Torkad mat?

Antingen så bemästrar jag inte sökfunktionen i forumet, eller så är alla diskussioner kring torkat kött oändliga och mynnar ständigt ut i sidodiskussioner. Utan att jag hittar det jag egentligen söker, nämligen recept.

Jag hade tänkt att torka kött (för första gången). Jag hade tänkt att torka ren eller nötkött i hela bitar dvs. bog eller stek i bit. Jag tänkte torka i ugn.

Är det någon som har något recept de vill dela med sig av?

Tacksam för svar
Pajaro
 
Recept på kött alltså. Ren som du nämnde fungerar ju att få kött ifrån helt klart... nöt är från ko, så då behöver du en sådan.... nej skämt åsido.

Jag tror faktiskt google funkar bättre här om man är ute efter en specifik detalj, första träffen på "torka kött" ger tråden http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?t=1833&start=0 där ett antal olika metoder nämns beroende på hur mycket tid och resurser man har.

Men att göra "kebab" av köttet, preparera det på olika sätt och sedan in i ugnen på 55 grader över natten är väl den vanligaste gemensamma nämnaren som jag varit med om på olika projekt. De mer ihärdiga torkarna bygger egna varmluftstorkar som verkar funka bra det jag smakat på.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Bästa Receptet

Ja, jo, visst finns det en uppsjö recept på nätet. Men jag tänkte dels att recepten här på utsidan skulle vara bättre över lag samt att man kunde få svar på ifall man ska salta eller lägga köttet i en lag.
Dessutom skulle det vara kul att få en tråd där alla spontankockar kan lägga upp sina recept på torkat kött.
 
Men du verkar ju redan ha bestämt dig för vad du ska göra, dvs torka kött. Vad mer är det du saknar. Anvisningar för hur du ska torka köttet eller hur du ska tillaga det efter torkning?
 
Jag söker tips

Jo visst har jag bestämt mig för att torka kött.

Det jag är ute efter är ett recept som är bra till att torka kött i ugn, inkl. saltningstips för visst saltar man köttet innan det ska torkas!?!?

Vad det gäller torka mat-tråden tycker jag mest att det är diskussioner kring torkning av olika matsorter och inga rena recept.
 
Jag förstår inte vad du ska ha recept till. Att torka mat är en konserveringsmetod, behövs inga recept till det.

Receptet behövs möjligen sen när man lagar mat med det torkade.
 
Inget recept??

Behöver man inget recept för att torka kött?
Är det bara att stoppa in köttbiten i ugnen på 50 grader över en natt?
Behöver man inte salta och spelar det ingen roll ifall man saltar med torrt salt eller om man lägger köttet i en lag? Kan det inte bli för salt?

Jag ber om ursäkt för alla jobbiga frågor.
Jag får väl testa mig fram med olika varianter tills det blir bra.
 
Behöver man inget recept för att torka kött?
Är det bara att stoppa in köttbiten i ugnen på 50 grader över en natt?
Behöver man inte salta och spelar det ingen roll ifall man saltar med torrt salt eller om man lägger köttet i en lag? Kan det inte bli för salt?

Jag ber om ursäkt för alla jobbiga frågor.
Jag får väl testa mig fram med olika varianter tills det blir bra.

Det går endast med havssalt. Nej, det är omöjligt att göra det för salt.
 
Behöver man inget recept för att torka kött?
Är det bara att stoppa in köttbiten i ugnen på 50 grader över en natt?
En hel köttbit torkar oftast för långsamt, du måste göra tunna strimlor av köttet.

Ska man torka helt kött så bör man salta och då kan man lämpligen utgå från receptet för tjälknöl.


Men generellt när det gäller torkning så handlar det om tre saker:
Stor yta (strimla/skiva tunnt) för att få hög avdunstning
Temperatur (får inte vara för hög, 50 grader är ofta för högt, 35-40 grader)
Och tid (lång tid!)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips