
Gammal 2005-07-18, 15:29
Anders Z Anders Z är inte uppkopplad
 
Inlägg: 18
Citat:
Ursprungligen postat av Jonik;
Citat:
Ursprungligen postat av haskell;
Om du ska torka bacon så rekommenderar jag stekning i torr panna och uppläggning på hushållspapper för att få bort så mycket fett som möjligt innan torkning. Fett är inget vidare för hållbarheten så bacon har ändå relativt kort hållbarhet även efter torkning.
Hur länge tror ni torkad bacon håller sig?

När ni torkar mat i ugnen, har ni flera plåtar/galler inne samtidigt eller kan de olika livsmedlen ta smak av varandra? Går det att ha både en plåt med kött och en plåt med grönsaker inne samtidigt?

Tack för svaren!
Jag anser att bacon inte är lämpligt att torka. Fettet utgör en stor hälsorisk. Hållbarhetstiden är nog i kortaste laget. Sedan känns det onödigt att släpa med mat som sedan inte kanske kan ätas på en vandring. Själv är jag ett stort fan av torkad köttfärs. Jag använder mest älgfärs, som är magrare än nötfärsen. Visst blir det tråkigt med bara köttfärs, men den är grymt smidig. Att göra en köttfärssås tar bara ett par minuter. Sedan så är kvoten energi/vikt ganska hög.

Angående att blanda råvaror i ugnen. Jag brukar inte torka kött med grönsaker. Dels för att jag inte torkar dem på samma temp, men också för att de faktiskt tar en viss smak, speciellt om man torkar marinerat kött eller kryddad köttfärs. Generellt sett så torkar jag bara grönsaker en liten stund i ugn. Soliga dagar så går det lika fort i fönstret.

MVH Anders
Svara med citat
  #6  
Gammal 2005-07-18, 15:33
Anders Z Anders Z är inte uppkopplad
 
Inlägg: 18
Något som jag vill rekommendera är också att torka färska morötter. Ett fint sätt att få rårivna morötter på kalfjället. Låt de ligga i kallt vatten nån timme bara så smakar de precis som färska. Morötter passar även bra i köttfärssåsen!

Svara med citat
  #7  
Gammal 2005-07-18, 15:57
Strykarräven Strykarräven är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 868
Anders Z: Torkar du morötterna (och kanske andra grönsaker också) rivna och utspridda på bakplåtspapper?
Svara med citat
  #8  
Gammal 2005-07-18, 16:34
Peifen Peifen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 295
Bacon

På en veckas tur skulle jag inte torka bacon. Den håller hur bra som helst vakumförpackad.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2005-07-18, 18:48
Anders Z Anders Z är inte uppkopplad
 
Inlägg: 18
Citat:
Ursprungligen postat av Strykarräven;
Anders Z: Torkar du morötterna (och kanske andra grönsaker också) rivna och utspridda på bakplåtspapper?
Första gångerna torkade jag ganska finrivna morötter. Men jag fördrar nu, efter provsmakning, att bara "skala" dem med en potatisskalare. Morötterna blir mycket bättre om bitarna är lite större. Som torkunderlägg använder jag plåtar med små hål i. Om jag har en torkperiod då mycket torkas brukar jag använda fat med bakplåtspapper. Morötterna är torra bara på ett par dagar i fönstret. För tillfället torkar jag fisk och lite lök. 2 veckor på fjället kräver en del mat...

Läste lite i tidigare trådar om äggtorkning. Någon som testat? Jag skall försöka snarast med detta. För de som är intresserade av torrfoder kan jag rekommendera boken "Friluftsmat" av Anita Forssell
Svara med citat
  #10  
Gammal 2005-07-18, 19:15
ala ala är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 189
Citat:
Ursprungligen postat av qag 661;
Jag anser att bacon inte är lämpligt att torka. Fettet utgör en stor hälsorisk. Hållbarhetstiden är nog i kortaste laget.
Det beror ju på vad det är för tur. På en vintertur är ju knappast hållbarheten något problem och då har ju torkad bacon många fördelar såsom lägre vikt, mindre sopor och enklare tillagning än vacuumförpackad bacon...

/A
Svara med citat
  #11  
Gammal 2005-07-18, 20:33
Wolf25 Wolf25 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 462
Jag har torkat ägg.
Gjorde en form av alu-folie och torkade till det bara var ett hårt lager i botten, krossade till pulver i en mortel.
Ett ägg minskar i vikt 75%, alltså ska man fylla upp med vatten motsvarande.
Jag har gjort omelett på torkade ägg, men jag gjorde första gången misstaget att blötlägga svamp (och vitlök, lök, paprika) tillsammans med äggen vilket gjorde att det blev en grådaskig färg. Jag steker först bacon och häller sedan på resten av "smeten" och rör om lite.

Jag skulle aldrig tänka mig att torka bacon, på tok för mycket fett.

Jag brukar inte förvälla alla grönsaker, bara morötter. Kanske ska man förvälla potatis, har gett upp att lyckas torka dom.

Kyckling (fileer) går bra att torka, stek dom som vanligt i ugn och torka i tunna skivor.

/Ulf
Svara med citat
  #12  
Gammal 2005-07-18, 21:21
nermander nermander är inte uppkopplad
 
Inlägg: 7 782
Citat:
Ursprungligen postat av Wolf25;
Jag brukar inte förvälla alla grönsaker, bara morötter. Kanske ska man förvälla potatis, har gett upp att lyckas torka dom.
Anledningen till att man skall förvälla är att man ska döda de enzymer som gör att grönsakerna mognar. Torkar man dem utan att förvälla så fortsätter de mogna och blir alltså övermogna.

När det gäller potatis så handlar det nog mer om att den oxiderar (men även det går att stoppa med förvällning tror jag, men det går också att göra med nån antioxidant som citronsyra). Det gäller ju även om man inte torkar den, skalar man en potatis så blir den ganska snabbt brun (även äpplen oxiderar ju snabbt).
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:48.


 

Logga in