Torkning av mat?

avslutad210712

Gäst
Själv köpte jag mina hos

http://www.europlast.se/

och klicka på evermat

Har fungerat utan några som heslt problem.

Eftersom de suger in luften undertill så är ett tips att placera dem en bit upp från golvet speciellt om man har ett antal katter och en hund som springer omkring hemma. Inte därför att de äter upp maten utan för att annars sugs en del damm/hundhår/katthår in i apparaten upptäckte jag.

En annan sak att tänka på är att om man kör den inomhus (framförallt på sommaren) så värmer den upp ganska bra för det är trots allt ett värmeelement.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

avslutad210712

Gäst
beowulf; sa:
Hur länge håller sig torkat kött?

Ingen aning men jag har utan att bli dålig i magen ätit kött, fisk och kyckling ett år efter de tatt tjag torkat det dvs det jag torkat en sommar men som blivit över har jag ätit nästa sommar. Dock brukar jag välja att äta fet fisk som lax rätt fort eftersom jag är orolig för att fettet kan härskna.
 
avslutad210712; sa:
beowulf; sa:
Hur länge håller sig torkat kött?

Ingen aning men jag har utan att bli dålig i magen ätit kött, fisk och kyckling ett år efter de tatt tjag torkat det dvs det jag torkat en sommar men som blivit över har jag ätit nästa sommar. Dock brukar jag välja att äta fet fisk som lax rätt fort eftersom jag är orolig för att fettet kan härskna.

Det var värst...ett år. Då kan man ju börja förbereda långt i förväg. Utmärkt! Inget mer frystorkat för mig!
 
beowulf; sa:
Hur länge håller sig torkat kött?

Som sagt, det är fettet som härsknar, fettsnålt kött håller alltså längre. Skär bort fettränder, försök hitta färs med 5% fett, stek i teflon/titan panna utan fett, allt för att hålla nere fetthalten.

Smakade några köttbitar som var två år utan att bli dålig, men på en längre vandring skulle jag inte riskera att bli magsjuk. Brukar inte ha med mat som är äldre än en månad.

/Ulf
 
Re: Torkare

beowulf; sa:
Var köper man torkare? Några speciella märken?
OBH Nordica har en frukt- och svamp-torkningsapparat i sitt produkt-sortiment. Enligt deras hemsida så kostar den endast ca 545 kr!
Jag äger inte någon sådan apparat själv, så jag vet inte om den är bra eller pålitlig. Det låga priset gjorde den klart intressant! Måste nog beställa en sådan.
 
Re: Re: Torkare

Bulingen; sa:
OBH Nordica har en frukt- och svamp-torkningsapparat i sitt produkt-sortiment. Enligt deras hemsida så kostar den endast ca 545 kr!
Jag äger inte någon sådan apparat själv, så jag vet inte om den är bra eller pålitlig. Det låga priset gjorde den klart intressant! Måste nog beställa en sådan.

Har den termostat?
Har för mig att någon klagade på att den höll för hög temp.

/Ulf
 
Nordica torkar väldigt ojämnt, på ett "hyllplan" är hälften torrt och hälften fuktigt. Man får även flytta runt hyllplanen (5stycken) för att allt ska bli klart någorlunda samtidigt. Men som komplement till ugn går det väl an. Man får vara ute i god tid.
Skulle jag köpa en torkolle idag, så skulle jag nog lägga på ett par tre hundra och få en med termostat. Istället för ett "luftspjäll" att reglera temperaturen med.
Sedan kan jag rekommendera boken Friluftsmat av Anita Forsell
Prisma/svenska turistföreningen, ISBN 91-518-3919-9 http://www.prismabok.se där står en hel del om torkning av mat, samt en hel del recept.

[Ändrat av Peikko 2006-12-29 kl 02:28]
 
Peikko; sa:
Nordica torkar väldigt ojämnt, på ett "hyllplan" är hälften torrt och hälften fuktigt. Man får även flytta runt hyllplanen (5stycken) för att allt ska bli klart någorlunda samtidigt. Men som komplement till ugn går det väl an. Man får vara ute i god tid.
Skulle jag köpa en torkolle idag, så skulle jag nog lägga på ett par tre hundra och få en med termostat. Istället för ett "luftspjäll" att reglera temperaturen med.
Sedan kan jag rekommendera boken Friluftsmat av Anita Forsell
Prisma/svenska turistföreningen, ISBN 91-518-3919-9 http://www.prismabok.se där står en hel del om torkning av mat, samt en hel del recept.

[Ändrat av Peikko 2006-12-29 kl 02:28]
Vilka övriga fabrikat, utöver Evermat och OBH Nordica, finns på marknaden vad gäller "torkar"?

Mvh Lars
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips