Torkning av mat?

avslutad210712

Gäst
Själv köpte jag mina hos

http://www.europlast.se/

och klicka på evermat

Har fungerat utan några som heslt problem.

Eftersom de suger in luften undertill så är ett tips att placera dem en bit upp från golvet speciellt om man har ett antal katter och en hund som springer omkring hemma. Inte därför att de äter upp maten utan för att annars sugs en del damm/hundhår/katthår in i apparaten upptäckte jag.

En annan sak att tänka på är att om man kör den inomhus (framförallt på sommaren) så värmer den upp ganska bra för det är trots allt ett värmeelement.
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

avslutad210712

Gäst
beowulf; sa:
Hur länge håller sig torkat kött?

Ingen aning men jag har utan att bli dålig i magen ätit kött, fisk och kyckling ett år efter de tatt tjag torkat det dvs det jag torkat en sommar men som blivit över har jag ätit nästa sommar. Dock brukar jag välja att äta fet fisk som lax rätt fort eftersom jag är orolig för att fettet kan härskna.
 
avslutad210712; sa:
beowulf; sa:
Hur länge håller sig torkat kött?

Ingen aning men jag har utan att bli dålig i magen ätit kött, fisk och kyckling ett år efter de tatt tjag torkat det dvs det jag torkat en sommar men som blivit över har jag ätit nästa sommar. Dock brukar jag välja att äta fet fisk som lax rätt fort eftersom jag är orolig för att fettet kan härskna.

Det var värst...ett år. Då kan man ju börja förbereda långt i förväg. Utmärkt! Inget mer frystorkat för mig!
 
beowulf; sa:
Hur länge håller sig torkat kött?

Som sagt, det är fettet som härsknar, fettsnålt kött håller alltså längre. Skär bort fettränder, försök hitta färs med 5% fett, stek i teflon/titan panna utan fett, allt för att hålla nere fetthalten.

Smakade några köttbitar som var två år utan att bli dålig, men på en längre vandring skulle jag inte riskera att bli magsjuk. Brukar inte ha med mat som är äldre än en månad.

/Ulf
 
Re: Torkare

beowulf; sa:
Var köper man torkare? Några speciella märken?
OBH Nordica har en frukt- och svamp-torkningsapparat i sitt produkt-sortiment. Enligt deras hemsida så kostar den endast ca 545 kr!
Jag äger inte någon sådan apparat själv, så jag vet inte om den är bra eller pålitlig. Det låga priset gjorde den klart intressant! Måste nog beställa en sådan.
 
Re: Re: Torkare

Bulingen; sa:
OBH Nordica har en frukt- och svamp-torkningsapparat i sitt produkt-sortiment. Enligt deras hemsida så kostar den endast ca 545 kr!
Jag äger inte någon sådan apparat själv, så jag vet inte om den är bra eller pålitlig. Det låga priset gjorde den klart intressant! Måste nog beställa en sådan.

Har den termostat?
Har för mig att någon klagade på att den höll för hög temp.

/Ulf
 
Nordica torkar väldigt ojämnt, på ett "hyllplan" är hälften torrt och hälften fuktigt. Man får även flytta runt hyllplanen (5stycken) för att allt ska bli klart någorlunda samtidigt. Men som komplement till ugn går det väl an. Man får vara ute i god tid.
Skulle jag köpa en torkolle idag, så skulle jag nog lägga på ett par tre hundra och få en med termostat. Istället för ett "luftspjäll" att reglera temperaturen med.
Sedan kan jag rekommendera boken Friluftsmat av Anita Forsell
Prisma/svenska turistföreningen, ISBN 91-518-3919-9 http://www.prismabok.se där står en hel del om torkning av mat, samt en hel del recept.

[Ändrat av Peikko 2006-12-29 kl 02:28]
 
Peikko; sa:
Nordica torkar väldigt ojämnt, på ett "hyllplan" är hälften torrt och hälften fuktigt. Man får även flytta runt hyllplanen (5stycken) för att allt ska bli klart någorlunda samtidigt. Men som komplement till ugn går det väl an. Man får vara ute i god tid.
Skulle jag köpa en torkolle idag, så skulle jag nog lägga på ett par tre hundra och få en med termostat. Istället för ett "luftspjäll" att reglera temperaturen med.
Sedan kan jag rekommendera boken Friluftsmat av Anita Forsell
Prisma/svenska turistföreningen, ISBN 91-518-3919-9 http://www.prismabok.se där står en hel del om torkning av mat, samt en hel del recept.

[Ändrat av Peikko 2006-12-29 kl 02:28]
Vilka övriga fabrikat, utöver Evermat och OBH Nordica, finns på marknaden vad gäller "torkar"?

Mvh Lars
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips