Torka renkött

öringen; sa:
graylingfisher; sa:
Ni må passa er för "pelletsrenar" i år, det påstås att det ger pelletssmak i köttet. Har då inte än fått tag i något sådant kött.

Tänker du på att det har stödutfodrats mycket i år?
[Ändrat av öringen 2007-03-11 kl 09:53]
Jag hörde bara en kund som sa att han ville inte ha någon pelletsren när han skulle ha kött till torkningen. Kanske har han fått det tidigare?? Men i år har ju det stödutfodrats rätt mycket.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?
Måste berätta om mitt hittills bästa resultat på torkad ren.
Köpte en luftavfuktare, en såndär woods dyr och bra, ställde den i ett litet rum jag har i källaren stängde dörren och körde den på max. Köttet saltades i 2 dagar i 10 procentig saltlag och urvattnades i 4 timmar innan det hängdes i "torkrummet". 7 dagr senare är köttet perfekt torrt. Bitarna var ca 3*3cm och 10-20 cm långa. Super proffsigt resultat, rekomenderas.
 
Har fusktorkat i ugnen ett par gånger. Blir väl rätt okej iaf. Ställ in ugnen på 50 grader typ och ha luckan på glänt så har du klart kött på c:a ett dygn!

Annars är det ju grymt gott att bara salta det. Lägg det i grovsalt ett par dagar, byt ut saltet och låt det vara ett tag till... sen är det bara att mumsa direkt!

Jag gned in en renbog med vanligt finsalt och torkade den ett dygn i ugnen enligt ovan. Sedan får den hänga till sig i taket under ständig avsmakning.
 

Bilagor

  • torrbog-vga.jpg
    torrbog-vga.jpg
    57.7 KB · Visningar: 1,802

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips